Breaking news

Air India:  «Γιατί έκοψες τους κινητήρες;» - Αποκαλυπτικός διάλογος πιλότων
A

Απαντήσεις για το τραγικό δυστύχημα της 12ης Ιουνίου, που στοίχισε τη ζωή σε 279 ανθρώπους, επιβάτες και πολίτες στο έδαφος, αναζητούν οι αρμόδιες αρχές, καθώς το προκαταρκτικό πόρισμα ρίχνει φως σε μια σειρά από κρίσιμα δευτερόλεπτα λίγο μετά την απογείωση του Boeing 787 της Air India.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται αμερικανική εφημερίδα, ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους, Κλάιβ Κούντερ (32 ετών), φέρεται να ρώτησε τον κυβερνήτη, Σουμίτ Σαμπαουάλ (56 ετών), γιατί γύρισε τους διακόπτες καυσίμου των δύο κινητήρων στη θέση «cutoff», μόλις δευτερόλεπτα μετά την απογείωση από το αεροδρόμιο, κατά τη διάρκεια πτήσης με προορισμό το Λονδίνο. Ο έμπειρος κυβερνήτης, ωστόσο, αρνήθηκε ότι το έκανε.

Το πόρισμα της ινδικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Αεροπορικών Δυστυχημάτων (AAIB), που δόθηκε στη δημοσιότητα το περασμένο Σάββατο, αποκαλύπτει πως το αεροσκάφος είχε μόλις αναπτύξει ταχύτητα 180 κόμβων (περίπου 333 χλμ./ώρα), όταν – με διαφορά ενός δευτερολέπτου – οι δύο διακόπτες που ελέγχουν την τροφοδοσία των κινητήρων με καύσιμα τέθηκαν από τη θέση «λειτουργία» (run) στη θέση «διακοπή» (cutoff).

Καμία μηχανική βλάβη - Ερωτήματα για ανθρώπινα λάθη

Το πόρισμα δεν αποδίδει – προς το παρόν – ευθύνες, ούτε κάνει λόγο για μηχανική βλάβη ή πρόβλημα συντήρησης. Αντιθέτως, ο διευθύνων σύμβουλος της Air India, Κάμπελ Ουίλσον, διαβεβαίωσε ότι όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι είχαν πραγματοποιηθεί.

Πληροφορίες από τα δεδομένα πτήσης και τις κάμερες ασφαλείας δείχνουν πως, αμέσως μετά τη διακοπή λειτουργίας των κινητήρων, ενεργοποιήθηκε αυτόματα η εφεδρική τουρμπίνα Ram Air Turbine (RAT), μέρος του βοηθητικού συστήματος ισχύος. Οι κινητήρες φέρονται να επανεκκίνησαν δευτερόλεπτα πριν τη συντριβή, όμως ήταν πλέον πολύ αργά για να αποτραπεί η τραγωδία.

Το αεροσκάφος κατέπεσε σε κτίρια λίγα μόλις δευτερόλεπτα μετά την απογείωση, σκορπίζοντας τον θάνατο και αφήνοντας πίσω του ερωτήματα. Το μόνο βέβαιο μέχρι στιγμής είναι πως η αιτία δεν οφείλεται σε τεχνική αστοχία, όπως επιβεβαίωσε και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) των ΗΠΑ.

Το πόρισμα δεν περιλαμβάνει καμία σύσταση προς την Boeing ή την General Electric (κατασκευάστρια των κινητήρων), ωστόσο η διερεύνηση συνεχίζεται, καθώς η αναγνώριση του υπαίτιου χειρισμού που έθεσε εκτός λειτουργίας τους κινητήρες παραμένει το μεγάλο ζητούμενο.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις