Breaking news

Παραμένει κλειστή η Ιονία Οδός λόγω κατολίσθησης – Τι δήλωσε ο Λέκκας
A

Σοβαρές διαστάσεις έχει λάβει το πρόβλημα που προκάλεσε η κατολίσθηση στο 127ο χιλιόμετρο της Ιονίας Οδού, στη θέση Συκούλα, λίγο μετά το Κομπότι Άρτας, καθώς και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας θα παραμείνουν κλειστά για ημέρες.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, τεράστια ποσότητα χώματος, μπάζων, φερτών υλικών και βράχων διέλυσε τα προστατευτικά πλέγματα και κατέληξε στο οδόστρωμα, καθιστώντας αδύνατη τη διέλευση οχημάτων.

Γεωλόγοι και μηχανικοί της Ιόνιας Οδού προχωρούν σε μετρήσεις και συγκεντρώνουν δεδομένα πάνω στο ρήγμα 200 μέτρων που δημιουργήθηκε εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών. Έως την Τετάρτη αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την οριοθέτηση των σκαπτικών μηχανημάτων. Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα νέας κακοκαιρίας στην περιοχή, ξεκινώντας από την Τετάρτη.

Λέκκας: «Τα έργα αυτά σχεδιάστηκαν πριν από 20 χρόνια με διαφορετικές συνθήκες»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ και καθηγητή Γεωλογίας, Ευθύμη Λέκκα, το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Αυτοί οι σχηματισμοί έχουν την ιδιότητα μόλις προσροφούν νερό να χάνουν τη συνοχή τους και κατολισθαίνουν ειδικά όταν έχουν να κάνουν με μεγάλες κλίσεις. Εδώ έχουμε μια λασποροή που συνοδεύεται από σταθερούς γεωλογικούς σχηματισμούς και βλέπουμε ότι παρά τα έργα, αυτά δεν λειτούργησαν, ήθελε κάτι πιο δραστικό.

Έχει σημασία εξειδικευμένοι γεωλόγοι να αποτυπώνουν τα φαινόμενα αυτά και να χαρτογραφούν πλήρως τις περιοχές πριν την έναρξη των έργων, γιατί μετά το κόστος αποκατάστασης είναι πολύ μεγάλο», τόνισε αρχικά ο κ. Λέκκας σε τηλεοπτική εκπομπή και συνέχισε:

«Σίγουρα σήμερα είναι πιο έντονα τα καιρικά φαινόμενα, γι’ αυτό έχουμε όλα αυτά τα προβλήματα. Τα έργα αυτά σχεδιάστηκαν πριν από 20 χρόνια με διαφορετικές συνθήκες».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις