Breaking news

Τέμπη: Νέα συγκλονιστικά στοιχεία για 28 «ορφανά» DNA - Ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων;
A

Δεκαπέντε μήνες και πλέον από το έγκλημα των Τεμπών, νέα συγκλονιστικά στοιχεία από την ομάδα ειδικών του Τεχνικού Συμβούλου Βασίλη Κοκοτσάκη, από το μεσημέρι στα χέρια του εφέτη-ανακριτή στη Λάρισα.

Οι συγγενείς των θυμάτων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος κατέθεσαν νέο υπόμνημα στον εφέτη, ζητώντας διευκρινίσεις αναφορικά με τα δείγματα των DNA που έχουν ληφθεί και τον ακριβή αριθμό των θυμάτων, καθώς και επανάληψη της δειγματοληψίας στα συντρίμμια των βαγονιών που βρίσκονται στο Κουλούρι, από ειδικό μεταλλουργό, προκειμένου να εξεταστεί τα υλικά, για να διαπιστωθούν τα αίτια που οδήγησαν στη έκρηξη και την φωτιά.

Τα εν λόγω έγγραφα ως προς την ακριβή συσχέτιση των δειγμάτων DNA που βρίσκονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια με τα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας που γεννούν εύλογα ερωτηματικά για το αν είναι ακριβής ο τελικός αριθμός των θυμάτων.

«Ορφανά» 28 δείγματα DNA που ανεβάζουν τα θύματα στα 85;

Ο συγγενής θύματος Χ. Κωνσταντινίδης, ο οποίος κατέθεσε το υπόμνημα, δήλωσε σύμφωνα με το larissanet.gr τα εξής αναφορικά με το πρώτο σκέλος των αιτηματών:

«Από τα στοιχεία που έχω στα χέρια μου καταδεικνύεται εμπράκτως ότι ο αριθμός των θυμάτων δεν είναι σίγουρα 57 από αυτά που έχουν δηλωθεί και αφήνονται υπόνοιες για πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών. Επειδή δεν υπάρχουν τα στοιχεία όλα αυτά και της ιατροδικαστικής και της εγκληματολογικής υπηρεσίας πράγμα που έχουμε ζητήσει από τον εφέτη ανακριτή από πέρυσι το καλοκαίρι, καταθέτουμε νέο υπόμνημα για να ζητήσει ο εφέτης όλα τα στοιχεία.

Αυτό που έχουμε στα χέρια μας και θα καταθέσουμε είναι ότι τις 4 πρώτες μέρες στο σημείο του εγκλήματος η πυροσβεστική συνέλλεξε συνολικά 109 σωρούς με μέλη τα οποία ταυτοποιήθηκαν σε 85 άτομα και καταγράφηκαν σε ένα συγκεκριμένο πίνακα.

Οπότε το εγκληματολογικό οφείλει να μας πει τι ακριβώς ενέργειες έχουν γίνει πάνω σ αυτό το κομμάτι και πως η διασταύρωση του DNA ακολουθήθηκε για να μπορέσει να γίνει η ταυτοποίηση από το PM01 έως το PM085 το οποίο αναφέρει ρητά στα συμπεράσματα το τελευταίο διαβιβαστικό που έχει η δικογραφία και για το στοιχείο 104 που πάρθηκε από την περιοχή «Πηγάδια» που αναφέρεται στο θραύσμα οστού κεφαλής σε συγκεκριμένο ηλικιωμένο θανόντα στο έγκλημα στα Τέμπη και στο δεύτερο DNA που μπορέσανε να βγάλουνε το οποίο ήταν από κάποιο ύφασμα και το οποίο δεν ταυτοποιείται ούτε με την αγνοούμενη, την Εριέττα Μόλχο, αλλά ούτε και συνάδει πουθένα. Δεν μπορεί να βρεθεί πάνω στον πίνακα που αναφέρεται στα συγκεκριμένα στοιχεία PM01 εως PM085.

Οι υπόνοιες που αφήνονται δεν μπορεί μετά από 15 μήνες να είμαστε στον αέρα και να μην γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των νεκρών. Οφείλει ο πρωθυπουργός να απαντήσει και σ’ αυτό το ερώτημα ή τουλάχιστον να δώσει εντολές στην εγκληματολογική υπηρεσία να μας διαβιβάσει όλα τα στοιχεία που έχει μέχρι τώρα διότι αυτή τη στιγμή παραμένουνε ερμητικά κλειστά όπως και τα στοιχεία της ιατροδικαστικής».

Ανακρίβειες στα επίσημα έγγραφα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών

Στα κατατεθέντα έγγραφα υπάρχει έκθεση του Εμμανουήλ Παπαδάκη, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Χιούστον και συνεργάτη του ειδικού πραγματογνώμονα σε θέματα πυρκαγιάς Βασίλη Κοκοτσάκη, η οποία κάνει αναφορά σε ανακρίβειες που προκύπτουν από επίσημα έγγραφα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) σχετικά με τον αριθμό των δειγμάτων DNA και τον τελικό αριθμό των θυμάτων.

Η αναφορά του κ. Παπαδάκη παραθέτει επί λέξει:

«Έχει πραγματοποιηθεί εξέταση γενετικού υλικού σε 85 δείγματα καταχωρημένα με ταυτότητες PM01 έως PM085. Με το δεδομένο ότι έως και την 29η Απριλίου 2024 (έγγραφο αρ. Πρωτ. 1019/21/1σκζ Τροχαίας Λαρίσης προς ΔΕΕ) έχουμε 56 ταυτοποιημένους νεκρούς και μία αγνοούμενη εγείρεται το ερώτημα πόσα από αυτά τα 85 δείγματα είναι διαφορετικά μεταξύ τους».

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Παπαδάκης αφού μελέτησε ένα αριθμό παραρτημάτων που προέρχονται από το ΠΣ επισημαίνει:

«Εκεί γίνεται λόγος για τον αριθμό των σορών περί συνελέγησαν τις πρώτες ημέρες μετά το ατύχημα και πριν λίγο τα συντρίμμια του δυστυχήματος μετακινηθούν στη θέση Κουλούρι.

Γίνεται λόγος για περισυλλογή 109 ανθρωπίνων σορών ή τμημάτων αυτών που κατηγοριοποιούνται σε 85 διαφορετικές σορούς από την ιατροδικαστική υπηρεσία Λάρισας και λαμβάνουν τις κώδικες αυτότητες PM1 έως PM85.

Το ίδιο παράρτημα χρησιμοποιεί την αρίθμηση ΡΜχΨΑ, ΡΜχψβ προφανώς με σκοπό να υποδηλώσει ότι πρόκειται περί τμημάτων σορού που πρέπει να ανήκουν στο ίδιο άτομο.

Συνάγουμε λοιπόν το συμπέρασμα ότι καταρχήν έχουμε 85 διαφορετικές σορούς-μέλη που αντιστοιχούν σε 109 περισυλλογές ανθρωπίνων μελών από τον τόπο του ατυχήματος έως και την 4 Μαρτίου 2023. Σε κάθε μία από αυτές τις σορούς αντιστοιχεί δείγμα γενετικού υλικού.

Β-.Εάν υποθέσουμε λοιπόν ότι δεν υπάρχουν περισσότερα θύματα από 57, θα πρέπει 28 από τα δείγματα DNA PM1-PM85 να είναι διπλά. Εγείρεται λοιπόν το ερώτημα κατά πόσον έχει εξεταστεί η διαφορετικότητα αυτών των 85 δειγμάτων γενετικού υλικού μεταξύ τους;

Με το δεδομένο ότι έχουμε μόνο τμήματα του γονιδιώματος των θυμάτων θα πρέπει να υπολογιστεί η πιθανότητα ταυτότητας ανά δύο μεταξύ τους αυτών των 85 δειγμάτων, ώστε να μπορέσουμε μαθηματικά να καταλήξουμε στον πραγματικό αριθμό των νεκρών.

Το ότι διατηρείται η αρίθμηση 1-85 αποτελεί ένδειξη ή αφήνει να υπονοηθεί ότι υπάρχουν 85 διαφορετικά DNA ανθρωπίνων θυμάτων και όχι 57 όπως είναι η επίσημη θέση των αρχών.

Υπό το πρίσμα αυτών των συλλογισμών προτείνουμε να αιτηθείτε να εκτελεσθούν τα ακόλουθα:

  1. Μαθηματικός προσδιορισμός με χρήση του υπάρχοντος λογισμικού της ΔΕΕ της πιθανότητας ομοιότητας ανά δύο όλων των 85 τμημάτων του DNA που έχουν περισυλλεγεί στο χώρο του ατυχήματος. Η ίδια διαδικασία πρέπει να πραγματοποιηθεί και για τα νέα δείγματα γενετικού υλικού που περισυνελέγησαν από το οικόπεδο στα Πηγάδια.
  2. Μαθηματκός προσδιορισμός με χρήση του υπάρχοντος λογισμικού της ΔΕΕ της πιθανότητας ομοιότητας των δειγμάτων του αιτήματος 2 με αυτά του αιτήματος 1.
  3. Συνοπτική παρουσίαση σε πίνακα διαστάσεων τουλάχιστον 85χ85 των αποτελεσμάτων των αιτημάτων 1-3. Αυτοί οι πίνακες αναφέρονται στη βιβλιογραφία ως confusion matrices.
  4. Θα πρέπει να αναθεωρηθεί από τη ΔΕΕ η αρίθμηση των ευρημάτων γενετικού υλικού για να εξαλειφθούν οι πολλαπλότητες και να γίνει η τελική αντιστοίχιση των ευρημάτων αυτών με τις σωρούς PM1-PM85.

Μετά χαράς θα βοηθήσουμε την ΔΕΕ σε κάθε ένα από τα αιτήματα 1-4 εφ’ όσον μας ζητηθεί» καταλήγει ο κ. Παπαδάκης σχετικά.

Ερωτήματα για τη φωτιά

Συγγενείς των θυμάτων ζητούν επίσης πειστικές απαντήσεις για τα αίτια της φωτιάς που ξέσπασε μετά τη φονική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών, ενώ σημειώνουν ότι εν τέλει τα τρένα κινούνταν παράνομα αφού δεν είχε υπογραφεί σύμβαση πρόσβασης και χρήσης του δικτύου, μεταξύ της Hellenic Train και του ΟΣΕ, κάτι που ήταν «εις γνώσιν του Υπουργείου».

Στο ντοκιμαντέρ #ΜΑΜΑΕΡΧΟΜΑΙ της Ανθής Βούλγαρη, αποκαλύφθηκε ότι η υπογραφή σύμβασης πρόσβασης και χρήσης του δικτύου από την Hellening Train, πρέπει να υπογράφεται κάθε χρόνο και να κοινοποιείται στο υπουργείο Μεταφορών. Υπογράφηκε το 2019 και από το 2020 δεν έχει υπογραφεί ποτέ. «Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ήξερε τα χάλια του δικτύου και για αυτό δεν υπέγραφε», είπε χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος.

«Αυτό σημαίνει πως τα τρένα κινούνταν παράνομα», όπως τόνισε μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο  Αντώνης Ψαρόπουλος, πατέρας 20χρονης Μάρθης, που βρήκε φρικτό θάνατο στα Τέμπη.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις