Σημαντική επιτυχία στον έλεγχο της παράνομης διακίνησης καπνικών προϊόντων σημείωσαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, όπου εντόπισαν μεγάλη ποσότητα προϊόντων που φέρεται να προοριζόταν για παράνομη διοχέτευση στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και στοχευμένη ανάλυση κινδύνου, με τους ελεγκτές του Τελωνείου Μυκόνου να προχωρούν στον έλεγχο δύο επιβατών.
Μύκονος: Από το Κάιρο μέσω Αθήνας
Οι δύο επιβάτες είχαν αναχωρήσει από το Κάιρο με προορισμό τη Μύκονο, έχοντας προηγουμένως πραγματοποιήσει στάση στην Αθήνα.
Κατά τον έλεγχο των αποσκευών τους, οι τελωνειακοί εντόπισαν μεγάλη ποσότητα καπνικών προϊόντων, τα οποία δεν είχαν δηλωθεί στις αρμόδιες Αρχές.
Συγκεκριμένα, κατασχέθηκαν 120.000 τσιγάρα, δηλαδή συνολικά 6.000 πακέτα, καθώς και 4,5 κιλά καπνού για ναργιλέ, ο οποίος ήταν συσκευασμένος σε επιμέρους ποσότητες των 50 γραμμαρίων.
Πάνω από 25.000 ευρώ οι διαφυγόντες φόροι και δασμοί
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, από τη συγκεκριμένη ποσότητα καπνικών προϊόντων προκύπτει σημαντική απώλεια για τα δημόσια έσοδα.
Οι δασμοί και φόροι που δεν θα καταβάλλονταν για τα κατασχεθέντα προϊόντα υπολογίζονται συνολικά σε 25.575,57 ευρώ.
Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια των αρμόδιων Αρχών, οι οποίες θα διερευνήσουν περαιτέρω τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τα καπνικά προϊόντα μεταφέρονταν και τον τελικό προορισμό τους.
Συνελήφθησαν οι δύο επιβάτες
Μετά τον εντοπισμό των προϊόντων, οι δύο επιβάτες συνελήφθησαν και παραμένουν υπό κράτηση.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα, προκειμένου να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη δικαστική διαδικασία.
Η νέα επιτυχία των τελωνειακών ελεγκτών της ΑΑΔΕ στο αεροδρόμιο της Μυκόνου αναδεικνύει τους στοχευμένους ελέγχους που πραγματοποιούνται για τον εντοπισμό και την αποτροπή της παράνομης διακίνησης καπνικών προϊόντων.