Breaking news

kounoupia
A

Περισσότερα από 7.000 περιστατικά του ιού τσικουνγκούνια έχουν εντοπιστεί στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας από τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές. Ο ιός μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού και προκαλεί υψηλό πυρετό καθώς και έντονους πόνους στις αρθρώσεις - συμπτώματα που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επιμείνουν για μήνες ή ακόμη και χρόνια.

Παρά την έκταση της επιδημίας, οι τοπικές αρχές αναφέρουν πως το σύνολο των περιστατικών είναι ήπιας μορφής, με το 95% των ασθενών να αναρρώνουν και να λαμβάνουν εξιτήριο μέσα σε μία εβδομάδα.

Τα συμπτώματα

Ο ιός προκαλεί συμπτώματα 3 έως 7 ημέρες μετά το τσίμπημα:

  • Πυρετό
  • Πόνους στις αρθρώσεις
  • Εξανθήματα
  • Πονοκέφαλο
  • Μυϊκούς πόνους
  • Πρησμένες αρθρώσεις

Οι περισσότεροι αναρρώνουν σε μία εβδομάδα, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να διαρκέσει μήνες ή χρόνια. Σε αυξημένο κίνδυνο βρίσκονται νεογνά, ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (καρδιακά προβλήματα, διαβήτης). Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά οι θάνατοι είναι σπάνιοι.

Ο ιός τσικουνγκούνια

Ο ιός τσικουνγκούνια ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1952 στην Τανζανία και έκτοτε έχει καταγραφεί σε περισσότερες από 110 χώρες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αποτελεσματικότερη μορφή πρόληψης είναι η εξάλειψη των στάσιμων υδάτων, όπου ευδοκιμούν τα κουνούπια που μεταδίδουν τον ιό.

Στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας, οι αρχές έχουν δεσμευτεί να λάβουν «αποφασιστικά και δυναμικά μέτρα» για τον περιορισμό της εξάπλωσης:

  • Οι πολίτες με ύποπτα συμπτώματα καλούνται να επισκέπτονται άμεσα νοσοκομεία.
  • Υποχρεούνται, επίσης, να απομακρύνουν κάθε πιθανή εστία στάσιμου νερού από τους χώρους τους, όπως σε γλάστρες, μπουκάλια ή καφετιέρες. Η μη συμμόρφωση μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα έως και 10.000 γιουάν (περίπου 1.400 δολάρια).
  • Στο πλαίσιο βιολογικού ελέγχου, απελευθερώνονται «ελεφαντο-κουνούπια» που εξουδετερώνουν τα μικρότερα, μολυσματικά έντομα.
  • Παράλληλα, σε λίμνες της πόλης Φοσάν απελευθερώθηκαν 5.000 ψάρια που τρέφονται με προνύμφες κουνουπιών.
  • Επιπλέον, χρησιμοποιούνται drones για τον εντοπισμό σημείων με στάσιμα ύδατα.

Αρχικά, επιβλήθηκαν 14ήμερες καραντίνες στους ταξιδιώτες από τη Φοσάν προς γειτονικές περιοχές, ωστόσο στη συνέχεια το μέτρο αποσύρθηκε. Πολλοί χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα συνέκριναν τις ενέργειες με τα αυστηρά μέτρα της πανδημίας, εκφράζοντας επιφυλάξεις για την αναγκαιότητά τους.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις