Το παρατεταμένο άγχος δεν είναι απλώς ένα ψυχολογικό βάρος· μπορεί κυριολεκτικά να απειλήσει τη ζωή. Έρευνες δείχνουν ότι άτομα που βιώνουν έντονο και μακροχρόνιο στρες έχουν έως και 43% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με όσους δηλώνουν χαμηλά επίπεδα άγχους.
Οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται μόνο στις συνήθειες, όπως η υπερφαγία ή το κάπνισμα. Το στρες ενεργοποιεί την παραγωγή κορτιζόλης, η οποία αυξάνει την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερίνη και το σάκχαρο στο αίμα, παράγοντες που συνδέονται άμεσα με καρδιοπάθειες.
Ωστόσο, μία συχνή βραδινή συνήθεια που πολλοί θεωρούν χαλαρωτική, σύμφωνα με ειδικούς, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την καρδιά: η κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και σε μέτριες ποσότητες.
Το κόκκινο κρασί δεν είναι «ασπίδα»
Παρά τη διαδεδομένη άποψη ότι το κόκκινο κρασί ωφελεί την καρδιά, οι καρδιολόγοι Dr. Paul Drury και Dr. Joshua Weisbrot εξηγούν ότι τα πιθανά αντιοξειδωτικά οφέλη δεν αντισταθμίζουν τη βλάβη που προκαλεί το αλκοόλ. «Είναι πολύ πιο υγιεινό να καταναλώνει κανείς κόκκινα σταφύλια, χωρίς το αλκοόλ», τονίζει ο Drury.
Προσωρινή χαλάρωση – μακροπρόθεσμη επιβάρυνση
Η διατροφολόγος Lindsay Malone αναφέρει ότι το αλκοόλ δρα ως αγγειοδιασταλτικό, προκαλώντας προσωρινή μείωση της πίεσης και χαλάρωση. Όμως, λίγες ώρες μετά, το σώμα αντιδρά με αυξημένη δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, ανεβάζοντας την πίεση. «Η αρτηριακή πίεση συνήθως αυξάνεται μέσα σε 12 ώρες από την κατανάλωση», σημειώνει ο Drury.
Μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και η μέτρια καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης, ενώ η μείωσή της μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της πίεσης, χωρίς άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Παράλληλα, το αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο, αυξάνει τις ορμόνες του στρες και επιβαρύνει το συκώτι.
Οι ειδικοί συμφωνούν: η πιο ασφαλής επιλογή είναι η σποραδική κατανάλωση και σε μικρές ποσότητες, ενώ η καθημερινή χρήση, ακόμη και σε μικρές δόσεις, μπορεί να βλάψει την καρδιά.