Σεισμός μεγέθους 5,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής νοτιοδυτικά του Λασιθίου έχει θέσει σε εγρήγορση την επιστημονική κοινότητα, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι το φαινόμενο είχε «προειδοποιητικά» χαρακτηριστικά.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, ανέφερε ότι στην περιοχή είχε καταγραφεί προσεισμική δραστηριότητα ήδη από τις 14 του μήνα, με διαδοχικές δονήσεις που ενίσχυσαν την επιφυλακή των επιστημόνων.
Προσεισμική δραστηριότητα και «σήμα» επιφυλακής
Όπως εξήγησε, η επιμονή της σεισμικής ακολουθίας αποτέλεσε ένδειξη ότι θα μπορούσε να εκδηλωθεί ισχυρότερος σεισμός, χωρίς ωστόσο να είναι δυνατή η πρόβλεψη του ακριβούς μεγέθους.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τέτοια φαινόμενα δεν είναι ασυνήθιστα για το λεγόμενο Ελληνικό σεισμικό τόξο, μια περιοχή με έντονη γεωδυναμική δραστηριότητα.
Μετασεισμοί και εκτιμήσεις για τη συνέχεια
Μετά τον κύριο σεισμό, καταγράφηκαν τουλάχιστον δέκα μετασεισμοί, με μεγέθη που κυμαίνονται από 2,9 έως 3,8 Ρίχτερ, επιβεβαιώνοντας την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας.
Σύμφωνα με τον κ. Καραστάθη, δεν αποκλείεται να ακολουθήσει ισχυρότερος μετασεισμός, πιθανώς μεταξύ 4,5 και 4,7 Ρίχτερ, ενώ η εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθείται στενά από τους ειδικούς.
Καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό των επιπτώσεων έπαιξε η απόσταση του επίκεντρου από την ξηρά, η οποία εκτιμάται περίπου στα 25 χιλιόμετρα από τις ακτές. Όπως σημείωσε, αν η δόνηση είχε σημειωθεί σε κατοικημένη περιοχή, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο σοβαρές.
Οι επιστήμονες εμφανίζονται συγκρατημένα καθησυχαστικοί, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο μέγεθος σεισμού είναι συνηθισμένο για την περιοχή, ενώ το εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό θα κριθεί από την εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας τις επόμενες ημέρες.