Η ΑΔΕΔΥ και εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα προχωρούν αύριο, Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου, στις 18:00, σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας με αφορμή τα εγκαίνια της 89ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.
Βασικό αίτημα της συγκέντρωσης είναι η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και οι πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς ώστε, όπως τονίζεται, «οι εργαζόμενοι να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια».
Μεταξύ άλλων, οι διεκδικήσεις περιλαμβάνουν:
- Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
- Ξεπάγωμα της διετίας 2016–17.
- Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ.
- Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας χωρίς περικοπές.
- Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε χώρους εργασίας και σχολεία, μείωση μαθητών ανά τάξη (1:15), όχι σε απολύσεις ή αναστολές.
- Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν. 4808/21) και του Ν. 5053/23 (Γεωργιάδη) για τα εργασιακά.
- Κατάργηση νόμων ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης και επαναφορά του Ν. 1264/82.
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για κάλυψη των κενών σε Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση κ.ά.
- Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων.
«Η σημερινή Κυβέρνηση καταργεί θεμελιώδη συνταγματικά μας δικαιώματα»
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο δεν έχουν δει ουσιαστικές αυξήσεις εδώ και 15 χρόνια, πέρα από τις αυξήσεις «κοροϊδία» των τελευταίων δύο ετών.
Η κυβέρνηση κατηγορείται ότι εισάγει νέο πειθαρχικό δίκαιο με εξοντωτικές ποινές και εισηγείται ακόμα και την κατάργηση της μονιμότητας.
Ακόμη, η ΠΟΣΥΠ με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου δηλώνει συμμετοχή και καλεί τα μέλη της στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Σαββάτου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
«ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 89ης ΔΕΘ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Σάββατο, 6 του Σεπτέμβρη του 2025, ώρα 18:00, Άγαλμα Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ υλοποιώντας σχετική απόφαση του Γενικού Συμβουλίου, αποφάσισε, με αφορμή τα εγκαίνια της 89ης ΔΕΘ, την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου μαζί με τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα το Σάββατο, 6 του Σεπτέμβρη του 2024, ώρα 18:00, στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη για την ανάδειξη των αιτημάτων μας -με κυρίαρχο αίτημα «Επαναφορά 13ου-14ου μισθού. Αυξήσεις στις αποδοχές μας για να ζούμε με αξιοπρέπεια»- και την υπεράσπιση των κατακτήσεών μας.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, 15 χρόνια τώρα, δεν είχαν καμιά αύξηση στον μισθό τους, παρά μόνο την αύξηση-κοροϊδία των 35-40 ευρώ το 2024 και 20 ευρώ από 1η Απριλίου του 2025.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο δεν σκέφτεται να αυξήσει τους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, αλλά αντίθετα τους στοχοποιεί.
Όχι μόνο δεν δεσμεύεται για της επαναφορά του 13ου & 14ου μισθού, αλλά ομολογεί και η ίδια δια του Υπουργού Οικονομικών πως «και να είχαμε χρήματα, δεν θα τους επαναφέραμε».
Ταυτόχρονα η σημερινή Κυβέρνηση, τα πέντε τελευταία χρόνια περιορίζει και φαλκιδεύει τις κατακτήσεις των εργαζομένων, καταργεί θεμελιώδη συνταγματικά μας δικαιώματα, όπως το δικαίωμά μας στην απεργία και δια στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού εισηγείται την κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο.
Μέσα στο καλοκαίρι, η κυβέρνηση ψηφίζει το Νέο Πειθαρχικό Δίκαιο, το οποίο προβλέπει εξοντωτικές ποινές, ενώ καταργεί μετά από 100 χρόνια παρουσίας τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα πειθαρχικά συμβούλια.
Η φετινή μας συγκέντρωση στη ΔΕΘ έχει ως κεντρικό της αίτημα τις αυξήσεις στους μισθούς μας, για να ζούμε με αξιοπρέπεια.
Είναι η ώρα να πούμε όλοι μαζί ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Σε αυτή τη συγκυρία διεκδικούμε:
- Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού – Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας και όχι αυξήσεις κοροϊδία,
- Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης,
- Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17,
- Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ,
- Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του,
- Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15. Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του προσωπικού,
- Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) και του Ν. 5053/23 (Γεωργιάδη) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση – Επαναφορά του Ν. 1264/82,
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά,
- Ταυτόχρονα, λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.
Η ΠΟΣΥΠ με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου συμμετέχει στο Συλλαλητήριο της ΔΕΘ και σας καλεί όλες και όλες στην Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Σάββατο, 6 του Σεπτέμβρη του 2025, ώρα 18:00, Άγαλμα Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη».
Εργατικά σωματεία: Καλούν το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου στις 17:30 στην πλατεία ΧΑΝΘ
Παράλληλα, τα εργατικά σωματεία καλούν σε συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο στα εγκαίνια της ΔΕΘ το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου, στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ.
Τα εργατικά σωματεία δουλεύουν καθημερινά μέσα από εξορμήσεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς, μέσα από συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις, ώστε η αγανάκτηση των εργαζομένων να εκφραστεί μαχητικά και αγωνιστικά στο συλλαλητήριο. Να πλημμυρίσει η Θεσσαλονίκη από αποφασισμένους εργάτες και υπαλλήλους που θα απαιτήσουν να μπουν στο προσκήνιο οι δικές τους ανάγκες, όχι τα κέρδη των λίγων.
Στο ίδιο πνεύμα δουλεύουν και τα Σωματεία των ΕΒΕ, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι φοιτητικοί σύλλογοι, προετοιμάζοντας τη μαζική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο.
Ακόμη, με πανελλαδική συγκέντρωση στη ΔΕΘ το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη, στις 5 μ.μ. στον Λευκό Πύργο, δίνουν συνέχεια οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις στον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους.
«Δεν αντέχουμε τη μίζερη, αναξιοπρεπή ζωή που έχουν επιβάλει οι πολιτικές τους όλα αυτά τα χρόνια», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις και καλούν τους συνταξιούχους να «υποδεχθούν» αγωνιστικά τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη, με πανελλαδική συγκέντρωση.