Breaking news

βροχές
A
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις.
Βάλε το proson.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google

Σε εξέλιξη βρίσκεται η νέα κακοκαιρία που επηρεάζει την Ελλάδα από σήμερα, Τρίτη 13 Οκτωβρίου, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες, πιθανές χαλαζοπτώσεις και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Τα φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν και την Τετάρτη, ενώ σε αρκετές περιοχές απαιτείται αυξημένη προσοχή λόγω του κινδύνου πλημμυρών.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ, στο επίκεντρο βρίσκονται περιοχές της δυτικής Ελλάδας, η Χαλκιδική, η ανατολική Θεσσαλία, οι Σποράδες και η Εύβοια. Παράλληλα, η Αττική αναμένεται να επηρεαστεί από ισχυρές καταιγίδες από αργά το απόγευμα έως τη νύχτα, ενώ τα φαινόμενα θα επεκταθούν σταδιακά και σε νησιωτικές περιοχές.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στους ανέμους, καθώς στο Αιγαίο προβλέπονται βορειοανατολικοί άνεμοι 8 με 9 μποφόρ, που πρόσκαιρα θα φτάσουν τοπικά τα 10 μποφόρ.

Κακοκαιρία στην Αττική: Προειδοποίηση για ισχυρές βροχές

Η Αττική αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της επιδείνωσης του καιρού από αργά το απόγευμα της Τρίτης. Σύμφωνα με την πρόγνωση της μετεωρολόγου της ΕΡΤ Όλγας Παπαβγούλη, ένα πιο οργανωμένο κύμα βροχοπτώσεων και σποραδικών καταιγίδων θα επηρεάσει μεγάλο μέρος του νομού έως τις βραδινές ώρες.

Νέα έξαρση των φαινομένων αναμένεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά και βόρεια τμήματα.

Η προσοχή στρέφεται ιδιαίτερα στις περιοχές με εκτεταμένη τσιμεντοποίηση, όπου το νερό μπορεί να συσσωρευτεί γρήγορα όταν εκδηλώνονται έντονες βροχοπτώσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων.

Οι κάτοικοι θα πρέπει να παρακολουθούν τις επίσημες προειδοποιήσεις και να αποφεύγουν τη διέλευση από δρόμους που έχουν πλημμυρίσει.

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν την Τρίτη 13 Οκτωβρίου

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται σήμερα σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, τα φαινόμενα αναμένονται:

  • Ιόνιο, δυτική Στερεά και δυτική και νότια Πελοπόννησος: Από τις πρωινές ώρες έως αργά το απόγευμα.

  • Χαλκιδική: Από το μεσημέρι.

  • Σποράδες, ανατολική Θεσσαλία και Εύβοια: Από τις απογευματινές ώρες, με έμφαση στην ένταση και τη διάρκεια των φαινομένων.

  • Αττική, ανατολική Στερεά, βορειοανατολική Πελοπόννησος και Κυκλάδες: Από αργά το απόγευμα έως αργά τη νύχτα.

  • Δωδεκάνησα: Από αργά τη νύχτα.

  • Κρήτη, κυρίως Χανιά και Ρέθυμνο: Από τις βραδινές ώρες.

Οι καταιγίδες ενδέχεται κατά τόπους να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, ιδιαίτερα σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου: Πού επιμένουν οι καταιγίδες

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και την Τετάρτη, με τα ισχυρότερα φαινόμενα να εντοπίζονται κυρίως ανατολικά της οροσειράς της Πίνδου και προς το Αιγαίο.

Σύμφωνα με το δελτίο της ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  • Στη Χαλκιδική, έως τις πρωινές ώρες.

  • Στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία και την Εύβοια, έως το απόγευμα, με έντονα και παρατεταμένα φαινόμενα.

  • Στα Δωδεκάνησα, έως το απόγευμα.

  • Στην Κρήτη, κυρίως στα Χανιά και το Ρέθυμνο, έως αργά τη νύχτα.

Στην Αττική, οι βροχές και οι σποραδικές καταιγίδες αναμένεται να επιμείνουν κυρίως έως το απόγευμα, με σταδιακή βελτίωση στη συνέχεια. Ωστόσο, τοπικές βροχοπτώσεις ενδέχεται να συνεχιστούν και την Πέμπτη.

Άνεμοι έως 10 μποφόρ στο Αιγαίο

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Η ΕΜΥ προειδοποιεί για πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους, αρχικά στο βόρειο Αιγαίο και σταδιακά στο κεντρικό.

Οι άνεμοι θα φτάνουν τα 8 με 9 μποφόρ, ενώ πρόσκαιρα σε τοπικό επίπεδο μπορεί να αγγίξουν ακόμη και τα 10 μποφόρ. Η ένταση αυτή αναμένεται από το βράδυ της Τρίτης έως αργά τη νύχτα της Τετάρτης.

Οι πολίτες, ιδιαίτερα όσοι βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές ή πρόκειται να ταξιδέψουν με πλοίο, θα πρέπει να ενημερώνονται για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια και τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών.

Πότε υποχωρεί η κακοκαιρία

Η σταδιακή βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, αρχικά στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

Τοπικές βροχές ενδέχεται να επιμείνουν στα ανατολικά προσήνεμα, δηλαδή στις περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από τους βοριάδες του Αιγαίου. Τα περισσότερα φαινόμενα αναμένεται να περιοριστούν στο νότιο και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Η Κρήτη παραμένει περιοχή αυξημένης προσοχής, καθώς οι βροχοπτώσεις ενδέχεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της Πέμπτης και να είναι κατά τόπους ισχυρές, πριν εξασθενήσουν σταδιακά προς τις βραδινές ώρες.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ οι ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι θα κάνουν το κρύο περισσότερο αισθητό.

Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες

Κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονες βροχοπτώσεις, είναι σημαντικό να αποφεύγεται η διέλευση από χειμάρρους και πλημμυρισμένους δρόμους, είτε πεζή είτε με όχημα. Παράλληλα, συνιστάται η αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων κατά την κορύφωση των φαινομένων και η ασφάλιση αντικειμένων που μπορεί να παρασυρθούν από τους ισχυρούς ανέμους.

Το επόμενο 48ωρο θεωρείται κρίσιμο για αρκετές περιοχές της χώρας, με την Αττική, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και την Κρήτη να βρίσκονται ανάμεσα στις περιοχές που χρειάζονται αυξημένη προσοχή.

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις.
Βάλε το proson.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google

Δημοφιλείς Ειδήσεις