Το γάλα αποτελεί βασικό κομμάτι της καθημερινής διατροφής, ωστόσο πολλοί καταναλωτές κάνουν ένα κοινό λάθος που μπορεί να μειώσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής και την ποιότητά του: το αποθηκεύουν στην πόρτα του ψυγείου.
Ο μεγάλος μύθος της «βολικής» πόρτας
Η πόρτα του ψυγείου είναι το πιο εύκολο σημείο για να βάζουμε το γάλα, όμως είναι και το πιο ακατάλληλο. Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για το σημείο με τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις θερμοκρασίας.
Κάθε φορά που ανοίγει το ψυγείο, η πόρτα εκτίθεται σε θερμό αέρα, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο γρήγορη αλλοίωση του γάλακτος, ακόμη κι αν η ημερομηνία λήξης δεν έχει παρέλθει.
Πού πρέπει να το βάζετε
Οι ειδικοί συνιστούν το γάλα να τοποθετείται στα μεσαία ή χαμηλότερα ράφια του ψυγείου, όπου η θερμοκρασία παραμένει πιο σταθερή και χαμηλή.
Ιδανικά, η θερμοκρασία φύλαξης πρέπει να είναι κάτω από τους 4°C για να διατηρηθεί φρέσκο και ασφαλές για κατανάλωση.
Τι άλλο να προσέχετε
- Μην αφήνετε το γάλα εκτός ψυγείου για πολλή ώρα, ειδικά το καλοκαίρι.
- Φροντίστε το καπάκι να είναι πάντα καλά κλεισμένο για να αποφευχθεί η επαφή με οσμές ή μικρόβια.
- Αποφύγετε τη συνήθεια να «επιστρέφετε» στο ψυγείο γάλα που έχει μείνει πολλή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
Η σωστή αποθήκευση του γάλακτος δεν είναι απλώς θέμα γεύσης, αλλά και υγείας. Η πόρτα του ψυγείου, αν και πρακτική, μειώνει τη διάρκεια ζωής του προϊόντος και αυξάνει τον κίνδυνο αλλοίωσης. Την επόμενη φορά, βάλτε το γάλα σας σε ένα από τα εσωτερικά ράφια – θα διατηρηθεί περισσότερο και θα το απολαύσετε στην καλύτερή του μορφή.