Η Αττική βρίσκεται πλέον μπροστά σε μια κρίσιμη κατάσταση λειψυδρίας, καθώς τα αποθέματα στους βασικούς ταμιευτήρες της – Μόρνο και Εύηνο – παρουσιάζουν δραματική πτώση. Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις στα τέλη Μαΐου 2025, η στάθμη της λίμνης Μόρνου καλύπτει μόλις το 65% της μέγιστης εποχικής επιφάνειας. Πρόκειται για αισθητή μείωση σε σχέση με το 79% του 2024 και σχεδόν 100% του 2022.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό με τη μακροχρόνια ανομβρία, έχουν δημιουργήσει έντονη πίεση στο υδροδοτικό σύστημα της πρωτεύουσας. Επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του ΙΑΑΔΕΤ κάνουν λόγο για μια ανησυχητική και σταθερά επιδεινούμενη τάση, η οποία αποτυπώνεται σε μακροχρόνιες μελέτες για τα υδάτινα αποθέματα της Αττικής.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΥΔΑΠ, μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της Χάρη Σαχίνη, απευθύνει έκκληση στους πολίτες για εθελοντικό περιορισμό της κατανάλωσης νερού, επαναφέροντας το σύνθημα «Προσέχουμε για να έχουμε», γνώριμο από την περίοδο της δεκαετίας του ’90, όταν η Αθήνα είχε βιώσει διακοπές υδροδότησης και αποθήκευση νερού σε δοχεία και μπανιέρες.
Ο κ. Σαχίνης επισημαίνει πως, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης, υπάρχει περιθώριο διαχείρισης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συνεχιστεί η ξηρασία. Όπως ανέφερε, τα υφιστάμενα αποθέματα επαρκούν για περίπου δύο χρόνια, εφόσον οι καιρικές συνθήκες δεν επιδεινωθούν περαιτέρω.
Στο μεταξύ, η ΕΥΔΑΠ έχει ήδη προχωρήσει σε ενισχυτικά μέτρα, όπως η αξιοποίηση γεωτρήσεων στη Βοιωτία και η ενίσχυση του δικτύου μέσω αντλιοστασίων στη Μαυροσουβάλα. Παράλληλα, δρομολογείται η υλοποίηση μακροπρόθεσμων λύσεων, με πλέον φιλόδοξο σχέδιο την υδροληψία από τη Λίμνη Κρεμαστών – ένα έργο υποδομής κόστους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο βρίσκεται ήδη σε στάδιο ωρίμανσης μελετών.