Breaking news

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και γαλοπούλα
A

Μεταξύ 4% και 7% αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος η αύξηση στο κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίας και Προστασίας Καταναλωτών, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

«Αυτό είναι όμως το όριο στο οποίο πρέπει να πούμε ότι κατά μέσο όρο, αν έπρεπε να κάνουμε μία τέτοια αναγωγή, θα έχουμε μία επιβάρυνση στο οικογενειακό τραπέζι και αυτό, αποκλειστικά και μόνο, λόγω των αυξήσεων τιμών στο κρέας», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι οι συνολικές αυξήσεις στα τρόφιμα κινούνται μεσοσταθμικά στο 2,5%. Ωστόσο, όπως τόνισε, οι ανατιμήσεις στα κρέατα είναι αισθητά μεγαλύτερες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τη συνολική επιβάρυνση έως και το 7%.

Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για υπέρογκες αυξήσεις, ο κ. Αναγνωστόπουλος επισήμανε: «Το 30%-40% που ακούμε κάθε χρόνο από ορισμένες ενώσεις καταναλωτών, πάλι είναι αδύνατο να ισχύει… αν κάνει κανείς τους πολλαπλασιασμούς για τα 4, 5, 6 τελευταία χρόνια… θα έπρεπε να έχει τετραπλασιαστεί η τιμή αλλά αυτό δεν έχει συμβεί». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το τελικό κόστος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επιλογές των καταναλωτών.

Εστιάζοντας στο μοσχάρι, που αποτελεί τον βασικό παράγοντα ανόδου των τιμών, ανέφερε: «Να ξεκινήσουμε με το μοσχάρι, το οποίο είναι ουσιαστικά αυτό που δημιουργεί το μεγάλο πρόβλημα… η αύξηση που έχουμε σε σχέση με πέρσι είναι πάρα πολύ μεγάλη… λίγο περισσότερο από 25% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία… υπάρχει ένα παγκόσμιο πρόβλημα στην προσφορά βοοειδών… κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει πρόβλημα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι τιμές σε κρέας και γλυκά

Για τα υπόλοιπα είδη κρέατος, ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι οι αυξήσεις είναι πιο περιορισμένες: «Τα Χριστούγεννα, αυτό που επιλέγουν οι περισσότεροι είναι κυρίως το χοιρινό και τα πουλερικά… Στο χοιρινό οι αυξήσεις τιμών είναι περίπου στο 4,5-5%, στα πουλερικά επίσης αντίστοιχη τιμή στο 5%… είναι πολύ πιο λελογισμένη από την περίπτωση του μοσχαριού».

Σε ό,τι αφορά τα γλυκά και τα παραδοσιακά προϊόντα των εορτών, όπως τσουρέκια, μελομακάρονα και κουραμπιέδες, ο κ. Αναγνωστόπουλος εξήγησε:

«Εκεί οι τιμές σε ό,τι δεν έχει σοκολάτα είναι περίπου οι ίδιες, κάποιες φορές και λιγότερο από πέρυσι. Όπου υπάρχει σοκολάτα, προφανώς συμπαρασύρεται ανάλογα με το περιεχόμενο σοκολάτας… η τιμή στο κακάο και τη σοκολάτα έχει ανέβει 20%».

Στα φρούτα και τα λαχανικά, όπως ανέφερε, οι μεταβολές στις τιμές σχετίζονται κυρίως με την εποχικότητα: «Στις πατάτες… έχουμε μία μείωση -10% σε σχέση με πέρυσι… είναι λίγο παρακινδυνευμένο να μιλάμε για αυτές τις κατηγορίες, είναι πάρα πολύ ευαίσθητες στις αρχές της αλλαγής του καιρού».

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στις αγροτικές κινητοποιήσεις, επισημαίνοντας ότι δεν προκαλούν άμεσες ελλείψεις, ενδέχεται ωστόσο να οδηγήσουν σε αυξημένο κόστος, το οποίο σε περίπτωση παρατεταμένης διάρκειας θα περάσει στους καταναλωτές. «Υπάρχουν πολλά πολύ διαφορετικά καλάθια… Η πρώτη παράμετρος είναι προφανώς οι επιλογές μας… Η δεύτερη παράμετρος… είναι η έρευνα αγοράς… κάποιος που δεν κάνει έρευνα αγοράς… μπορεί να έχει πολύ υψηλότερο κόστος στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι», κατέληξε.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις