Breaking news

Μπαγιάτικο ψωμί από τη δεύτερη μέρα; Δείτε τι φταίει
A

Πολλοί θεωρούν πως το ψυγείο είναι η ασφαλέστερη λύση για να διατηρήσουν το ψωμί φρέσκο για περισσότερες ημέρες.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν πως αυτή η πρακτική όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά επιταχύνει τη διαδικασία αλλοίωσης του ψωμιού.

Η χημεία πίσω από τη μπαγιάτικη γεύση

Το ψωμί αποτελείται κυρίως από άμυλο, το οποίο, μετά το ψήσιμο, βρίσκεται σε μια μαλακή και υγρή μορφή.

Όταν τοποθετείται στο ψυγείο, οι χαμηλές θερμοκρασίες (μεταξύ 0°C και 5°C) προκαλούν την επανακρυστάλλωση του αμύλου. Αυτή η διαδικασία κάνει το ψωμί να χάνει τη φρεσκάδα και την ελαστικότητά του πολύ πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να «μπαγιατεύει» μέσα σε λίγες μόνο ώρες.

Γιατί η ψύξη δεν το προστατεύει

Αν και η ψύξη επιβραδύνει την ανάπτυξη μικροοργανισμών, όπως η μούχλα, δεν προστατεύει από την απώλεια υγρασίας.

Στην πραγματικότητα, ο ψυχρός αέρας του ψυγείου «τραβά» την υγρασία από το ψωμί, αφήνοντάς το ξερό και άγευστο.

Ο σωστός τρόπος αποθήκευσης

Η καλύτερη λύση για να διατηρηθεί το ψωμί φρέσκο είναι να το φυλάτε σε θερμοκρασία δωματίου, μέσα σε υφασμάτινη ή χάρτινη σακούλα, μακριά από άμεση έκθεση στον ήλιο ή σε πηγές θερμότητας. Αν δεν σκοπεύετε να το καταναλώσετε μέσα σε 2–3 ημέρες, η κατάψυξη είναι η ιδανική επιλογή:

  • Κόψτε το ψωμί σε φέτες.

  • Τοποθετήστε το σε σακουλάκι τροφίμων ή τάπερ.

  • Όταν θελήσετε να το χρησιμοποιήσετε, ζεστάνετέ το ελαφρώς στον φούρνο ή στη φρυγανιέρα — θα επανέλθει σχεδόν στη φρεσκάδα της πρώτης ημέρας.

Μικρό tip

Αν θέλετε να αποφύγετε τη μούχλα, καθαρίστε συχνά το κουτί ή τον χώρο όπου φυλάτε το ψωμί.

Τα ψίχουλα και η υγρασία αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροοργανισμών.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις