Φωτιά ξέσπασε νωρίτερα σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση, στον παράδρομο της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη, λίγο πριν από τα διόδια των Αφιδνών.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, το Κέντρο Επιχειρήσεων ενημερώθηκε περίπου στις 14:00 και αμέσως κινητοποιήθηκαν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Στην περιοχή επιχειρούν 65 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 1ης ΕΜΟΔΕ, εθελοντές και 20 πυροσβεστικά οχήματα.
Από αέρος στη μάχη της κατάσβεσης συμμετέχουν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, τα οποία βρίσκονταν σε προγραμματισμένη έμφορτη περιπολία και προχώρησαν άμεσα σε ρίψεις νερού μετά την εκδήλωση της φωτιάς.
Στο έργο της πυρόσβεσης συνδράμουν και υδροφόρες του Δήμου Ωρωπού.
Η Πυροσβεστική σημειώνει ότι η περιοχή βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5), που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιάς.
Παράλληλα, στο σημείο μεταβαίνει Ανακριτικό Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Αθηνών, προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια της φωτιάς.