Breaking news

Διατροφή και Υγεία
A

Στον κόσμο των σούπερ μάρκετ και των ψυγείων μας, όλοι έχουμε συναντήσει τις ημερομηνίες «best before» και «use by» και, ας το παραδεχτούμε, κάποιες φορές δημιουργούν περισσότερη σύγχυση παρά βοήθεια. Αλλά τι σημαίνουν πραγματικά και πώς επηρεάζουν την ασφάλεια της τροφής;

Αρχικά, το «best before» αφορά κυρίως την ποιότητα. Είναι η ημερομηνία μέχρι την οποία ένα προϊόν διατηρεί την καλύτερη γεύση, υφή και θρεπτική αξία του. Μετά από αυτή την ημερομηνία, η τροφή μπορεί να μην είναι τόσο τραγανή ή αρωματική, αλλά συνήθως παραμένει ασφαλής για κατανάλωση, αρκεί να έχει αποθηκευτεί σωστά.

Από την άλλη, το «use by» είναι πιο… αυστηρό. Αν η ημερομηνία έχει παρέλθει, η κατανάλωση του προϊόντος μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία, καθώς σχετίζεται με την ασφάλεια και την πιθανή ανάπτυξη βακτηρίων. Γι’ αυτό, προϊόντα όπως γαλακτοκομικά, κρέας ή έτοιμα γεύματα πρέπει να καταναλώνονται πριν την ημερομηνία «use by».

Ένα μικρό μυστικό για να μην πετάτε τρόφιμα άδικα: κοιτάξτε το προϊόν, μυρίστε το και ελέγξτε την υφή του. Αν όλα δείχνουν φυσιολογικά, προϊόντα με «best before» μπορούν συνήθως να καταναλωθούν και μετά την ημερομηνία, μειώνοντας τη σπατάλη τροφίμων.

Συμπέρασμα; Η επόμενη φορά που θα κοιτάξετε το ψυγείο σας, μην πανικοβάλλεστε από τις ημερομηνίες. Απλά διαχωρίστε την ποιότητα από την ασφάλεια και δώστε λίγο περισσότερο χώρο στη δημιουργικότητά σας… και στο γεύμα σας!

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις