Σοβαρή δηλητηρίαση από σούσι υπέστη ένας 22χρονος στη Θεσσαλονίκη.
O νεαρός, που όπως ανέφερε κατανάλωνε συχνά σούσι, ένιωσε έντονη αδιαθεσία αμέσως μετά το γεύμα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.
Εκεί υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, καθώς διαπιστώθηκε ότι είχε μολυνθεί από το εντερικό παράσιτο Αnisakis, το οποίο βρίσκεται σε ωμά ψάρια και φαγητά που δεν έχουν μαγειρευτεί σωστά.
Η ανισακίαση (ή ανισακίδωση) συχνά προκαλεί οξέα γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια, ναυτία και εμετό.
Σημειώνεται ότι στον 22χρονο χορηγήθηκε αντιβίωση και πλέον νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, με την κατάστασή του να χαρακτηρίζεται σταθερή.
Τι είναι το παράσιτο Αnisakis
Το παράσιτο Anisakis ανήκει στην οικογένεια Anisakidae και αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, κυρίως σε χώρες όπου καταναλώνονται ωμά ή ημιμαγειρεμένα θαλασσινά.
Το παράσιτο ζει κυρίως σε θαλάσσιους οργανισμούς, όπως ψάρια και θαλασσινά θηλαστικά, ολοκληρώνοντας τον κύκλο ζωής του μέσω διαφόρων ενδιάμεσων ξενιστών. Οι άνθρωποι δεν αποτελούν φυσικό ξενιστή, αλλά μπορεί να μολυνθούν τυχαία καταναλώνοντας μολυσμένα προϊόντα.
Η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται ανισακίαση και εμφανίζεται όταν οι προνύμφες του παρασίτου εισέλθουν στο γαστρεντερικό σύστημα. Η προσβολή μπορεί να προκαλέσει έντονα συμπτώματα, όπως οξύ κοιλιακό πόνο, ναυτία, εμετό και διάρροια.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι προνύμφες προσκολλώνται στο στομάχι ή το έντερο, προκαλώντας φλεγμονή που μπορεί να μιμηθεί άλλες παθήσεις, όπως σκωληκοειδίτιδα ή πεπτικό έλκος. Το Anisakis είναι επίσης γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, από ήπιο κνησμό έως σοβαρή αναφυλαξία.