Breaking news

Κάνεις κι εσύ αυτό το λάθος όταν πλένεις πιάτα; Γι’ αυτό δεν βγαίνουν ποτέ καθαρά
A

Το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι φαίνεται απλή υπόθεση: νερό, απορρυπαντικό και λίγη υπομονή.

Ωστόσο, πολλοί από εμάς κάνουμε ένα βασικό λάθος που όχι μόνο δεν καθαρίζει σωστά τα σκεύη, αλλά ευνοεί και την ανάπτυξη μικροβίων στην κουζίνα.

Το μεγαλύτερο λάθος: πλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό

Οι περισσότεροι ανοίγουμε τη βρύση και πλένουμε τα πιάτα ένα-ένα κάτω από τρεχούμενο ζεστό νερό. Αυτό όμως:

  • σπαταλά πολύ νερό και ενέργεια,

  • μειώνει την αποτελεσματικότητα του απορρυπαντικού,

  • δεν επιτρέπει στο σαπουνόνερο να δράσει σωστά,

  • αφήνει συχνά υπολείμματα λίπους και τροφών.

Στην πραγματικότητα, το απορρυπαντικό χρειάζεται χρόνο επαφής για να «διαλύσει» το λίπος, κάτι που δεν συμβαίνει όταν ξεπλένουμε αμέσως τα πιάτα.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος είναι απλός:

  • γεμίζουμε τον νεροχύτη ή μια λεκάνη με ζεστό νερό και απορρυπαντικό,

  • μουλιάζουμε τα πιάτα για λίγα λεπτά,

  • πλένουμε πρώτα τα πιο καθαρά (ποτήρια, πιάτα) και μετά τα πιο λερωμένα (κατσαρόλες, τηγάνια),

  • στο τέλος ξεπλένουμε γρήγορα με καθαρό νερό.

Έτσι:

  • αφαιρείται πιο εύκολα το λίπος,
  • χρησιμοποιούμε λιγότερο απορρυπαντικό,
  • περιορίζεται η κατανάλωση νερού,
  • μειώνονται τα μικρόβια στο σφουγγάρι και στα σκεύη.

Προσοχή και στο σφουγγάρι

Ακόμη ένα συχνό λάθος είναι ότι κρατάμε το ίδιο σφουγγάρι για μεγάλο διάστημα. Το σφουγγάρι συγκεντρώνει βακτήρια, ειδικά όταν μένει υγρό. Χρειάζεται:

  • συχνή αλλαγή,

  • καλό στύψιμο μετά το πλύσιμο,

  • να στεγνώνει και να μην παραμένει βρεγμένο.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις