Τα μελομακάρονα είναι από εκείνα τα γλυκά που δεν χρειάζονται συστάσεις. Μικρά «χρυσά» βουναλάκια, με άρωμα κανελογαρίφαλου και πορτοκαλιού, βουτηγμένα σε μέλι και πασπαλισμένα με καρύδι. Γεύσεις που ξυπνούν παιδικές αναμνήσεις, μυρωδιές από γιορτινά σπίτια και κουζίνες που μοσχοβολούν. Άλλωστε, ένα πράγμα έχει κριθεί οριστικά από την ελληνική παράδοση: Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα δεν γίνεται.
Αν αναζητάτε το αυθεντικό, παραδοσιακό μελομακάρονο, αυτό που μελώνει σωστά χωρίς να διαλύεται, που κρατάει τη μορφή του και αφήνει στο τέλος τη γεύση του καρυδιού και του μελιού να κυριαρχήσει, τότε αυτή η συνταγή είναι ακριβώς αυτό που ψάχνετε. Απλή, δοκιμασμένη και φιλική ακόμη και σε όσους δεν έχουν μεγάλη εμπειρία στη ζαχαροπλαστική.
Υλικά για το μείγμα
- 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- ¼ φλιτζανιού χυμός πορτοκαλιού
- ¼ φλιτζανιού κονιάκ
- 2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. σόδα
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 7 φλιτζάνια)
Για το σιρόπι:
- 2 φλιτζάνια μέλι
- 2 φλιτζάνια νερό
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 2 μπαστουνάκια κανέλας
Για το γαρνίρισμα:
- 1 φλιτζάνι χοντροκομμένα καρύδια
- (προαιρετικά) λίγη κανέλα
Εκτέλεση – Η επιτυχία στο σωστό ανακάτεμα
Ξεκινήστε χτυπώντας στο μίξερ το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη για περίπου 3 λεπτά. Προσθέστε τον χυμό, το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σε ξεχωριστό μπολ κοσκινίστε το αλεύρι και προσθέστε το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Ανοίξτε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίξτε εκεί τα υγρά υλικά.
Το μυστικό βρίσκεται στο ανακάτεμα: δεν ζυμώνουμε, απλώς ενώνουμε τα υγρά με τα στεγνά υλικά μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη. Πλάστε τα μελομακάρονα στο σχήμα που θέλετε και τοποθετήστε τα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Ψήστε τα στους 175°C για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Για το σιρόπι, βράστε όλα τα υλικά για 5 λεπτά και αφαιρέστε την κανέλα. Σιροπιάστε τα μελομακάρονα ακολουθώντας τον κλασικό κανόνα: ζεστό με κρύο – είτε ζεστά μελομακάρονα σε κρύο σιρόπι, είτε το αντίστροφο.
Ολοκληρώστε με «γενναιόδωρο» πασπάλισμα χοντροκομμένου καρυδιού.
Απλό, μυρωδάτο και αξεπέραστο. Όπως ταιριάζει στα πιο ελληνικά Χριστούγεννα.