Breaking news

Οσμή αερίου στην Αττική: : Στο «κάδρο» πιθανή διαρροή προπανίου
A
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις.
Βάλε το proson.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιστημονική και τεχνική διερεύνηση της έντονης οσμής αερίου που έγινε αισθητή σε μεγάλες περιοχές της Αττικής, κυρίως στο παραλιακό μέτωπο, προκαλώντας ανησυχία στους πολίτες το μεσημέρι της Δευτέρας, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει προκύψει κάποιο σαφές αποτέλεσμα.

Οι αρχικές μετρήσεις και αναλύσεις δεν κατέγραψαν επιβάρυνση στους ατμοσφαιρικούς ρύπους, γεγονός που μετατοπίζει το ενδιαφέρον των ερευνών από τα επίπεδα ρύπανσης στην ταυτότητα της ίδιας της οσμής.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο Νίκος Μιχαλόπουλος, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, τα πρώτα στοιχεία δεν έδειξαν κάποια ανησυχητική μεταβολή στους βασικούς δείκτες ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να επικεντρωθούν στην ανάλυση της οσμής, η οποία δεν εντάσσεται σε θεσμοθετημένα όρια και είναι πιο δύσκολο να καταγραφεί. Όπως σημείωσε, τέτοιου είδους οσμές συνδέονται συνήθως με θειούχες ενώσεις, που μπορεί να προέρχονται είτε από βιομηχανικές δραστηριότητες είτε από φυσικές πηγές, όπως η θάλασσα, αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση η οσμή δεν παρέπεμπε σε φυσικό φαινόμενο.

Η πιθανή αιτία της οσμής

Αναφερόμενος στα στάδια της έρευνας, υπογράμμισε ότι τα χαρακτηριστικά της οσμής δεν φαίνεται να συνδέονται με καθαρά φυσικό φαινόμενο, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι πρόκειται για ανθρωπογενή εκπομπή.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη αποκλείσει βασικά ενδεχόμενα, καθώς δεν καταγράφηκε αύξηση μεθανίου που θα μπορούσε να υποδηλώνει διαρροή από εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, όπως η Ρεβυθούσα, ενώ απορρίπτεται και η προέλευση από τη θάλασσα, καθώς δεν συνάδει με τη φύση και την ένταση της οσμής όπως περιγράφηκε από πολίτες.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι πλέον ότι η οσμή σχετίζεται με εκπομπή υγραερίου στην ατμόσφαιρα, πιθανώς προπανίου ή βουτανίου, ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως σε βιομηχανικές και ενεργειακές εφαρμογές και στις οποίες προστίθενται θειούχες ενώσεις ώστε να γίνονται αντιληπτές σε περίπτωση διαρροής.

Η Ελευσίνα βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών

Με βάση αυτό το σενάριο, στο επίκεντρο της έρευνας εξετάζεται αν η εκπομπή προέρχεται είτε από θαλάσσια δραστηριότητα, όπως πιθανή διαρροή ή απόρριψη φορτίου από πλοίο, είτε από χερσαία πηγή σε βιομηχανικές περιοχές της ευρύτερης ζώνης του Σαρωνικού. Στο «κάδρο» των εκτιμήσεων παραμένει και η περιοχή της Ελευσίνας, λόγω της έντονης βιομηχανικής δραστηριότητας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένο εύρημα που να οδηγεί σε συγκεκριμένη πηγή.

«Για να γίνει αισθητή σε τόσο μεγάλη έκταση και με τέτοια ένταση, μιλάμε για σημαντική ποσότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κος Μιχαλόπουλος, προσθέτοντας ότι τα μέχρι τώρα δεδομένα συγκλίνουν στο ότι δεν πρόκειται για φυσικό φαινόμενο αλλά για ανθρωπογενή εκπομπή, πιθανώς παράνομη.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε και ο κ. Μιχαλόπουλος, η ακριβής ταυτοποίηση του φαινομένου είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς δεν υπάρχει επαρκής εξειδικευμένος εξοπλισμός για άμεση, real-time ανίχνευση ενώσεων όπως το προπάνιο και το βουτάνιο.

Δείτε σχετικό βίντεο:

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις.
Βάλε το proson.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google

Δημοφιλείς Ειδήσεις