Breaking news

INTIME NEWS
A

Για ερημοποποίηση της Αθήνας λόγω της οικολογικής καταστροφής κάνει λόγο άρθρο που δημοσίευσε το Bloomberg, ενόσω μαίνονται ανεξέλεγκτα τα πύρινα μέτωπα στη χώρα και βιώνουμε το τρίτο καύσωνα.

Οι πυρκαγιές μαίνονταν την περασμένη εβδομάδα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής που περιβάλλει την Αθήνα, καταστρέφοντας σπίτια και αναγκάζοντας κατοίκους και τουρίστες να αναζητήσουν την ασφάλεια των κοντινών παραλιών. Καθώς το κλίμα θερμαίνεται, η υπερβολική ζέστη και οι πυρκαγιές γίνονται όλο και πιο συχνές, στερώντας από τους ελαιώνες και τα πευκοδάση που περικυκλώνουν την πρωτεύουσα τον χρόνο που χρειάζονται για να αναζωογονηθούν.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν τη νότια Ευρώπη που τις οδηγούν σταδιακά στην ερημοποίηση σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη μείωση των βροχοπτώσεων και την αύξηση  των πυρκαγιών. 

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου που αποτελούν κίνδυνο για την περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος του πλανήτη. Πυρκαγιές είχαν ξεσπάσει το 2021 στην Αττική, στη νότια Πελοπόννησο και την Εύβοια με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 46 βαθμούς Κελσίου. Αυτή την εβδομάδα, ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει ακόμη πιο ψηλά.

Στην ηπειρωτική Ελλάδα οι θερμοκρασίες προβλέπεται να φτάσουν τους 47 Βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία που προσεγγίζει το ευρωπαϊκό ρεκόρ των 48,8 Βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε στη Σικελία πριν από δύο χρόνια. «Οι δύσκολες στιγμές δεν έχουν τελειώσει ακόμη», προειδοποίησε την Πέμπτη ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μακροπρόθεσμα, επιδιώκει την ανακατανομή πόρων για αναδάσωση και τη λήψη προληπτικών μέτρων στην Αττική.

Σε άλλο σημείο της δημοσίευσης φιλοξενούνται οι δυσοίωνες προβλέψεις του καθηγητή φυσικών καταστροφών Ευθύμιου Λέκκα, πως: «αν υπάρξει νέα πυρκαγιά φέτος ή του χρόνου, που για παράδειγμα κάψει την Πάρνηθα, τότε θα εμφανιστεί αμέσως ερημοποίηση».

Η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων, ενισχύει την ένταση και τη διάρκεια των καλοκαιρινών κυμάτων καύσωνα σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, εγείροντας ανησυχίες ότι περιοχές του πλανήτη μπορεί σύντομα να γίνουν ακατοίκητες.

Ο ζεστός αέρας από τη Σαχάρα κατευθύνεται νότια, προκαλώντας εδώ και καιρό οικολογική καταστροφή σε χώρες όπως το Σουδάν και το Τσαντ, το βόρειο άκρο της καυτής ερήμου, και τώρα απειλεί την Ευρώπη. Καθώς εντείνεται η ακραία ζέστη στην Ευρώπη, ευνοείται η εμφάνιση πυρκαγιών.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις