Breaking news

εξετάσεις
A

Στις 13 Μαΐου θα ξεκινήσουν να λαμβάνουν μηνύματα (sms) για δωρεάν εξετάσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, 1,5 χρόνο μετά το «πάγωμα» του προγράμματος, όπως διαμήνυσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κα Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Σημειώνεται ότι δικαιούχοι του προγράμματος είναι γυναίκες 21 ως 29 ετών, που δεν έχουν διενεργήσει εξέταση PAP-TEST, κατά τα τρία ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης υλοποίησης της δράσης.

Όπως διευκρίνισε η κα Αγαπηδάκη, μιλώντας στην ΕΡΤ, «στις δικαιούχους ηλικίας 21 μέχρι τα 29 έτη γίνεται δωρεάν τεστ Παπανικολάου, καθώς  ανιχνεύει καρκινικές, προκαρκινικές αλλοιώσεις».

«Ενώ στις γυναίκες 30 έως 65 ετών, το τεστ πρώτης γραμμής είναι το HPV DNA, γιατί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας οφείλεται, κατά συντριπτικό ποσοστό, σε αυτό το τον ιό. Γι' αυτό έχουμε διευρύνει την αποζημίωση του εμβολίου κατά του ιού HPV» ανέφερε

Η υφυπουργός Υγείας συμπλήρωσε πως: «Στο πρόγραμμα για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, συμπεριλαμβάνεται και η δωρεάν κολποσκόπηση, εάν χρειαστεί, αλλά και η βιοψία».

«Μπoρούμε σε 10 χρόνια να μηδενίσουμε τα νέα περιστατικά καρκίνου της μήτρας που οφείλονται στον ιό HPV », τόνισε.

Ποιες αφορά 

Ειδικότερα, δικαιούχοι είναι οι γυναίκες που: 

  • διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ),
  • δεν έχουν υποστεί, μερική ή ολική, υστερεκτομή λόγω καρκίνου,
  • δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκινική νόσο του τραχήλου της μήτρας τύπου C 53.0, 1, 8, 9,
  • δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του σώματος της μήτρας τύπου C 54.0, C 55.0,
  • δεν έχουν διενεργήσει εξέταση PAP-TEST, κατά τα τρία ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης υλοποίησης της δράσης,

Προγραμματισμός για γυναίκες ηλικίας 21 έως 29 ετών 

 Ο προγραμματισμός για τις γυναίκες που ανήκουν στην ηλιακή υπό-ομάδα μεταξύ 21 και 29 ετών είναι ο ακόλουθος:

  • αυτόματη ηλεκτρονική συνταγογράφηση και εκτέλεση του παραπεμπτικού προληπτικής εξέτασης PAP-TEST με δειγματοληψία σε δημόσιες ή ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Υγείας
  • καταχώριση του αποτελέσματος στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.) και ενημέρωση της ωφελούμενης για το αποτέλεσμα της προληπτικής εξέτασης
  • σε περίπτωση ύπαρξης μη φυσιολογικών ευρημάτων, ηλεκτρονική συνταγογράφηση και εκτέλεση του παραπεμπτικού εξέτασης κολποσκόπησης και διενέργειας βιοψίας

SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Έπειτα, η κα Αγαπηδάκη, αναφέρθηκε στον καρκίνο του παχέος εντέρου, λέγοντας πως είναι «ένας καρκίνος που αυξάνεται το τελευταίο διάστημα, διεθνώς, ενώ «πέφτει» ηλικιακά».

Ενώ, για το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο αυτό, κάλεσε να τους πολίτες «να σπάσουν τα ταμπού ως προς την κολονοσκόπηση».

«Θα καλέσουμε πολίτες να λάβουν δωρεάν το σελφ -τεστ από φαρμακείο που ανιχνεύει την παρουσία αιμορραγίας στα κόπρανα», είπε η αναπληρώτρια υπουργός και ανέφερε ότι: Έχασα φίλη μου από καρκίνο του παχέος εντέρου ενώ σώθηκε η αδερφή της γιατί διαγνώστηκε εγκαίρως. Να μην ντρεπόμαστε. Στην άκρη ο φόβος, σημασία έχει η υγεία και η ζωή μας θα είχαν γλιτώσει πολλοί στη χώρα αν είχαμε αυτά τα εργαλεία νωρίτερα», τόνισε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του δέρματος και του πνεύμονα

Το δεύτερο εξάμηνο του έτους ξεκινά και πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του δέρματος. 

«Η χώρα μας θα γίνει επίσης μία από τις πρώτες πέντε στην ΕΕ που ξεκινά πρόγραμμα πρόληψης με μέθοδο αξονικής ακτινοβολίας για τον καρκίνο του πνεύμονα», είπε η κα Αγαπηδάκη.

Αναφέρθηκε εκτενώς και στο πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού. «Ακόμη και χωρίς άυλη συνταγογράφηση, τηλεφωνούμε σε συνεργαζόμενα κέντρα και χωρίς επιβάρυνση δίνουμε τηλεφωνικά ΑΜΚΑ και κλείνουμε ραντεβού για μαστογραφία», τόνισε.

«Ο σιωπηλός δολοφόνος» παραμένουν τα καρδιοαγγειακά νοσήματα σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη, που υπενθύμισε ότι: «Τα αδιάγνωστα περιστατικά υπέρτασης ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο στη χώρα».

«Ζούμε με τη νόσο και τις επιπτώσεις αφού δεν είχαμε και τα εργαλεία. Όλοι έχουμε γαλουχηθεί σε νοσοκομειακο – κεντρικό σύστημα που έδινε σημασία στην αρρώστεια και όχι στην πρόληψη, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας εξαγγέλλοντας προγράμματα κατά της παχυσαρκίας, του μεταβολικού συνδρόμου, του διαβήτη και των καρδιολογικών.

Κλείνοντας η κα Αγαπηδάκη απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τις ευρωεκλογές, τονίζοντας ότι ο μεγάλος κίνδυνος είναι η αδιαφορία. «Τα προγράμματα πρόληψης υλοποιούνται καθώς υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ για το οποίο πάλεψε ο πρωθυπουργός», πρόσθεσε.

Δείτε τη συνέντευξη της υφυπουργός Υγείας: 

 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις