Breaking news

Καστανή και λευκή ζάχαρη
A

Η ζάχαρη αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλά τρόφιμα που καταναλώνουμε εδώ και αιώνες, από το μέλι και τα φρούτα μέχρι τα λαχανικά. Κάθε τρόφιμο προσφέρει διαφορετική γλυκύτητα, γεύση και επίπεδα ενέργειας.

Η παραγωγή ζάχαρης ξεκινά από τη φωτοσύνθεση στα φυτά, όπως το ζαχαροκάλαμο και το ζαχαρότευτλο. Ο χυμός αποθηκεύεται στους μίσχους ή στη ρίζα του φυτού πριν τη συγκομιδή, προκειμένου να επεξεργαστεί για χρήση.

Κατά τη διαδικασία παραγωγής, ο χυμός του ζαχαροκάλαμου εκχυλίζεται, καθαρίζεται, διηθείται και κρυσταλλώνεται. Μέσα από διαφορετικές τεχνικές ραφιναρίσματος δημιουργούνται οι διάφοροι τύποι ζάχαρης, με πιο γνωστή τη λευκή κρυσταλλική ζάχαρη που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Τι είναι η καστανή ζάχαρη;

Η καστανή ζάχαρη είναι η λευκή ζάχαρη με την παρουσία μελάσας. Η μελάσα δίνει στη ζάχαρη περισσότερη υγρασία (κάνοντας την υφή της πιο απαλή), πιο σκούρο χρώμα και μια ελαφριά γεύση σαν καραμέλα. Η μελάσα βρίσκεται φυσικά σε φυτά ζαχαροκάλαμου και ζαχαρότευτλων και διαχωρίζεται από τους κρυστάλλους ζάχαρης για να δημιουργήσει λευκή ζάχαρη στη διαδικασία ραφιναρίσματος.

Όταν συζητάμε για την καστανή ζάχαρη, αναφερόμαστε κυρίως στην ανοιχτή καστανή ζάχαρη. Μην ξεχνάτε όμως και τη σκούρα καστανή ζάχαρη. Η σκούρα καστανή ζάχαρη έχει σχεδόν διπλάσια ποσότητα μελάσας, που είναι ο λόγος για το πιο σκούρο χρώμα της. Αλλά δεν είναι μόνο το χρώμα που διαφέρει: η σκούρα καστανή ζάχαρη έχει επίσης μια πιο έντονη γεύση από την ανοιχτή καστανή ζάχαρη, οπότε να το έχετε υπόψη σας εάν σκοπεύετε να τη χρησιμοποιήσετε σε μια συνταγή.

Διατροφική αξία

Η καστανή ζάχαρη δεν υπερέχει της λευκής ουσιαστικά σε τίποτα. Και τα δυο είδη παρέχουν τις ίδιες θερμίδες, η διαφορά σε θρεπτικά συστατικά είναι μικρή, ενώ η γλυκόζη στο αίμα αυξάνεται με τον ίδιο τρόπο είτε καταναλώσουμε καστανή είτε λευκή ζάχαρη.

Για παράδειγμα:

  • 1 κουταλάκι του γλυκού λευκή ζάχαρη = 16 Cal
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη = 14 Cal

Μία διατροφική διαφορά μεταξύ της λευκής και της καστανής ζάχαρης είναι ότι η καστανή ζάχαρη έχει ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα καλίου, σιδήρου και ασβεστίου από την αντίστοιχη λευκή ζάχαρη. Λέγοντας αυτό, οι διαφορές μεταξύ αυτών των δύο σακχάρων είναι ασήμαντες και απίθανο να κάνουν καμία σημαντική διαφορά εάν ενσωματωθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Συμπερασματικά η κύρια διαφορά μεταξύ της λευκής και της καστανής ζάχαρης είναι η παρουσία μελάσας. Αυτό δίνει στη μαύρη ζάχαρη μια χαρακτηριστική γεύση, χρώμα και επίπεδο υγρασίας που την κάνει να ξεχωρίζει από την κανονική λευκή επιτραπέζια ζάχαρη.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις