Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης το δρομολόγιο InterCity στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη με 100% σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση σε όλο το μήκος της διαδρομής, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο γραμματέας της ΝΔ και πρώην υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
Με ανάρτησή του, ο κ. Κυρανάκης έκανε λόγο για μια σημαντική εξέλιξη για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που ένα τόσο μεγάλο δημόσιο έργο ολοκληρώνεται εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος, χωρίς παράταση.
Όπως ανέφερε, είχε δεσμευτεί για την ολοκλήρωση του έργου έως το τέλος του καλοκαιριού του 2026, επισημαίνοντας ότι ο στόχος επιτεύχθηκε.
Κυρανάκης: «Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό»
«Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στη σιδηροδρομική ιστορία της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σημειώνοντας ότι η ολοκλήρωση της σηματοδότησης και της τηλεδιοίκησης αποτελεί σημαντική αναβάθμιση για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου.
Παράλληλα, τόνισε ότι το έργο ολοκληρώθηκε χωρίς να δοθεί παράταση, υπογραμμίζοντας πως υπήρχε συνεχής παρακολούθηση της πορείας των εργασιών.
«Δεν δώσαμε καμία παράταση. Πιέζαμε κάθε εβδομάδα για ορατή πρόοδο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα έργα παρακολουθούνταν λεπτομερώς προκειμένου να αποφευχθούν νέες καθυστερήσεις.
«Δεν μπορούν να ξανασυγκρουστούν τρένα»
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κυρανάκης στις δικλείδες ασφαλείας που παρέχουν τα συστήματα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης.
«Μπορώ να διαβεβαιώσω με πλήρη συναίσθηση των λεγομένων μου ότι εφόσον παραμείνουν σε λειτουργία τα συστήματα που είναι σε ισχύ σήμερα, δεν μπορούν να ξανασυγκρουστούν τρένα στον Ελληνικό Σιδηρόδρομο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το νέο σύστημα περιλαμβάνει μηχανισμούς που επιτρέπουν στο κέντρο ελέγχου του ΟΣΕ να λαμβάνει αυτόματες ειδοποιήσεις σε περίπτωση παραβίασης κανόνα κυκλοφορίας, ακόμη και όταν αυτή οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος.
Οι νέες δικλείδες ασφαλείας
Ο γραμματέας της ΝΔ κάλεσε τους πολίτες να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας των νέων συστημάτων μέσω της πλατφόρμας railway.gov.gr, την οποία, όπως ανέφερε, μπορούν να επισκεφθούν από το κινητό τους.
Στόχος είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, η άμεση ενημέρωση του κέντρου ελέγχου και η ενεργοποίηση των προβλεπόμενων μηχανισμών όταν διαπιστώνεται παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας.