Breaking news

INTIME
A

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου το νέο Σύμφωνο για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο. 

Σχολιάζοντας το νομοθετικό πακέτο για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου, σε ανάρτηση στο X (πρώην Twitter), η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κα Ρομπέρτα Μετσόλα σημείωσε ότι: «Γράψαμε ιστορία». «Κρατήσαμε τον λόγο μας», συμπλήρωσε.

«Έχουμε παραδώσει ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο για τον τρόπο αντιμετώπισης της μετανάστευσης και του ασύλου στην ΕΕ. Έχουν περάσει περισσότερα από δέκα χρόνια στη δημιουργία. Ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης. Αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος» τόνισε.

Δείτε την ανάρτηση της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: 

«Μετά από σχεδόν μια δεκαετία αδιεξόδου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο – την πλήρη αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ για τη μετανάστευση. Η Ευρώπη θα διαχειριστεί τη μετανάστευση με ομαλό τρόπο και με τους δικούς μας όρους» ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Aπό την πλευρά της, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον σημείωσε ότι: «Η σημερινή ψήφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα, τους ευάλωτους και τους πρόσφυγες, θα επιστρέφονται γρήγορα όσοι δεν δικαιούνται παραμονή, με υποχρεωτική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών».

Τι προβλέπει το νέο Σύμφωνο

Το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο περιέχει προβλέψεις που αφορούν όλα τα στάδια του ζητήματος, από τον έλεγχο διαλογής των παράτυπων μεταναστών και τη λήψη βιομετρικών δεδομένων, μέχρι και τις διαδικασίες διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου από τα κράτη-μέλη.

Επίσης, έχει προβλέψεις για τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών αλλά και τον τρόπο διαχείρισης κρίσεων. Σε κάθε περίπτωση, εισηγητές του Συμφώνου ξεκαθάριζαν ότι οι πέντε νόμοι είναι στην πραγματικότητα ενιαίοι. Αν το Ευρωκοινοβούλιο απέρριπτε έστω και έναν, θα κατέπεφτε όλο το Σύμφωνο. 

Το νέο Σύμφωνο κατά πολλούς θεωρείται από τους μεγαλύτερους πολιτικούς φακέλους της παρούσας θητείας. Ωστόσο οι εισηγητές των ευρωομάδων παραδέχονται ότι υπάρχουν διαιρέσεις τόσο μεταξύ όσο και εντός κομμάτων, με αποτέλεσμα να θεωρούν ότι η πρόβλεψη για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι αδύνατη.

Αντιδράσεις στο Νέο Σύμφωνο

Την αντίθεσή τους στο Νέο Σύμφωνο έχουν εκφράσει οι νομοθέτες του ουγγρικού κόμματος του Βίκτορ Ορμπάν Fidesz, όπως και η ακροδεξιά ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) που στους κόλπους της περιλαμβάνει τη Λέγκα της Ιταλίας, τον Εθνικό Συναγερμό της Γαλλίας και τη γερμανική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Παράλληλα, αντιδράσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό των κυρίαρχων ευρωομάδων, με πιο ισχυρό μπλοκ αυτό των 16 Ιταλών ευρωβουλευτών των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. 

«Όχι» στο νέο Σύμφωνο και από το λαϊκίστικο Κίνημα Πέντε Αστέρων της Ιταλίας, που θεωρεί ότι είναι άχρηστο για τη χώρα του αλλά και επιζήμιο για τα δικαιώματα των μεταναστών, ενώ οι ευρωβουλευτές του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι «Τα Αδέρφια της Ιταλίας», που συγκατοικεί με τους Ευρωπαϊκούς Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR), με κυρίαρχης την πολωνική αντιπροσωπεία του Νόμου και της Δικαιοσύνης που αντιτίθεται στις αλλαγές, είχαν προαναγγείλει ότι «θα εξετάσουν κάθε φάκελο ξεχωριστά».

Αντιστάσεις εκφράστηκαν  επίσης από τους 72 ευρωβουλευτές των Πρασίνων και τους 37 της Αριστεράς, κάνοντας λόγο για αυστηρές διατάξεις που θα υποβαθμίσουν τη διαδικασία ασύλου και θα επιτρέψουν παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Σημειώνεται ότι οι επικριτές υποστηρίζουν ότι αυτά που προβλέπονται στο νέο Σύμφωνο δεν εξουδετερώνουν τα επιχειρήματα της ακροδεξιάς, αλλά ότι στην πραγματικότητα τα εξομαλύνουν και δεν κάνουν τίποτα για να σταματήσουν τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των νεκρών στις μεταναστευτικές διαδρομές. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, την Τρίτη, την παραμονή της ψηφοφορίας, εκπρόσωποι 161 οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών κάλεσαν τους ευρωβουλευτές να απορρίψουν τη νομοθεσία, λέγοντας ότι ήταν «εξαρχής λανθασμένη». Η ευρεία δέσμη νόμων, που προτάθηκε για πρώτη φορά το 2018, έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου, με αποφάσεις σχετικά με την επιλεξιμότητα και τις αναγκαστικές επιστροφές σε μόλις 12 εβδομάδες.

Οι νόμοι θα εισαγάγουν επίσης ένα ενιαίο κεντρικό σύστημα ελέγχου σε όλα τα σημεία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, καθώς και έναν μηχανισμό «αλληλεγγύης» που ζήτησαν η Ελλάδα και η Ιταλία, ώστε να μπορούν οι χώρες που έχουν υπερφορτωθεί από τον όγκο των αφίξεων να μεταφέρουν τις διαδικασίες ασύλου σε άλλο κράτος μέλος. Εάν ψηφιστεί, η νομοθεσία θα δημιουργήσει επίσης το Eurodac, μια κεντρική βάση δεδομένων που θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να βλέπουν αν κάποιος έχει υποβάλει αίτηση ασύλου σε άλλη χώρα.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις