Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρά σήμερα Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2026 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΟΥ (ΠΟΕ-ΔΟΥ), με τη στήριξη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, η οποία εκφράζει τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους στις φορολογικές και κτηματικές υπηρεσίες.
Όπως αναφέρεται, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν συνθήκες μισθολογικής στασιμότητας και επιδείνωσης των εργασιακών συνθηκών, ενώ, όπως υποστηρίζεται, ο μισθός πολλών υπαλλήλων δεν επαρκεί πλέον για να καλύψει τις βασικές ανάγκες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι στις φορολογικές υπηρεσίες καταγγέλλουν έντονη εντατικοποίηση της εργασίας, αυξημένη στοχοθεσία και προβλήματα που έχουν προκύψει από τη δημιουργία κεντρικοποιημένων υπηρεσιών, ενώ παράλληλα επισημαίνονται ζητήματα χαμηλών αποδοχών σε νεότερους υπαλλήλους των κτηματικών υπηρεσιών. Στο πλαίσιο της απεργίας έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια ημέρα στις 12:00 στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
«Οι εφοριακοί υπάλληλοι απεργούμε γιατί και εμείς, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, βλέπουμε το μισθό μας να εξανεμίζεται πριν τελειώσει ο μήνας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, επισημαίνοντας πως: «Η κατάσταση στην ΑΑΔΕ και στο υπουργείο Οικονομικών όπου εργαζόμαστε δεν είναι τόσο καλή όσο ενδεχομένως νομίζουν κάποιοι ή αφήνεται να εννοηθεί από μερίδα του Τύπου. Οι μισθοί μας είναι πολύ χαμηλοί, συνολικά οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα είναι οι χαμηλότερες στην Ε.Ε.
Ολόκληρη η ανακοίνωση
«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στηρίζει την κλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. (ΠΟΕ-ΔΟΥ) για τους εργαζόμενους στις φορολογικές και κτηματικές υπηρεσίες την Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2026. Οι εφοριακοί υπάλληλοι έχουν κάθε λόγο να απεργούν επειδή και εκείνοι βιώνουν την ίδια δραματική κατάσταση που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με τον μισθό να μη φτάνει για να βγει ο μήνας.
Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την ίδρυση της ΑΑΔΕ το 2016, οι εργαζόμενοι στις Δ.Ο.Υ. έχουν δεχτεί μεγάλη επίθεση στα δικαιώματά τους: Επικρατούν συνθήκες μισθολογικής καθήλωσης καθώς και κατακερματισμού των αποδοχών, ενώ οι συνθήκες εργασίας έχουν επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό. Στις φορολογικές υπηρεσίες υπάρχει μεγάλη εντατικοποίηση της εργασίας, άπιαστη στοχοθεσία και συνεχής επίκληση στο λεγόμενο «διευθυντικό δικαίωμα», ενώ η δημιουργία κεντρικοποιημένων υπηρεσιών τύπου ΚΕΦΟΔΕ, ΚΕΦΟΚ, ΕΛΚΕ κλπ σε Αττική και Θεσσαλονίκη έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα τόσο στους υπαλλήλους (π.χ. διάνυση τεράστιων αποστάσεων από και προς τον τόπο εργασίας), όσο και στους πολίτες.
Παράλληλα, στις κτηματικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, και όχι μόνο, υπάρχουν νέοι εργαζόμενοι με αυξημένα τυπικά προσόντα οι οποίοι αμείβονται με μισθό που υπολείπεται του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, λαμβάνοντας υπόψη ότι στο δημόσιο έχουν κοπεί ο 13ος και ο 14ος μισθός.
Την ίδια στιγμή για τους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στην ΑΑΔΕ φαίνεται ότι «λεφτά υπάρχουν». Κάθε χρόνο υπογράφονται λεόντειες συμβάσεις και δαπανώνται πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την παράδοση κρίσιμων αντικειμένων όπως το αρχείο των φορολογικών υπηρεσιών, το τηλεφωνικό κέντρο κλπ σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Η κλαδική απεργία των εργαζομένων στις φορολογικές και κτηματικές υπηρεσίες έρχεται σε συνέχεια της σημαντικής μάχης που δόθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι με κυλιόμενες στάσεις εργασίας και αποχή από τον προληπτικό έλεγχο για να μην επεκταθούν οι κεντρικοποιήσεις των φορολογικών υπηρεσιών και στην περιφέρεια, κάτι που συνεπάγεται κλείσιμο των Δ.Ο.Υ. Αυτός ο αγώνας, που δόθηκε με επιτυχία, έχει καθυστερήσει μέχρι στιγμής την υλοποίηση αυτών των αντεργατικών σχεδιασμών από την πλευρά της διοίκησης της ΑΑΔΕ και της κυβέρνησης της ΝΔ.
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΔΟΥ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ!»