Breaking news

Τέλος στις φθηνές αγορές: Η ΕΕ επιβάλλει δασμούς σε όλα τα μικρά πακέτα Shein και Temu
A

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να φορολογήσει τα μικρά πακέτα αξίας κάτω των 150 ευρώ, τα οποία κατά κύριο λόγο προέρχονται από την Κίνα, καταργώντας την απαλλαγή από δασμούς για προϊόντα μικρής αξίας. Το μέτρο αναμένεται να εγκριθεί σήμερα, Πέμπτη, κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών.

Η πρόταση είχε υποβληθεί τον Φεβρουάριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προβλέπει την επιβολή εξόδων διεκπεραίωσης για κάθε μικρό πακέτο που εισέρχεται στην ΕΕ. Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από ηλεκτρονικές αγορές μέσω πλατφορμών όπως Shein και Temu. Το ύψος των εξόδων δεν έχει καθοριστεί, αλλά η Επιτροπή πρότεινε 2 ευρώ ανά πακέτο.

Αρχικά, η εφαρμογή των μέτρων είχε προγραμματιστεί για τα μέσα του 2028 στο πλαίσιο ευρύτερης μεταρρύθμισης της τελωνειακής ένωσης, ενός προγράμματος εναρμόνισης και ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ κρατών μελών. Ωστόσο, «αυτό το χρονοδιάγραμμα δεν ανταποκρίνεται στον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης», αναφέρει σε σημείωμά του προς τους 27 ο ευρωπαίος επίτροπος Μάρος Σέφκοβιτς.

Πολλοί κλάδοι της αγοράς ζητούν άμεση αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργεί η απαλλαγή των μικρών πακέτων από δασμούς.

Σήμερα, η Κομισιόν και οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συμφωνήσουν στην ανάγκη ενός μεταβατικού συστήματος φορολόγησης των μικρών πακέτων, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του επόμενου έτους. Σύμφωνα με σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος, δεσμεύονται να βρουν μια απλή και προσωρινή λύση που θα επιτρέψει την εφαρμογή των μέτρων μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2026.

Τα μεταβατικά αυτά μέτρα θα τεθούν προς έγκριση στο επόμενο συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις 12 Δεκεμβρίου.

Πιερρακάκης: «Η Ελλάδα στηρίζει την άμεση επιβολή δασμών στα μικροδέματα από τρίτες χώρες»

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης του ECOFIN στις Βρυξέλλες, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σε αυτές τις δύο ημέρες των συνεδριάσεων του Eurogroup και του ECOFIN, συζητήσαμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ και τη ρύθμιση των stablecoins έως τη φορολόγηση της ενέργειας και την μεταρρύθμιση των τελωνείων.

Ειδικότερα, όσον αφορά τους τελωνειακούς δασμούς, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Επιτροπής για την κατάργηση του ελάχιστου ποσού των 150 ευρώ, επιτρέποντας έτσι την δυνατότητα επιβολής δασμών σε δέματα χαμηλής αξίας που προέρχονται από τρίτες χώρες εντός των συνόρων της ΕΕ.

Πιστεύουμε ότι η πολιτική αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για τη διαφάνεια του ηλεκτρονικού εμπορίου, για την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών και για τη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τη θέση της Γαλλίας να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό ζητώντας την άμεση εφαρμογή σε ακόμη πιο πρώιμο χρονοδιάγραμμα, από τις αρχές του 2026. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα για τα τελωνεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την Ένωση συνολικά».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις