Breaking news

Ισραήλ: Ακινητοποιήθηκε και το τελευταίο πλοίο του στολίσκου για τη Γάζα
A

Ένας νέος στολίσκος ανθρωπιστικής πρωτοβουλίας, αποτελούμενος από εννέα πλοία, έχει θέσει πλώρη για τη Λωρίδα της Γάζας, επιχειρώντας να σπάσει τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό, σύμφωνα με δηλώσεις ακτιβιστών.

Ο «Συνασπισμός του Στόλου της Ελευθερίας» ανακοίνωσε ότι το πλοίο «Conscience» αναχώρησε από την Ιταλία την περασμένη Τετάρτη, μεταφέροντας περίπου 100 ακτιβιστές, ανάμεσά τους, όπως υποστηρίζεται, πολλοί υγειονομικοί και δημοσιογράφοι. Το σκάφος ενώνεται πλέον με άλλα οκτώ πλοία που είχαν αποπλεύσει από ιταλικά λιμάνια πριν από περίπου μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με διαθέσιμα δεδομένα ζωντανής παρακολούθησης, τα εννέα πλοία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα ανοικτά των ακτών της Κρήτης, συνεχίζοντας την πορεία τους ανατολικά.

Πλοία του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού ακινητοποίησαν, τα ξημερώματα της Παρασκευής, τον στολίσκο με 41 πλοία του διεθνούς στολίσκου Global Sumud Flotilla, το οποίο επιχειρούσε να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ είχε ήδη προειδοποιήσει ότι «κανένα πλοίο δεν θα πλησιάσει στην εμπόλεμη ζώνη».

Το σκάφος Marinette, που είχε μείνει πίσω λόγω μηχανικής βλάβης, βρισκόταν περίπου 150 χιλιόμετρα από τις ακτές της Γάζας στις 03:50 (ώρα Ελλάδας). Στο πλοίο επέβαιναν τουλάχιστον τρεις Τούρκοι ακτιβιστές. Λίγο πριν την αναχαίτισή του, οι διοργανωτές είχαν αναρτήσει μήνυμα: «Το Marinette συνεχίζει να πλέει, αλλά γνωρίζουμε τι μας περιμένει».

Επιχείρηση «Σαγέντ 13» και συλλήψεις

Περισσότεροι από 400 ακτιβιστές, που συμμετείχαν στον στολίσκο με 41 πλοία, συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις σε μια επιχείρηση που διήρκεσε περίπου 12 ώρες. Η ειδική μονάδα ναυτικών επιχειρήσεων «Σαγέντ 13» επιβιβάστηκε στα σκάφη, ακινητοποίησε τα πληρώματα και μετέφερε τους ακτιβιστές στο λιμάνι του Ασντόντ. Από εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οδηγήθηκαν σε φυλακές εντός του Ισραήλ.

Η αποστολή του στολίσκου είχε στόχο να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, η οποία παραμένει αποκλεισμένη λόγω της συνεχιζόμενης πολεμικής σύγκρουσης.

Διεθνείς αντιδράσεις και διαδηλώσεις

Η υπόθεση έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων διεθνώς. Στην Ιταλία, τα δύο μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα, Cgil και Usb, προκήρυξαν γενική απεργία σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα μέλη του στολίσκου. Η κινητοποίηση επηρεάζει τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα, από τις συγκοινωνίες και τις αερομεταφορές έως τη δημόσια διοίκηση και την εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους ιταλικών πόλεων, από τη Ρώμη μέχρι τη Μπολόνια, όπου σημειώθηκαν βίαια επεισόδια.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Βαρκελώνη, όπου ακτιβιστές προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα και εστιατόρια γράφοντας συνθήματα κατά του Ισραήλ. Στη Χάγη, οικογένειες συλληφθέντων ακτιβιστών συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας την απελευθέρωσή τους. Παράλληλες κινητοποιήσεις καταγράφηκαν σε Γενεύη, Παρίσι, Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε πόλεις της Λατινικής Αμερικής, όπως η Μπουένος Άιρες και η Βραζιλία.

Επιστροφή Ιταλών βουλευτών

Τέσσερις Ιταλοί πολιτικοί, ανάμεσά τους η ευρωβουλευτής Μπενεντέτα Σκουντέρι, καθώς και οι Αρτούρο Σκότο, Αναλίζα Κοράντο και Μάρκο Κροάτι, που επέβαιναν στον στολίσκο, αναμένεται να μεταφερθούν από το Ισραήλ στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ και να επιστρέψουν εντός της ημέρας στη Ρώμη.

Το Ισραήλ είχε ανακοινώσει χθες το πρωί ότι οι επιβαίνοντες στον στολίσκο είναι όλοι «σώοι και ασφαλείς» και θα απελαθούν στην Ευρώπη.

«Συγχαίρω τα μέλη και τους διοικητές του Πολεμικού Ναυτικού που εκπλήρωσαν την αποστολή του στη διάρκεια του Γιομ Κιπούρ με τον πιο επαγγελματικό και αποτελεσματικό τρόπο», σχολίασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις