Breaking news

Αγροτικά μπλόκα: Κλείνει επ’ αόριστον η Αντιρρίου–Ιωαννίνων
A

Σε νέα φάση κλιμάκωσης περνούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, με τους αγρότες να προχωρούν το μεσημέρι της Δευτέρας σε επ’ αόριστον αποκλεισμό της εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων. Μέχρι πρότινος ο δρόμος παρέμενε ανοιχτός, ωστόσο το μπλόκο του Αγγελόκαστρου αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση του, μπλοκάροντας μία από τις βασικές οδικές αρτηρίες της δυτικής Ελλάδας.

Την ίδια ώρα, οι αγρότες προετοιμάζουν νέες δράσεις, με μηχανοκίνητη πορεία στο Αγρίνιο να έχει προγραμματιστεί για αύριο, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η εικόνα στους δρόμους της χώρας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, καθώς η πλειονότητα των μπλόκων επιλέγει τον αποκλεισμό κομβικών σημείων, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι αγρότες εμφανίζονται ανοιχτοί σε διάλογο με την κυβέρνηση. Οι αποκλεισμοί έχουν προκαλέσει έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα, μετατρέποντας την επιστροφή των εκδρομέων σε πολύωρη ταλαιπωρία.

Μπλόκα, αποκλεισμοί και κυκλοφοριακό χάος

Μετά από σύσκεψη στην Επανομή Θεσσαλονίκης, 18 μπλόκα τάχθηκαν υπέρ της έναρξης διαλόγου, παραμένοντας ωστόσο σε κινητοποιήσεις. Αντίθετα, μπλόκα από τον Έβρο, το Κιλκίς, τη Δράμα, τη Χαλκηδόνα και το Νησέλι Ημαθίας αποστασιοποιήθηκαν, εκφράζοντας ενστάσεις για τον χρόνο και τους όρους των συζητήσεων.

Στη Βοιωτία, ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν σε σημεία όπως το Κάστρο και το Μαρτίνο, με την ΕΛ.ΑΣ. να επιβεβαιώνει σοβαρές καθυστερήσεις. Στο Δερβένι η Εγνατία Οδός έκλεισε για μία ώρα και προς τις δύο κατευθύνσεις, ενώ στα σύνορα καταγράφηκαν επαναλαμβανόμενοι αποκλεισμοί.

Το τελωνείο των Ευζώνων έκλεισε από το μεσημέρι έως το απόγευμα, με νέο αποκλεισμό να έχει προγραμματιστεί για το βράδυ. Στον Προμαχώνα και στην Εξοχή, τα φορτηγά παραμένουν ακινητοποιημένα, ενώ η διέλευση των επιβατικών οχημάτων γίνεται με περιορισμούς.

Λάρισα στο επίκεντρο της κινητοποίησης

Στη Θεσσαλία, η Λάρισα εξελίσσεται σε κεντρικό σημείο των αγροτικών κινητοποιήσεων. Αγρότες από όλη την περιοχή αναμένεται να καταφθάσουν με τα τρακτέρ τους, στηρίζοντας την περαιτέρω κλιμάκωση. Στο μπλόκο της Νίκαιας έχει προγραμματιστεί τρίωρος αποκλεισμός όλων των παρακαμπτήριων της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, οι αγρότες θα μετακινηθούν στο κέντρο της πόλης για ενημερωτική δράση, διανέμοντας έντυπο υλικό με τα αιτήματά τους. Από αύριο, πάντως, θα δοθεί ξανά στην κυκλοφορία η αερογέφυρα της Νίκαιας, ώστε να διευκολυνθεί η μετακίνηση των πολιτών.

Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Μπλόκα παραμένουν ενεργά στον Ε65 στην Καρδίτσα και στα διόδια του Λόγγου στα Τρίκαλα, με τους αγρότες να δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν εάν δεν υπάρξουν απαντήσεις στα αιτήματά τους. Συνελεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων.

Στη Βόρεια Ελλάδα, η κυκλοφορία στην ΠΑΘΕ στο ύψος των Μαλγάρων διεξαγόταν κανονικά το πρωί, ωστόσο δεκάδες τρακτέρ παραμένουν παρατεταγμένα στα «Πράσινα Φανάρια». Το τελωνείο των Ευζώνων θα παραμείνει κλειστό και σήμερα σε δύο χρονικά διαστήματα, με εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά.

Στην Καλαμάτα, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Μεσσηνίας προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων της ΑΑΔΕ, φτάνοντας με τρακτέρ από το μπλόκο της Θουρίας και πραγματοποιώντας ωριαία κινητοποίηση.

Ρήγματα στο εσωτερικό του κινήματος

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις στο αγροτικό κίνημα. Οδηγοί και επαγγελματίες διαμαρτύρονται για πολύωρους εγκλωβισμούς, ενώ σε ορισμένα σημεία οι δρόμοι άνοιξαν προσωρινά για αποσυμφόρηση.

Εκπρόσωποι μπλόκων της Θεσσαλίας κάνουν λόγο για προσπάθεια διχασμού και αμφισβητούν τη νομιμοποίηση όσων ζητούν διάλογο, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι συμμετείχαν στις συσκέψεις ως παρατηρητές. Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού των αγροτών αναμένεται μετά την Πρωτοχρονιά, με πιθανή πανελλαδική σύσκεψη το Σάββατο 3 Ιανουαρίου στα Μάλγαρα.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις