Breaking news

έκλειψη ηλίου
A

Ένα μαγευτικό θέαμα θα απολαύσουν σήμερα, Δευτέρα 8 Απριλίου, οι κάτοικοι των Ηνωμένων Πολιτειών, του Μεξικού και του Καναδά, καθώς θα πραγματοποιηθεί ολική έκλειψη Ηλίου.

Ειδικότερα, η Σελήνη θα «καλύψει» τον Ήλιο, καθώς θα τοποθετηθεί ανάμεσα σε αυτόν και τη Γη, εμποδίζοντας έτσι προσωρινά τις ακτίνες του Ηλίου να προσεγγίσουν τη Γη. 

Ο χρόνος της έκλειψης ποικίλλει ανάλογα με την τοποθεσία, ωστόσο, υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει έως τέσσερα λεπτά και 28 δευτερόλεπτα, περισσότερο από την προηγούμενη που σημειώθηκε το 2017. Τα περισσότερα μέρη θα βιώσουν περίπου δύο  λεπτά σκοταδιού, αλλά οι μεγαλύτερες περίοδοι ολότητας είναι συνήθως στο κέντρο της διαδρομής της έκλειψης.

Η NASA αναφέρει ότι οι ολικές εκλείψεις Ηίου διαρκούν από 10 δευτερόλεπτα και ως επτάμισι λεπτά. Η έκλειψη θα είναι ορατή αρχικά στις δυτικές ακτές του Μεξικού από τις 21:07 ώρα Ελλάδας. Στη συνέχεια θα είναι ορατή από 15 αμερικανικές πολιτείες – από το Τέξας ως το Μέιν—προτού ολοκληρώσει την πορεία της στον ανατολικό Καναδά.

Το φαινόμενο θα ξεκινήσει από τον Ειρηνικό, θα περάσει στο Μεξικό, θα διασχίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες – μια βορειοανατολική πορεία μέσω 15 Πολιτειών- και θα «σβήσει» στον Καναδά και τον Βόρειο Ατλαντικό.

Στις «τυχερές» περιοχές του πλανήτη επικρατεί φρενίτιδα, με τα ξενοδοχεία να είναι γεμάτα, και τα ειδικά για την παρατήρηση γυαλιά ανάρπαστα.  Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη NASA, περίπου 31,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κατά μήκος του μονοπατιού της έκλειψης, ενώ συνολικά πάνω από 300 εκατομμύρια άτομα θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν έστω και μερική έκλειψη. Η NASA έχει προγραμματίσει ζωντανή κάλυψη της έκλειψης από τις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας και για τρεις ώρες από τοποθεσίες σε όλες τις ΗΠΑ.

Η NASA έχει προγραμματίσει ζωντανή κάλυψη της έκλειψης από τις 20:00 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) και για τρεις ώρες από τοποθεσίες σε όλες τις ΗΠΑ. Δείτε live το φαινόμενο: 

Χιλιάδες τουρίστες στα σημεία που θα είναι ορατό το φαινόμενο 

Ήδη πολλά αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, όπως το CNN, μεταδίδουν συνεχώς πληροφορίες και ενημερώσεις για το φαινόμενο, ενώ οι πολιτείες στις οποίες θα είναι ορατή η ολική έκλειψη υποδέχονται χιλιάδες τουρίστες.

«Έχουμε ανθρώπους που έρχονται από κάθε μία από τις 50 πολιτείες, ακόμη και από την Αλάσκα και τη Χαβάη. Υπάρχουν τουρίστες από την Ολλανδία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, το Ισραήλ, τη Νέα Ζηλανδία», εξηγεί η Τζένιθ Πίτερσον αρμόδια για τις εκδηλώσεις που συνδέονται με την έκλειψη σε περιοχή βόρεια του Σαν Αντόνιο στο Τέξας. 
 
Στο Μπέρλινγκτον του Βερμόντ αναμένεται αριθμός τουριστών αντίστοιχος με αυτόν των μόνιμων κατοίκων, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Τα δωμάτια των ξενοδοχείων είναι κλεισμένα εδώ και μήνες, ενώ τεράστια μποτιλιαρίσματα αναμένονται, όπως αυτά που είχαν παρατηρηθεί κατά την προηγούμενη ολική έκλειψη ηλίου στις ΗΠΑ το 2017.

Πολλά σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ή θα επιτρέψουν στους μαθητές να αποχωρήσουν νωρίτερα ώστε να μπορέσουν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο.

Κάποιοι μάλιστα θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την έκλειψη από τους αιθέρες: αεροπορικές εταιρείες έχουν οργανώσει πτήσεις κατά μήκος της πορείας της έκλειψης, με τα εισιτήρια να έχουν ήδη εξαντληθεί.

Ωστόσο οι μετεωρολογικές συνθήκες ενδέχεται να μην είναι παντού ευνοϊκές, με το Τέξας για παράδειγμα να περιμένει συννεφιά.

Εξερευνητικοί πύραυλοι

Η ΝASA θα εκτοξεύσει τρεις μικρούς εξερευνητικούς πυραύλους πριν, στη διάρκεια και μετά την έκλειψη του ηλίου. Στόχος: να μετρήσει τις αλλαγές που προκαλεί το σκοτάδι στο ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης, την ιονόσφαιρα.

Παράλληλα οι επιστήμονες θα παρατηρήσουν με προσοχή το ηλιακό στέμμα, το εξωτερικό στρώμα της ατμόσφαιρας του Ηλίου, το οποίο είναι ιδιαίτερα ορατό στη διάρκεια μιας έκλειψης. Εκεί γίνονται οι ηλιακές εκρήξεις και αυτή την περίοδο, αντίθετα με το 2017, ο Ήλιος βρίσκεται στο απόγειο της δραστηριότητάς του.

Η έκλειψη ενδέχεται να προκαλέσει περίεργες συμπεριφορές στα ζώα που είναι ευαίσθητα στις αλλαγές του φωτός και της θερμοκρασίας. Η επόμενη ολική έκλειψη που θα είναι ορατή στις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί το 2044. Προηγουμένως ολική έκλειψη θα είναι ορατή στην Ισπανία το 2026.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις