Breaking news

Μουρτζούκου: Απολογείται αύριο - Στον Παναγιωτάκη εστιάζουν οι αρχές
A

Ενώ η κοινή γνώμη παρακολουθεί συγκλονισμένη τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Ειρήνης Μουρτζούκου, η 25χρονη μητέρα, η οποία έχει ήδη ομολογήσει τέσσερις δολοφονίες βρεφών, καλείται αύριο να απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή στην Πάτρα. Το βλέμμα των αρχών εστιάζει πλέον στον θάνατο του μικρού Παναγιωτάκη, για τον οποίο αναμένεται το πόρισμα της τριμελούς επιτροπής ιατροδικαστών.

Οι αστυνομικές αρχές καταβάλλουν προσπάθειες να «ξεκλειδώσουν» περαιτέρω την 25χρονη, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν θα προβεί και σε νέα ομολογία για το πέμπτο βρέφος. Η κατάθεση που είχε δώσει προηγουμένως αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς κατά την αυριανή απολογία της, όπου θα κληθεί να εξηγήσει πώς αφαίρεσε τις ζωές των παιδιών. Μέχρι στιγμής, η ίδια δηλώνει αδυναμία να θυμηθεί τις κρίσιμες στιγμές, υποστηρίζοντας ότι δεν ανακαλεί τα δευτερόλεπτα εκείνα και το πώς ακριβώς έδρασε.

Σύμφωνα με τον συνήγορό της, αναμένονται «συγκλονιστικές αποκαλύψεις» κατά την επίσημη απολογία της, οι οποίες ενδέχεται να ρίξουν νέο φως στην πολύκροτη υπόθεση.

Ψυχολογικό προφίλ και κοινωνικές ευθύνες

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα, με ειδικούς να επισημαίνουν τα ψυχολογικά και κοινωνικά αίτια πίσω από τέτοια εγκλήματα.

Η σύμβουλος ανθρωπίνων σχέσεων Κική Μερτζάνη δήλωσε στην ΕΡΤ: «Υπάρχει ένα κοινό μοτίβο: μητέρες που δολοφονούν τα παιδιά τους, το ένα μετά το άλλο. Ο μητρικός δεσμός έχει κατακερματιστεί. Δεν υπάρχει. Από τη στιγμή που αυτό συμβαίνει, αναδύεται το μίσος και ο φθόνος — να σκοτώσω μέχρι αφανισμού».

Η κ. Μερτζάνη τονίζει ότι οι περιπτώσεις Μουρτζούκου και Πισπιρίγκου δεν μπορούν να ενταχθούν σε έναν ενιαίο ψυχολογικό ορισμό, καθώς «το φαινόμενο της παιδοκτονίας είναι πολυδιάστατο», αναδεικνύοντας διαταραγμένες σχέσεις μητέρας–παιδιού και βαθιά κοινωνικά τραύματα:

«Κανένα παιδί δεν γεννιέται δολοφόνος. Το περιβάλλον, η σιωπή και τα τραύματα διαμορφώνουν τον χαρακτήρα».

Αναφορικά με τη στάση της κοινωνίας, επισήμανε: «Δεν είναι ότι δεν φαίνονται τα σημάδια. Δεν τους δίνουμε σημασία. Πρέπει να αναρωτηθούμε πού ήμασταν πριν την πράξη. Όταν κατακερματίζεται ο μητρικός δεσμός και αναδύεται το μίσος, φτάνουμε στον αφανισμό του άλλου ατόμου».

Γ. Βλάχος: «Να πάψουμε να εξιδανικεύουμε την ελληνική οικογένεια»

Ο ποινικολόγος Γιάννης Βλάχος, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, άσκησε δριμεία κριτική στις συστημικές ανεπάρκειες: «Ο θεσμός της οικογένειας είναι πολυεπίπεδος και μπορεί να γεννά συγκρούσεις, εντάσεις, ακόμη και παθολογίες. Πρέπει να φύγουμε από το στερεότυπο της εξιδανικευμένης οικογένειας».

Επέστησε επίσης την προσοχή στην ανάγκη ενίσχυσης των κοινωνικών μηχανισμών παρακολούθησης: «Το να αποφύγουμε ένα φονικό μέσα στους τέσσερις τοίχους μιας κρεβατοκάμαρας, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι εξαιρετικά δύσκολο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα στοιχεία από τον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι αποκαλυπτικά: «Οι καταγγελίες για βία κατά παιδιών το πρώτο εξάμηνο του 2025 αυξήθηκαν κατά 300%. Αυτό θα έπρεπε να μας έχει ήδη χτυπήσει καμπανάκι».

Καταγγελίες για παραλείψεις και λανθασμένες εκθέσεις

Ο κ. Βλάχος αναφέρθηκε και σε «σοβαρές συστημικές αποτυχίες» εντός των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών:

«Μιλάμε ήδη για τρεις γνωστές περιπτώσεις στην ίδια πόλη. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν κι άλλες στην Πάτρα, πόσο μάλλον πανελλαδικά. Αν επεκταθούμε σε όλες τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες της Ελλάδας, τότε ίσως μιλάμε για έναν αριθμό αρκετά υψηλό».

Γαλεντέρης: «Χρειάζονται πέντε χρόνια για να διορθωθεί το σύστημα»

Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης επεσήμανε ότι οι υποθέσεις Μουρτζούκου και Πισπιρίγκου ακολουθούν το ίδιο μοτίβο: «Είναι η δεύτερη φορά που έχουμε το ίδιο μοτίβο. Πρώτα στην υπόθεση Πισπιρίγκου και τώρα στην υπόθεση Μουρτζούκου. Οι εκθέσεις; Δυο λαλούν και δυο χορεύουν».

Υπογράμμισε τη χρόνια υποστελέχωση του τομέα: «Για να διορθωθεί αυτό το σύστημα και να πούμε ότι δουλεύει σωστά, θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον πέντε χρόνια. Η Ελλάδα λειτουργεί με μόλις δύο παθολογοανατομικά εργαστήρια για 10 εκατομμύρια πολίτες».

Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι: «Το πρώτο πράγμα που διαπίστωσα ήταν ότι υπήρχαν δύο βασικά στοιχεία ανθρωποκτονίας. Αν είχε γίνει σωστή διάγνωση από το δεύτερο παιδί, δεν θα υπήρχαν οι υπόλοιποι τρεις θάνατοι».

Κατήγγειλε ότι: «Ο εισαγγελέας διόρισε δύο κλινικούς και δύο παθολόγους, χωρίς να ανατεθεί πραγματογνωμοσύνη σε κανέναν ιατροδικαστή. Ουσιαστικά θεωρηθήκαμε περιττοί. Είναι πολύ θλιβερή εικόνα για τον κλάδο μας, όταν η Δικαιοσύνη επιλέγει να μας παρακάμψει γιατί θεωρεί ότι θα μπλέξουμε περισσότερο τα πράγματα».

Αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας – Προκαταρκτική εξέταση

Έπειτα από τις σοβαρές καταγγελίες για παραλείψεις και λανθασμένες εκθέσεις, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας, ενώ παράλληλα ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση υπό την εποπτεία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών, κ. Νικολάου.

Τα ερευνώμενα αδικήματα αφορούν παράβαση καθήκοντος, ψευδή βεβαίωση και έκδοση ψευδών πιστοποιητικών από εμπλεκόμενους ιατροδικαστές.

Η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κορίνθου αναλαμβάνει προσωρινά τις σχετικές υποθέσεις της ευρύτερης περιοχής, με την κυβέρνηση να προχωρά σε άμεση ενίσχυσή της.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις