Με την κακοκαιρία να βρίσκεται στο επίκεντρο και την 28η Οκτωβρίου να πλησιάζει, ερωτήματα προκαλεί η διεξαγωγή των μαθητικών παρελάσεων σε περιοχές όπου αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα.
Οι βροχές και οι καταιγίδες αναμένεται να επηρεάσουν αρκετές περιοχές της χώρας ανήμερα της εθνικής επετείου. Ωστόσο, η πρόγνωση βροχής δεν συνεπάγεται αυτόματα την αναβολή των μαθητικών παρελάσεων.
Η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των φαινομένων και τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν σε κάθε περιοχή, με βασικό κριτήριο την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και όλων των συμμετεχόντων.
Τι προβλέπει η ΕΜΥ για την 28η Οκτωβρίου
Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ, η Τετάρτη 28 Οκτωβρίου αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη σε αρκετές περιοχές.
Έντονα φαινόμενα προβλέπονται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια, τα Δωδεκάνησα, ενώ βροχές και καταιγίδες αναμένονται επίσης στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την ανατολική Στερεά Ελλάδα.
Στην Αττική, τα φαινόμενα αναμένονται από τις πρώτες ώρες της ημέρας έως το μεσημέρι, με πορτοκαλί προειδοποίηση.
Σε αρκετές από τις παραπάνω περιοχές προβλέπεται πορτοκαλί ή κόκκινη προειδοποίηση, ανάλογα με την ένταση και τη διάρκεια των φαινομένων.
Ποιος αποφασίζει για την παρέλαση
Όπως επισημαίνεται από το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εσωτερικών, η εμφάνιση βροχοπτώσεων στην πρόγνωση δεν αποτελεί από μόνη της λόγο για την αναβολή μιας μαθητικής παρέλασης.
Η απόφαση εξετάζεται σε τοπικό επίπεδο, με τον οικείο Δήμο να βρίσκεται σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και να αξιολογεί τα νεότερα μετεωρολογικά δεδομένα και τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η ένταση των φαινομένων, η χρονική διάρκειά τους και οι συνθήκες που θα επικρατούν την ώρα της παρέλασης.
Τι γίνεται αν η κακοκαιρία αφορά ολόκληρο τον νομό
Σε περίπτωση που τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι γενικευμένα σε έναν νομό, η απόφαση μπορεί να ληφθεί σε επίπεδο Περιφέρειας, με γνώμονα την ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων.
Εφόσον κριθεί ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την ασφαλή διεξαγωγή της παρέλασης, μπορεί να αποφασιστεί η αναβολή ή η τροποποίηση της διαδικασίας.
Σε κάθε περίπτωση, η τελική εικόνα αναμένεται να διαμορφωθεί όσο πλησιάζει η 28η Οκτωβρίου και θα εξαρτηθεί από τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία και την πραγματική εξέλιξη της κακοκαιρίας.