Breaking news

Ευαγγελισμός: Πρεμιέρα για το «βραχιολάκι» ασθενών στα Επείγοντα
A

Ξεκινά από σήμερα η πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος ιχνηλάτησης όσων προσέρχονται στις εφημερίες του Ευαγγελισμού και άμεσα το μέτρο θα επεκταθεί και σε άλλα 11 νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Υγείας η πιλοτική λειτουργία θα επεκταθεί σε 14 νοσοκομεία έως τα μέσα Ιουλίου και σε 80 νοσοκομεία έως τον Ιανουάριο του 2026. Στον Ευαγγελισμό έχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες εδώ και εβδομάδες, κυρίως μηχανογραφικής και διοικητικής φύσεως και έχουν εγκατασταθεί ειδικά μηχανήματα για την έκδοση των μοναδικών barcode που θα παίρνει κάθε ασθενής κατά την είσοδο του στα ΤΕΠ. 

Όσοι απευθύνονται στην εφημερία του νοσοκομείου θα λαμβάνουν ένα φορητό GPS που θα καταγράφει διαρκώς την πορεία που ακολουθούν μέσα στο νοσοκομείο, τις στάσεις που θα κάνουν στα επιμέρους τμήματα, αλλά και τις καθυστερήσεις που σήμερα είναι πολύωρες. Το «βραχιολάκι» δεν θα δίνεται στους ασθενείς που διακομίζονται με το ΕΚΑΒ.

Από τη στιγμή που ένας πολίτης εισέρχεται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) κατευθύνεται στο γραφείο κίνησης. Εκεί θα λαμβάνει το «βραχιολάκι» το οποίο είναι ένα πλαστικό βραχιόλι που φέρει επάνω ένα barcode και ο κάθε πολίτης θα το βάζει στον καρπό του χεριού του. Αμέσως μετά πηγαίνει στη διαλογή περιστατικών ώστε να τον κατευθύνουν σε ποιο ιατρείο πρέπει να πάει. Με την κατανομή του ο πολίτης, θα σκανάρει σε ένα από τα ειδικά μηχανήματα τον κωδικό στο χέρι του και έτσι το νοσοκομείο θα συλλέγει πληροφορίες για τους χρόνους αναμονής.

Το «βραχιολάκι» υπάρχει σε 5 χρώματα που αντιστοιχούν στη βαρύτητα του κάθε περιστατικού. Από αχνό γαλάζιο,  το ήπιο περιστατικό μέχρι το βαθύ κόκκινο, που θα είναι το άμεσα επείγον. Με βάση τα χρώματα οι ασθενείς θα κινούνται μέσα στα τμήματα και τις ειδικότητες, καθώς θα καθορίζεται η προτεραιότητα. 

Στις ειδικές οθόνες οι ασθενείς θα βλέπουν σε πραγματικό χρόνο την αναμονή μέχρι να έρθει η σειρά τους, αφού θα εμφανίζεται κάθε φορά ο αριθμός του περιστατικού που εξυπηρετείται. Το σημαντικό είναι ότι όλα τα στοιχεία για αναμονές σε κάθε σημείο κίνησης ενός πολίτη στα ΤΕΠ θα καταγράφονται σε ψηφιακή πλατφόρμα και έτσι το υπουργείο Υγείας θα μπορεί να έχει γνώση των προβληματικών «σημείων» μιας εφημερίας ανά νοσοκομείο. Όλα αυτά τα δεδομένα αναμένεται να βοηθήσουν στην χαρτογράφηση της κατάστασης στα Επείγοντα και στην προώθηση παρεμβάσεων όπου χρειάζονται.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας, η διοίκηση θα έχει τη δυνατότητα άμεσης και επιτόπιας παρέμβασης σε περίπτωση που διαπιστώσει εμπλοκή ή συμφόρηση στην ψηφιακή διαδρομή των ασθενών μέσα σε επείγοντα. Ζητούμενο είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών και η ομαλή διεκπεραίωση των εφημεριών, μέσα από την οποία παρέμβαση.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις