Breaking news

Απεργία
A

Σε απεργιακό κλοιό μπαίνει ο ιδιωτικός τομέας της χώρας την Τετάρτη, 17 Απριλίου, καθώς η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία. Μέχρι στιγμής στην απεργία έχει δηλώσει συμμετοχή η ΠΝΟ η ΕΙΝΑΠ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ). Οι δημοσιογράφοι θα απεργήσουν μία ημέρα νωρίτερα, την Τρίτη 16 Απριλίου. Εκτός από την Αθήνα, συλλαλητήρια έχουν επίσης προγραμματιστεί στη Θεσσαλονίκη κι άλλες μεγάλες πόλεις. 

Στα αιτήματα της ΓΣΕΕ είναι η περεταίρω αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Στην ανακοίνωση της ζητά επίσης μέτρα κατά της ακρίβειας, πάταξη της αισχροκέρδειας και αύξηση στο 60% του διάμεσου μισθού.

Να σημειωθεί ότι στην απεργία δεν συμμετέχει η ΑΔΕΔΥ, η οποία θεωρεί ότι η ΓΣΕΕ με την απουσία της από την απεργία της 28ης Φεβρουαρίου κράτησε απαξιωτική στάση απέναντι της. Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία σε διαφορετική ημερομηνία, ένα μήνα μετά και συγκεκριμένα την Τρίτη 21 Μαΐου 2024.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Όσον αφορά το πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση από τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες του proson.gr οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα συνεδριάσουν την σήμερα, Δευτέρα, προκειμένου να αποφασίσουν το αν θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία.

Εργαζόμενοι στο Μετρό ανέφεραν στο proson.gr πως είναι πιθανό να συμμετάσχουν στην απεργία του ιδιωτικού τομέα με στάσεις εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, τη Δευτέρα θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. 

Ακινητοποιημένα τραμ και τρένα

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ για την Τετάρτη 17 Απριλίου ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς.

Η ΠΟΣ - ΜΣΤ ζητά άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με σταθερή εργασία, επαναφορά των ελεύθερων διαπραγματεύσεων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς για την αντιμετώπιση της κρίσης και του κόστους ζωής, επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου σε όλη την Ελλάδα, αναβάθμιση του τροχαίου υλικού, πλήρη αποκατάσταση των υποδομών - εγκαταστάσεων που επλήγησαν από τις θεομηνίες (π.χ. Εργοστάσιο Βόλου) και καλύτερες συνθήκες εργασίας παντού.

Δεμένα τα πλοία την Τετάρτη

Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), με κεντρικό αίτημα την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη διασφάλιση των κατάλληλων εκείνων συνθηκών για ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο. 

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι οι Έλληνες ναυτεργάτες, λόγω της ιδιαιτερότητας του ναυτικού επαγγέλματος, είναι από τους πρώτους που έρχονται αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της ακρίβειας, «γιατί είναι οι μόνοι που, στην καλύτερη περίπτωση, εργάζονται 5 με 6 μήνες τον χρόνο για να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειες τους όλο τον χρόνο».

Συμμετέχει και η ΕΙΝΑΠ

Στην 24ωρη απεργία θα συμμετέχει και η ΕΙΝΑΠ, που συνδικαλιστικά καλύπτει τους νοσοκομειακούς γιατρούς της Αθήνας και του Πειραιά. Η απεργία θα πραγματοποιηθεί ανήμερα της γενικής απεργίας των σωματείων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, με βασικά αιτήματα διπλασιασμό μισθών και προσωπικού, αλλά και τη διακοπή των απογευματινών -επί πληρωμή- χειρουργείων

Τα αιτήματα της ΕΙΝΑΠ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι τα παρακάτω:

  • Να σταματήσει η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων.
  • Διπλασιασμός μισθών.
  • Διπλασιασμός προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
  • Διπλασιασμός της χρηματοδότησης των νοσοκομείων.
  • Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.

Απεργεί και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) αποφάσισε να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις ως απάντηση στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και στη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, στη νέα γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους έξω από το αστυνομικό τμήμα, αλλά και της εμπορευματοποίησης της Υγείας, της Πρόνοιας και της Παιδείας.

Η Ομοσπονδία θα προχωρήσει σε πανελλαδικές πανεργατικές απεργίες την 17η Απριλίου και την 1η Μαΐου, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, κλαδικό κατώτατο μισθό στα 1.000€, κατάργηση των αντεργατικών νόμων, καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023, φθηνό ρεύμα, κατάργηση του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ για εργατικά νοικοκυριά, δημόσια και Δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, απόσταση από ΝΑΤΟικές δαπάνες και διακοπή πλειστηριασμών.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις