Breaking news

Το νερό μένει πάντα φρέσκο ή… «μπαγιατεύει»
A

Το νερό θεωρείται το πιο αγνό και αναντικατάστατο στοιχείο για την ανθρώπινη ζωή. Ωστόσο, πολλοί έχουν παρατηρήσει ότι αν μείνει για ώρες ή ημέρες σε ένα ποτήρι ή μπουκάλι, αποκτά μια παράξενη, «μπαγιάτικη» γεύση. Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;

Η επίδραση του αέρα

Όταν το νερό παραμένει εκτεθειμένο, έρχεται σε επαφή με τον αέρα. Το διοξείδιο του άνθρακα (CO₂) που υπάρχει στην ατμόσφαιρα διαλύεται σιγά-σιγά μέσα του, σχηματίζοντας ανθρακικό οξύ. Αυτό μεταβάλλει ελαφρώς το pH του νερού και δίνει μια διαφορετική αίσθηση στη γεύση.

Οι «άλλες» αιτίες

Αν το νερό μείνει σε πλαστικό μπουκάλι για μέρες ή σε σημείο με υψηλή θερμοκρασία, μπορεί να «πιάσει» γεύση από το ίδιο το δοχείο. Σε στάσιμα δοχεία ή δεξαμενές, αν δεν υπάρχει καλή απολύμανση, ενδέχεται να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί ή φύκια, καθιστώντας το ακατάλληλο για κατανάλωση.

Είναι επικίνδυνο;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αλλαγή γεύσης δεν σημαίνει ότι το νερό είναι επικίνδυνο. Πρόκειται περισσότερο για απώλεια φρεσκάδας. Ωστόσο, αν το νερό έχει παραμείνει για πολύ καιρό σε ακατάλληλες συνθήκες, καλό είναι να αποφεύγεται.

Μπορούμε με το «μπαγιάτικο» νερό να ποτίσουμε φυτά;
Μπορούμε με το «μπαγιάτικο» νερό να ποτίσουμε φυτά;

Μπορούμε με το «μπαγιάτικο» νερό να ποτίσουμε φυτά;

Η απάντηση είναι ναι. Το νερό που έχει μείνει για ώρες ή ημέρες σε ποτήρι ή μπουκάλι μπορεί άνετα να αξιοποιηθεί για το πότισμα φυτών. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και καλύτερο: το χλώριο που περιέχεται στο νερό της βρύσης έχει προλάβει να εξατμιστεί, κάτι που το κάνει πιο φιλικό για τις ρίζες.

Το μόνο που χρειάζεται προσοχή είναι η καθαρότητα του δοχείου και το να μην έχει αναπτυχθεί δυσάρεστη οσμή, μούχλα ή άλγη, ιδίως αν το νερό έμεινε πολλές μέρες σε ζεστό ή ηλιόλουστο σημείο. Σε κάθε άλλη περίπτωση, το νερό που «έχει μείνει» αποτελεί μια πρακτική και οικολογική λύση, ώστε να μη σπαταλιέται και να αξιοποιείται για την καθημερινή φροντίδα των φυτών.

Η συμβουλή των ειδικών

Για να απολαμβάνει κανείς νερό «φρέσκο», συστήνεται η κατανάλωση μέσα σε 24 ώρες από το άνοιγμα του μπουκαλιού ή την άντληση από τη βρύση, καθώς και η αποθήκευση σε γυάλινα ή ανοξείδωτα δοχεία, σε δροσερό και σκιερό μέρος.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις