Breaking news

Διατροφή και Υγεία
A

Σε έναν κόσμο γεμάτο θορύβους, η προστασία της ακοής γίνεται πιο απαραίτητη από ποτέ. Εκτός από την ηλικία και την έκθεση σε δυνατούς ήχους, σημαντικό ρόλο στην υγεία των αυτιών παίζει και η διατροφή.

Η Dr. Shree Rao, κορυφαία χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος και ειδικός στα κοχλιακά εμφυτεύματα, αναφέρει τέσσερις τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής ακοής και της υγείας των αυτιών.

1. Φυλλώδη λαχανικά

Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, είναι πλούσια σε βιταμίνη B12 και φυλλικό οξύ, ουσίες σημαντικές για την κυτταρική υγεία. Σύμφωνα με τη Dr. Rao, η κατανάλωσή τους μπορεί να προλάβει την απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία ή τον θόρυβο.

2. Ψάρια και αυγά

Τα ψάρια και τα αυγά περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη B12, θρεπτικά στοιχεία με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που ενισχύουν τη λειτουργία του εσωτερικού αυτιού και διατηρούν την ακοή σε άριστη κατάσταση.

3. Φρούτα και λαχανικά

Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, όπως μπανάνες, πορτοκάλια και γλυκοπατάτες, παρέχει κάλιο απαραίτητο για την ισορροπία των υγρών στο εσωτερικό αυτί, ενώ υποστηρίζει τη γενική υγεία των αυτιών.

4. Ξηροί καρποί και σπόροι

Η Dr. Rao συνιστά την κατανάλωση ξηρών καρπών και σπόρων, όπως αμύγδαλα, κάσιους, κολοκυθόσποροι και λιναρόσποροι, που είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Αυτά τα «υπερτροφικά» τρόφιμα βοηθούν στην πρόληψη της απώλειας ακοής λόγω θορύβου και στηρίζουν τη λειτουργία των νεύρων.

Η τακτική ενσωμάτωση αυτών των τροφών στη διατροφή μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, να προστατεύσει την ακοή από τη γήρανση και να κρατήσει τα αυτιά υγιή και δυνατά με την πάροδο του χρόνου.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις