CLOSE

Breaking news

κονσέρβες τόνου
A

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την αποκάλυψη που έκαναν δύο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την ποσότητα υδραργύρου που περιέχεται στις κονσέρβες τόνου που πωλείται στα σούπερ μάρκετ. Ο υδράργυρος σε οποιαδήποτε μορφή είναι δηλητηριώδης, με την τοξικότητα του υδραργύρου να επηρεάζει συχνότερα το νευρολογικό, το γαστρεντερικό και το νεφρικό σύστημα οργάνων. Η δηλητηρίαση μπορεί να προκληθεί από εισπνοή ατμού υδραργύρου, κατάποση υδραργύρου, έγχυση υδραργύρου και απορρόφηση υδραργύρου μέσω του δέρματος.

Όπως αποκάλυψαν, με έκθεση που δημοσίευσαν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Bloom και Foodwatch, στις κονσέρβες τόνου που ελέγχθηκαν, η περιεκτικότητα σε υδράργυρο υπερέβαινε το ανώτατο όριο που έχει καθορισθεί για άλλα είδη ψαριών, δηλαδή 0,3 mg/kg.

Συγκεκριμένα, η Bloom επέλεξε στην τύχη 148 κουτιά κονσέρβας σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία), τα οποία ελέγχθηκαν από ένα ανεξάρτητο εργαστήριο: 100% των κονσερβών βρέθηκαν μολυσμένες με υδράργυρο.

Ο τόνος περιέχει περισσότερο υδράργυρο από ό, τι άλλα δημοφιλή είδη θαλασσινών, συμπεριλαμβανομένου του σολομού, των στρειδιών και του αστακού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο τόνος τρώει μικρότερα ψάρια που έχουν ήδη μολυνθεί με σημαντικές ποσότητες υδραργύρου. Δεδομένου ότι ο υδράργυρος δεν εκκρίνεται εύκολα, συσσωρεύεται στους ιστούς του τόνου με την πάροδο του χρόνου.

Αλχημείες με γνώμονα το κέρδος

«Οι μέγιστες περιεκτικότητες σε υδράργυρο του τόνου, που ισχύουν σήμερα στην Ευρώπη, έχουν καθορισθεί με βάση τα διαπιστωμένα ποσοστά μόλυνσης του τόνου και όχι σε συνάρτηση με τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ο υδράργυρος για την ανθρώπινη υγεία, ώστε να εξασφαλίζεται η πώληση του 95% των τόνων», αναφέρεται στην έρευνα.

Έτσι η μέγιστη περιεκτικότητα καθορίσθηκε στο 1 mg/kg στο «βάρος του φρέσκου» τόνου και όχι στο τελικό προϊόν, μέσα στην κονσέρβα.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στον τόνο, που είναι ένα είδος από τα πιο μολυσμένα, αποδίδεται μέγιστη ανοχή στον υδράργυρο τρεις φορές υψηλότερη από αυτή των λιγότερο μολυσμένων ειδών».

Σύμφωνα με τις δύο ΜΚΟ, «κανένας υγειονομικός λόγος δεν δικαιολογεί αυτή την απόκλιση: ο υδράργυρος δεν είναι λιγότερο τοξικός αν καταποθεί μέσω του τόνου, μόνο η συγκέντρωση του υδραργύρου στο τρόφιμο μετράει».

Ο υδράργυρος, ο οποίος είναι παρών κυρίως μέσα στις ατμοσφαιρικές εναποθέσεις που προέρχονται από τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα, έχει ταξινομηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μεταξύ των δέκα πιο ανησυχητικών για τη δημόσια υγεία ουσιών.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις μιλούν για «αληθινό σκάνδαλο δημόσιας υγείας» και ζητούν να ληφθούν «επείγοντα μέτρα». Καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ευθυγραμμισθεί με την πιο αυστηρή μέγιστη περιεκτικότητα που έχει καθορίσει για τα άλλα είδη, δηλαδή 0,3 mg/kg.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις