Breaking news

Οι γεύσεις του Δεκαπενταύγουστου ανά την Ελλάδα
A

Ο Δεκαπενταύγουστος, γνωστός και ως «Πάσχα του καλοκαιριού», αποτελεί μία από τις σημαντικότερες θρησκευτικές και πολιτιστικές γιορτές στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, προηγείται 40ήμερη νηστεία, εξίσου αυστηρή με τη Μεγάλη Σαρακοστή, κατά την οποία οι πιστοί απέχουν από κρέας, ζωικά προϊόντα, γαλακτοκομικά και λάδι. Εξαίρεση αποτελεί η 6η Αυγούστου, εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, οπότε επιτρέπεται το ψάρι.

Ανήμερα της Κοίμησης της Θεοτόκου, η νηστεία λήγει και το τραπέζι γεμίζει πλούσια φαγητά – εκτός εάν η γιορτή συμπέσει με Τετάρτη ή Παρασκευή, όπως συμβαίνει φέτος. Σε αυτή την περίπτωση, η Εκκλησία επιτρέπει μόνο την κατανάλωση ψαριού.

Οι γεύσεις του Δεκαπενταύγουστου ανά την Ελλάδα

Η μέρα τιμάται με ξεχωριστά εδέσματα σε κάθε περιοχή. Στην Κέρκυρα, πρωταγωνιστεί η παστιτσάδα με κόκορα, μαγειρεμένη σε κόκκινη σάλτσα και συνοδευμένη από χοντρά μακαρόνια και τριμμένο τυρί. Στις Κυκλάδες, οι οικογένειες στρώνουν τραπέζι με χοιρινό ρόστο, μαγειρεμένο με πατάτες, καρότα και μανιτάρια, επίσης σερβιρισμένο με χοντρά μακαρόνια.

Στην Καρδίτσα, οι γιορτές συνοδεύονται από πλιγούρι με προβατίνα, ενώ στην Κεφαλονιά την τιμητική τους έχουν οι κρεατόπιτες, γεμιστές με κρέας και ρύζι. Στην Αστυπάλαια, το πιάτο-σύμβολο είναι ο Λαμπριανός – αρνί γεμιστό με ρύζι και συκωτάκια, αργοψημένο στον ξυλόφουρνο για ιδιαίτερη γεύση.

Ο Δεκαπενταύγουστος δεν είναι μόνο ημέρα προσευχής και λατρείας, αλλά και αφορμή για να αναβιώσουν οι τοπικές παραδόσεις και να ενωθούν οι οικογένειες γύρω από το γιορτινό τραπέζι.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις