Breaking news

ΠΟΕΔΗΝ ΥΓΕΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
A

Σε πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση «σωτηρίας της δημόσιας υγείας» προχωράει αύριο, Πέμπτη 16 Μαΐου, η ΠΟΕΔΗΝ. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 8:00 έως τις 15:00 στην Αττική και 24ωρη απεργία στα νοσοκομεία της Περιφέρειας. Παράλληλα, προγραμματίζει πορεία και συγκέντρωση στις 8:30 στην Πλατεία Μαβίλη και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, τη Βουλή των Ελλήνων και το υπουργείο Υγείας. 

Οι γιατροί απεργούν προκειμένου να σώζουν ότι σώζεται από το ΕΣΥ που καθημερινά καταρρέει, ενώ η κυβέρνηση έχει ανοίξει «φαρδιά - πλατιά» την πόρτα για την είσοδο ιδιωτών. Η αποτυχία σα απογευματινά, επί πληρωμή, χειρουργεία ήταν το έναυσμα για να δώσει η κυβέρνηση τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία, στήνοντας ιδιωτικά ιατρεία εντός τους με ενοικιαζόμενο εξοπλισμό και προσωπικό και μεταφερόμενους ασθενείς από τα ιατρεία τους. «Η πλήρης ιδιωτικοποίηση», όπως τονίζει η Ομοσπονδία

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι  δημόσιες δαπάνες υγείας στη χώρα μας είναι μόλις στο 5.5% του ΑΕΠ, ενώ στην Ευρώπη είναι 2 μονάδες πάνω. Επιπλέον, τα δημόσια νοσοκομεία έχουν λιγότερα νοσοκομειακά κρεβάτια (3,5 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους) σε σχέση από το μέσο όρο της Ευρώπης (5,3 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους).

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα προσωπικού γι’ αυτό επικρατεί το αδιαχώρητο στις παθολογικές κλινικές των μεγάλων νοσοκομείων, ενώ τα περιφερειακά νοσοκομεία είναι «άδεια» και ανήμπορα να αντιμετωπίσουν το οποιοδήποτε σοβαρό περιστατικό. 

«Τα νοσοκομεία δεν είναι ξενοδοχεία να κοιτάμε την πληρότητα», τονίζει επίσης στην ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει: «Και ένας ασθενής να σώζεται είναι ανεκτίμητο. Επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση με προσωπικό των Περιφερειακών Νοσοκομείων, της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας, του ΕΚΑΒ των Κέντρων Υγείας, των Προνοιακών Μονάδων για να λειτουργήσουν με ασφάλεια και να αποφεύγονται πολλές εκ των διακομιδών».

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ

«Δεν πέρασε πολύς καιρός από την πανδημία που το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αποθεώθηκε, οι υγειονομικοί καταχειροκροτήθηκαν και με νομοθετικές πρωτοβουλίες ακυρώνεται ο Δημόσιος και Κοινωνικός χαρακτήρας του ΕΣΥ ακυρώνονται οι θεμελιώδεις αρχές σύστασής του για ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση.

Τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, ένας θεσμός που όπως προβλέψαμε απέτυχε αφού γίνονται ελάχιστες, έως καθόλου χειρουργικές επεμβάσεις εκ των οποίων οι περισσότερες εκτός λίστας. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν αντοχές να στηρίξουν το θεσμό λόγω εργασιακής εξάντλησης, παρότι έχουν ανάγκη τα όποια επιπλέον χρήματα και οι ασθενείς δεν ανέχονται να τους κοροϊδεύουν που αν και περιμένουν δύο και τρία χρόνια σε λίστα αναμονής, θα πρέπει να πληρώσουν για να χειρουργηθούν.

Το ταμείο ανάκαμψης που υποτίθεται θα κάλυπτε το κόστος των πρώτων 50.000 χειρουργείων δεν ενεργοποιήθηκε. Οι εργαζόμενοι τσακισμένοι από τις συνεχείς βάρδιες, εφημερίες, μετακινήσεις εντός και εκτός οργανικών υγειονομικών μονάδων που υπηρετούν, είναι αδύνατον να υποστηρίξουν έναν τέτοιο θεσμό. Η μοναδική λύση είναι η πρόσληψη προσωπικού προκειμένου να λειτουργήσει το 40% των κλειστών χειρουργικών αιθουσών, να υπάρξει ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων με ανάλογη στελέχωση. Έτσι θα εξαλειφθούν οι λίστες αναμονής.

Χτύπημα στο Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΣΥ είναι η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών που θα οδηγήσει σε προκλητή ζήτηση υπηρεσιών, θα αυξήσει την παραοικονομία και την συναλλαγή.

Η κυβέρνηση θεσμοθέτησε τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να εργάζονται στο ΕΣΥ στήνοντας ιδιωτικά ιατρεία εντός των Νοσοκομείων με ενοικιαζόμενο εξοπλισμό και προσωπικό και μεταφερόμενους ασθενείς από τα ιατρεία τους. Η πλήρη ιδιωτικοποίηση.

Οι Δημόσιες δαπάνες υγείας στη χώρα μας είναι 5.5% του ΑΕΠ, στην Ευρώπη είναι 2 μονάδες πάνω. Η Δημόσια Υγεία δεν φτιάχνει με τέτοιο ύψος Δημοσίων δαπανών. Παρότι έχουμε το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ευρώπη με ιδιωτικές δαπάνες υγείας 40%, οι πολίτες καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, να αγοράζουν τις υπηρεσίες υγείας που θα έπρεπε να προσφέρονται ισότιμα, έγκαιρα και δωρεάν.

Υποχρέωση του Κράτους είναι η αύξηση των μισθών των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ. Είναι αδιανόητο να μετακυλίεται στους ασθενείς.

Κάθε μήνα συνταξιοδοτούνται 300 υπάλληλοι από το ΕΣΥ, χωρίς να αναπληρώνονται. Οι προσλήψεις προσωπικού που ανακοινώνονται καθυστερούν αρκετό χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθούν λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Όταν ολοκληρώνονται διαπιστώνουμε ότι γίνεται ανακύκλωση του ίδιου υπηρετούντος προσωπικού επειδή οι συμβασιούχοι υπάλληλοι καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων ή μόνιμοι υπάλληλοι προσλαμβάνονται σε άλλες οργανικές υγειονομικές μονάδες.
Υπάρχει δέσμευση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για μονιμοποίηση των συμβασιούχων την περίοδο της πανδημίας.

Έχει υποχρέωση η κυβέρνηση να αναζητήσει συνταγματικές λύσεις για την απευθείας μονιμοποίηση των συμβασιούχων με συναίνεση όλων των κομμάτων, προκειμένου να ξεπερασθούν τα όποια συνταγματικά εμπόδια προβάλλονται. Η εργασιακή ανασφάλεια συμβασιούχων πολλών ταχυτήτων οδηγεί σε μαζικές παραιτήσεις.
6.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση, απολύονται σταδιακά και εγκαθίστανται εργολάβοι που στοιχίζουν τα διπλά χρήματα στο Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.

Ζητάμε να σταματήσει με νομοθετική πρωτοβουλία η εκχώρηση των υπηρεσιών στήριξης στους εργολάβους και να δοθεί η δυνατότητα στα Νοσοκομεία να συνάπτουν νέες ΣΟΧ. Εργάζονται 7 χρόνια και πλέον με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων και είναι άδικο να οδηγηθούν στην ανεργία.

Τα Νοσοκομεία οφείλουν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,3 δις ευρώ που είναι «θηλιά στο λαιμό» στην λειτουργία τους. Εάν θέλουμε να ξανακάνουμε ελκυστικό το ΕΣΥ, χρειάζεται επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση.

Από το ΕΣΥ αποχωρεί προσωπικό, λόγω των χαμηλών αμοιβών, των δυσμενών συνθηκών εργασίας, τον εμπαιγμό με την ένταξή μας στα ΒΑΕ, την μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Ακόμη και στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας υπάρχουν διαχωρισμοί και αδικίες. Στην Πρόνοια, τα Πανεπιστημιακά και Στρατιωτικά Νοσοκομεία ακόμη δεν εκδόθηκαν οι Υπουργικές Αποφάσεις χορήγησης του εν λόγω επιδόματος. Τα μπόνους που ανακοινώθηκαν θα διχάσουν και θα διαιρέσουν το προσωπικό. Δεν τα θέλουμε.

Και όμως παρότι το προσωπικό μειώνεται, η ζήτηση σε υπηρεσίες αυξάνονται. Πολλά εκ των Νοσοκομείων της Περιφέρειας έχουν απωλέσει το δευτεροβάθμιο χαρακτήρα λόγω ελλείψεων προσωπικού και λειτουργούν ως κέντρα διακομιδών.

Έχουμε λιγότερα νοσοκομειακά κρεβάτια (3,5 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους ) σε σχέση από το μέσο όρο της Ευρώπης (5,3 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους).

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα προσωπικού αφού λειτουργεί ως δεξαμενή μετακινήσεων προσωπικού προς τα Νοσοκομεία. Γι’ αυτό στα επείγοντα των εφημερευόντων Νοσοκομείων επικρατεί το αδιαχώρητο από ασθενείς με μεγάλη ταλαιπωρία. Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού απέτυχε αφού μόνο 1.200 ιδιώτες συμμετέχουν στο θεσμό. Η Κυβέρνηση αρνείται να πιέσει τους ιδιώτες γιατρούς να στηρίξουν το θεσμό μέσω της συνταγογράφησης.

Γι’ αυτό επικρατεί το αδιαχώρητο στις παθολογικές κλινικές των μεγάλων νοσοκομείων με νοσηλευόμενους παθολογικά ασθενείς σε ράντζα, φορεία και χειρουργικές κλινικές με κίνδυνο διασποράς ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων (είμαστε οι πρώτοι σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στην Ευρώπη).

Αιτία πολέμου για την ΠΟΕΔΗΝ, η κατάργηση, η συγχώνευση, η αλλαγή ρόλου Νοσοκομείων.

Τα νοσοκομεία δεν είναι ξενοδοχεία να κοιτάμε την πληρότητα. Και ένας ασθενής να σώζεται είναι ανεκτίμητο. Επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση με προσωπικό των Περιφερειακών Νοσοκομείων, της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας, του ΕΚΑΒ των Κέντρων Υγείας, των Προνοιακών Μονάδων για να λειτουργήσουν με ασφάλεια και να αποφεύγονται πολλές εκ των διακομιδών.

Είμαστε για άλλη μια φορά στο δρόμο. Αγωνιζόμαστε για δωρεάν δημόσια υγεία με ισότιμη πρόσβαση, επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση.

Διεκδικούμε:

  • Αύξηση των μισθών και ωρομισθίου. Όχι στα μπόνους που διχάζουν
  • Επαναχορήγηση 13ου και 14ου μισθού,
  • Χορήγηση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας σε όλους τους κλάδους,
  • Την μονιμοποίηση των συμβασιούχων,
  • Την ένταξή μας στα ΒΑΕ
  • Να φύγουν οι εργολάβοι,
  • Να χρηματοδοτηθεί το σύστημα,
  • Να προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό.
  • ΚΙΝΗΤΡΑ και ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Αγωνιζόμαστε για άλλη μια φορά να αντιστρέψουμε την κατάσταση.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις