Breaking news

Το αντικείμενο της κουζίνας που γεμίζει μικρόβια χωρίς να το καταλαβαίνετε
A

Η κουζίνα είναι ο χώρος όπου προετοιμάζουμε το φαγητό μας, γι’ αυτό και θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να είναι απόλυτα καθαρή.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ένα αντικείμενο που πολλοί παραμελούν, το οποίo, σύμφωνα με ειδικούς υγιεινής, αποτελεί μια από τις πιο επικίνδυνες εστίες μικροβίων στο σπίτι: το σφουγγάρι ή το πανάκι καθαρισμού.

Το πιο βρώμικο αντικείμενο στην κουζίνα

Έρευνες έχουν δείξει ότι το σφουγγάρι της κουζίνας μπορεί να φιλοξενεί εκατομμύρια βακτήρια ανά τετραγωνικό εκατοστό, περισσότερα ακόμη και από αυτά που υπάρχουν στη λεκάνη της τουαλέτας!

Αυτό συμβαίνει γιατί το σφουγγάρι παραμένει σχεδόν πάντα υγρό και έρχεται σε επαφή με υπολείμματα τροφών, λίπη και οργανικές ουσίες, το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων όπως: E.coli, Salmonella και Staphylococcus aureus.

Γιατί δεν αρκεί να το ξεπλένουμε

Πολλοί πιστεύουν ότι το απλό ξέπλυμα με νερό ή λίγο απορρυπαντικό αρκεί για να καθαριστεί, όμως στην πραγματικότητα τα βακτήρια παραμένουν βαθιά μέσα στις ίνες του.

Επιπλέον, η ζεστή και υγρή επιφάνεια βοηθά τα μικρόβια να πολλαπλασιάζονται με ταχύτητα, ειδικά αν το σφουγγάρι δεν στεγνώνει σωστά.

Πώς να το καθαρίζετε σωστά

  • Αντικαταστήστε το τακτικά: Ιδανικά κάθε 7-10 ημέρες, ή νωρίτερα αν μυρίζει ή έχει αλλοιωθεί.

  • Απολυμάνετε συχνά: Τοποθετήστε το σφουγγάρι για 1 λεπτό στο φούρνο μικροκυμάτων (εφόσον δεν έχει μεταλλικά μέρη) ή μουλιάστε το σε διάλυμα νερού με λευκό ξύδι ή χλωρίνη.

  • Αφήστε το να στεγνώνει εντελώς μετά από κάθε χρήση, κατά προτίμηση σε καλά αεριζόμενο σημείο.

  • Χρησιμοποιήστε διαφορετικά σφουγγάρια για πιάτα, πάγκους και νεροχύτη, ώστε να αποφύγετε τη μεταφορά μικροβίων.

Άλλα «ύπουλα» σημεία της κουζίνας

Αν και το σφουγγάρι είναι ο «πρωταθλητής» στα μικρόβια, δεν είναι το μόνο επικίνδυνο σημείο. Το πόμολο του ψυγείου, οι διακόπτες, οι επιφάνειες κοπής και οι βρύσες συγκεντρώνουν επίσης πολλά βακτήρια, ειδικά αν δεν καθαρίζονται συστηματικά.

Η υγιεινή της κουζίνας δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο τακτικά καθαρίζουμε, αλλά και από το πώς καθαρίζουμε. Ένα μικρό αντικείμενο που θεωρούμε αθώο μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος φορέας μικροβίων και η πρόληψη είναι η καλύτερη «συνταγή» για καθαριότητα και ασφάλεια στο σπίτι.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις