Η κουζίνα είναι η «καρδιά» του σπιτιού, αλλά και από τους χώρους που λερώνουν πιο γρήγορα. Μαγείρεμα, γεύματα και καθημερινή χρήση αφήνουν πίσω ψίχουλα, λίπη και μικρόβια. Ο καθημερινός καθαρισμός είναι απαραίτητος, ωστόσο, μια σταθερή εβδομαδιαία ρουτίνα μπορεί να κάνει τη διαφορά, καθιστώντας τη φροντίδα του χώρου πιο εύκολη και αποτελεσματική.
Η Courtney, διευθύντρια της εταιρείας καθαρισμού Philadelphia Scrubs, δίνει τις βασικές οδηγίες για τα σημεία που δεν πρέπει να παραλείπονται:
- Ντουλάπια και συσκευές: Ένα πέρασμα στις πόρτες, τα συρτάρια και τα χερούλια αποτρέπει λεκέδες και μικρόβια. Το ίδιο ισχύει και για τον φούρνο και τον φούρνο μικροκυμάτων.
- Ψυγείο: Ελέγξτε ληγμένα προϊόντα, καθαρίστε λεκέδες και οργανώστε τα ράφια πριν από το εβδομαδιαίο πλάνο γευμάτων.
- Εστίες και πλακάκια: Ένα καλό τρίψιμο στις εστίες και στις επιφάνειες πίσω από αυτές απομακρύνει λίπη και λεκέδες.
- Μικροσυσκευές: Καφετιέρα, βραστήρας, φρυγανιέρα – οι εξωτερικές τους επιφάνειες συγκεντρώνουν βρωμιά και χρειάζονται απολύμανση.
- Πάγκοι: Εκτός από το καθημερινό σκούπισμα, αφαιρέστε συσκευές και αντικείμενα μία φορά την εβδομάδα για καθαρισμό σε βάθος.
- Σχάρα πιάτων και νεροχύτης: Απολυμάνετε τη σχάρα και καθαρίστε πίσω από τον νεροχύτη και τις βρύσες.
- Πανάκια και σφουγγάρια: Αντικατάσταση ή απολύμανση σε εβδομαδιαία βάση, ώστε να μην γίνονται εστίες μικροβίων.
- Πάτωμα: Καθημερινό σκούπισμα και εβδομαδιαίο σφουγγάρισμα ολοκληρώνουν τη ρουτίνα.
Σύμφωνα με την ειδικό, το «κλειδί» είναι να ξεκινάμε τον καθαρισμό από πάνω προς τα κάτω και να δίνουμε έμφαση στις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά. Με αυτόν τον τρόπο η κουζίνα διατηρείται καθαρή και υγιεινή, ενώ ο καθημερινός καθαρισμός γίνεται πιο σύντομος και ξεκούραστος.