Η εταιρεία Burberry σχεδιάζει να καταργήσει περίπου 1.700 θέσεις εργασίας, σχεδόν το 20% του παγκόσμιου εργατικού της δυναμικού, σε μια προσπάθεια μείωσης κόστους και ενίσχυσης της επιχειρησιακής της απόδοσης.
Το μέτρο αυτό αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδίου ανασύνταξης που ηγείται ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τζόσουα Σούλμαν, ο οποίος έχει αναλάβει το τιμόνι με στόχο να επαναφέρει τη βρετανική μάρκα πολυτελείας στον ανταγωνιστικό χάρτη, ύστερα από χρόνια υστέρησης έναντι άλλων μεγάλων οίκων.
Οι περικοπές θα υλοποιηθούν σταδιακά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και θα επηρεάσουν κυρίως διοικητικές θέσεις γραφείου. Παράλληλα, θα καταργηθεί και η νυχτερινή βάρδια στο εργοστάσιο της Burberry στο Castleford, στην Αγγλία, λόγω υπερπαραγωγής, όπως εξήγησε ο Σούλμαν.
Νέα στρατηγική υπό την ηγεσία Σούλμαν
Ο Σούλμαν, με προηγούμενη εμπειρία στις Coach και Jimmy Choo, ανέλαβε πέρυσι τη διοίκηση της Burberry και χαράσσει νέα στρατηγική με επίκεντρο την ανάδειξη της βρετανικής ταυτότητας της μάρκας, των εμβληματικών καμπαρντίνων και των κλασικών κασκόλ της. Η εταιρεία επιδιώκει να αποκαταστήσει την εικόνα της, μετά από αποτυχημένα λανσαρίσματα προϊόντων και απότομες αυξήσεις τιμών που είχαν πλήξει την απήχηση της.
«Οι πελάτες που θέλουμε να προσεγγίσουμε δείχνουν πλέον ενθουσιασμό για τη νέα μας κατεύθυνση», σημείωσε ο ίδιος σε πρόσφατη παρουσίαση προς επενδυτές. Η επίδειξη μόδας του Φεβρουαρίου απέφερε διψήφια αύξηση στις παραγγελίες από λιανοπωλητές, που τα τελευταία χρόνια είχαν μειώσει αισθητά τις συνεργασίες τους με τον οίκο.
Η μετοχή της Burberry κατέγραψε άνοδο 8% μετά την ανακοίνωση της στρατηγικής και την παρουσίαση των καλύτερων του αναμενομένου οικονομικών αποτελεσμάτων.
Μια δεκαετία με συνεχείς αλλαγές ηγεσίας
Ο Σούλμαν είναι ο τέταρτος CEO της Burberry μέσα σε μόλις μία δεκαετία. Ο προκάτοχός του, Τζόναθαν Ακερόιντ, είχε εστιάσει σε δερμάτινα αξεσουάρ υψηλού περιθωρίου κέρδους, συνεργαζόμενος με τον σχεδιαστή Ντάνιελ Λι. Προηγουμένως, ο Μάρκο Γκομπέτι (2017–2021), είχε προσπαθήσει να ανεβάσει το προφίλ της μάρκας στη σφαίρα της κορυφαίας πολυτέλειας, χωρίς ουσιαστικά οικονομικά αποτελέσματα.
Παρά τις προκλήσεις, η Burberry απέφυγε οριακά τις ζημίες για τη χρήση 2025, παρουσιάζοντας προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη 26 εκατ. λιρών (περίπου 34,5 εκατ. δολάρια), υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για μόλις 11 εκατ. λίρες.
Η αγορά των ΗΠΑ ως αβέβαιος παράγοντας
Οι πωλήσεις στο τέταρτο τρίμηνο υποχώρησαν κατά 6%, ποσοστό ελαφρώς καλύτερο από τη μέση πρόβλεψη για μείωση 7%. Στην Αμερική και τις περιοχές ΕΜΕΙΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία, Αφρική), οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 4%, ενώ στην Ασία και τον Ειρηνικό σημειώθηκε πτώση 9%.
Ο Σούλμαν δήλωσε ότι η καταναλωτική ζήτηση στις ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούν περίπου το 19% του κύκλου εργασιών της Burberry—παρουσίασε διακυμάνσεις μετά τον Φεβρουάριο. Η CFO Κέιτ Φέρι τόνισε ότι η εταιρεία διαθέτει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τυχόν δασμολογικές πιέσεις, προσθέτοντας πως η συνολική μείωση κόστους θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα της εταιρείας.
Άλλοι μεγάλοι παίκτες του χώρου, όπως η Kering (ιδιοκτήτρια της Gucci), έχουν επίσης αναφέρει επιβράδυνση των αγορών από Αμερικανούς καταναλωτές, επιβεβαιώνοντας τη μεταβλητότητα στην αγορά της πολυτέλειας.