Προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης για έναν μήνα, σε περίοδο μετά το καλοκαίρι, προανήγγειλε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Νίκος Ταχιάος, λόγω των τεχνικών εργασιών για τη σύνδεση με την επέκταση προς Καλαμαριά. Η επέκταση αναμένεται να παραδοθεί τον Φεβρουάριο του 2026, με συνολικό κόστος 720 εκατ. ευρώ.
Μιλώντας στο φόρουμ της Μακεδονίας της Κυριακής και του emakedonia.gr με τίτλο «Η Κεντρική Μακεδονία σε πορεία Fast Forward», ο κ. Ταχιάος τόνισε ότι η επέκταση αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Προβλήματα στη διάνοιξη της οδού Πόντου
Αναφερόμενος στη διάνοιξη της οδού Πόντου, υπογράμμισε πως το έργο είναι λιγότερο ώριμο σε σχέση με εκείνο της οδού Ψελλού, καθώς εκκρεμούν σημαντικές απαλλοτριώσεις. Δεν έκρυψε την αβεβαιότητα για το αν το έργο θα ολοκληρωθεί παράλληλα με το μετρό, αν και δήλωσε πως υπάρχει στενή συνεργασία με τη δημοτική αρχή Καλαμαριάς.
Στην «πρώτη γραμμή» η επέκταση του μετρό στα δυτικά
Η επέκταση του μετρό προς τα δυτικά είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος του υπουργείου. Σύμφωνα με τον κ. Ταχιάο, δόθηκε παράταση στη συμφωνία-πλαίσιο για τις πρόδρομες εργασίες, ενώ προχωρά και η μελέτη σκοπιμότητας για το κύριο έργο.
Προαστιακός: Χρηματοδότηση 53,5 εκατ. από το ΕΣΠΑ
Για τον προαστιακό σιδηρόδρομο στη δυτική Θεσσαλονίκη, έργο που πλέον δεν ανήκει στην αρμοδιότητά του, ο υφυπουργός ανέφερε πως χρηματοδοτείται με 53,5 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ. Περιλαμβάνει πρόσβαση στον έκτο προβλήτα και αναδιάρθρωση των γραμμών εντός του λιμανιού, χωρίς να διακόπτεται η κυκλοφορία στην οδό 26ης Οκτωβρίου. Παράλληλα, δρομολογείται η απομάκρυνση των γραμμών από τη δυτική είσοδο της πόλης, διευκολύνοντας και το Μουσείο Ολοκαυτώματος.
Υπό εξέλιξη μικρότερα έργα – Μέχρι τον Αύγουστο η παραχώρηση της «Εγνατίας Οδός»
Ο κ. Ταχιάος ανακοίνωσε ότι η παραχώρηση της «Εγνατίας Οδός Α.Ε.» αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο. Παράλληλα, προχωρά η ανακατασκευή της γέφυρας Δενδροποτάμου, με κόστος 2,5 εκατ. ευρώ και υλοποίηση από τον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης.
Τόνισε ότι υπάρχουν πολλά έργα σε εξέλιξη για τη Θεσσαλονίκη, με ανοιχτή γραμμή διαλόγου μεταξύ υπουργείου, τοπικών φορέων και πολιτικών δυνάμεων, ώστε να διαμορφωθεί ένα ενιαίο και ρεαλιστικό πλάνο. «Οι πόροι είναι περιορισμένοι και οι υποδομές γηρασμένες – μόνο ενωμένοι μπορούμε να προχωρήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διάψευση περί κινδύνου στο μετρό
Σχετικά με πρόσφατο βίντεο που έδειχνε δύο συρμούς σε κοντινή απόσταση, ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι: «Κανένας συρμός δεν κινήθηκε σε λάθος τροχιά». Όπως εξήγησε, η συνάντηση έγινε σε πλήρως αυτόματη λειτουργία, ενώ το σύστημα επιτρέπει επαφή έως και 15 μέτρα για λόγους συντήρησης ή αλλαγής πορείας. Με την προσθήκη 15 επιπλέον συρμών για την εξυπηρέτηση της Καλαμαριάς, τέτοια περιστατικά θα είναι συχνά και απολύτως ασφαλή, καθώς η χρονοαπόσταση θα μειωθεί στο 1,5 λεπτό. «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ασφαλείας», διαβεβαίωσε.