Breaking news

Σεισμός - Σεισμογράφος
A

Πάνω από πέντε σεισμοί έχουν συμβεί το τελευταίο 24ωρο στην θαλάσσια περιοχή βόρεια του Ηρακλείου Κρήτης. Η τελευταία σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7:24 το πρωί. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 295 χλμ. ΝΑ των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 51 χλμ. Β του Ηρακλείου.

Είχε προηγηθεί σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στις 05:07 στον θαλάσσιο χώρο βόρεια του Ηρακλείου Κρήτης. Σύμφωνα με το Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 50 χιλιόμετρα βόρεια του Ηρακλείου Κρήτης και είχε εστιακό βάθος 15,2 Χλμ.

Είχαν προηγηθεί και άλλοι σεισμοί, στον ίδιο χώρο, αλλά μικρότερης έντασης. 

σεισμοί στην Κρήτη

Σεισμός: Τι πρέπει να κάνετε την ώρα της δόνησης

Εάν είστε μέσα σε κτίριο:

Μείνετε στο χώρο που βρίσκεσαι και διατηρήστε την ψυχραιμία σας.

Σκύψτε, καλυφθείτε κάτω από ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και κρατήστε με το χέρια σας το πόδι του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο σκύψτε στο μέσον του δωματίου μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστάτευσε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, φεγγίτες ή γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.

Απομακρυνθείτε επίσης από τις προσόψεις των κτιρίων, στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια ή άλλα επικίνδυνα σημεία (όσο αυτό είναι δυνατόν) και προφυλαχθείτε κατάλληλα.

Απομακρυνθείτε από την ακτή. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα βαρύτητας (tsunamis).

Μειώστε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σας και σταθμεύστε στο πιο κοντινό, ασφαλές σημείο, μακριά από προσόψεις κτιρίων, αερογέφυρες, ηλεκτροφόρα καλώδια κ.ά.. Φροντίστε να μην εμποδίζετε την κυκλοφορία.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις