Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αλβανία, καθώς οι κινητοποιήσεις συμπληρώνουν δώδεκα ημέρες και η σημερινή συγκέντρωση στα Τίρανα θεωρείται καθοριστική για την πορεία τους. Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι περισσότεροι από 10.000 πολίτες θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, με βασικό αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.
Το μέγεθος της συμμετοχής αναμένεται να επηρεάσει τις επόμενες κινήσεις των διαδηλωτών. Μια μαζική προσέλευση θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στις κινητοποιήσεις, ενώ μια μικρότερη συμμετοχή ενδέχεται να περιορίσει τη δυναμική τους.
Διαδηλωτές έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο
Οι πρώτες συγκεντρώσεις ξεκίνησαν στις 13:00, ώρα Ελλάδας, έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού. Στο σημείο βρέθηκαν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθηγητές, φοιτητές Ιατρικής και εκπρόσωποι επαγγελματικών κλάδων.
Στο κύμα διαμαρτυρίας έχουν προστεθεί εκατοντάδες γιατροί, οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει κινητοποίηση την προηγούμενη ημέρα, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση στον τομέα της Υγείας. Παράλληλα, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες συμμετέχουν στις σημερινές δράσεις, διευρύνοντας το εύρος των κοινωνικών ομάδων που εκφράζουν την αντίθεσή τους στην κυβέρνηση.
Ξεχωριστή πορεία από τους φοιτητές – Στο στόχαστρο και οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι
Με δικό τους πρόγραμμα κινούνται οι φοιτητές από τα Τίρανα και τα πανεπιστήμια της ευρύτερης περιοχής. Η προσυγκέντρωσή τους είχε προγραμματιστεί για τις 13:30, ώρα Ελλάδας, κοντά στον σταθμό των λεωφορείων, έξω από την πρωτεύουσα. Από εκεί κατευθύνονται προς το υπουργείο Παιδείας, όπου η συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 15:00.
Το κάλεσμα απευθύνεται και σε φοιτητές από άλλες αλβανικές πόλεις, με τη συμμετοχή τους να αποτελεί ένα από τα στοιχεία που θα κρίνουν την έκταση της κινητοποίησης. Εξαιτίας των διαδηλώσεων, αρκετά καταστήματα στο κέντρο των Τιράνων έχουν ανακοινώσει, μέσω του Εμπορικού Συλλόγου, ότι θα παραμείνουν κλειστά.
Οι φοιτητές επιμένουν να κρατήσουν τις κινητοποιήσεις τους μακριά από κομματικές επιρροές. Έχουν αποστασιοποιηθεί από το κάλεσμα του κόμματος του Σαλί Μπερίσα και επέλεξαν να συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Παιδείας, αντί να ενωθούν με την αντιπολίτευση έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο.
Παράλληλα, ξεκαθαρίζουν ότι η κριτική τους δεν περιορίζεται στον Έντι Ράμα, αλλά στρέφεται και κατά του Σαλί Μπερίσα, επιδιώκοντας να διατηρήσουν αυτοτελή χαρακτήρα στις διεκδικήσεις τους.
Η πέμπτη πρόσκληση Ράμα για διάλογο έπεσε στο κενό
Νέα προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις έκανε ο Αλβανός πρωθυπουργός, απευθύνοντας την πέμπτη κατά σειρά πρόσκλησή του για διάλογο. Μάλιστα, τοποθέτησε ένα τραπέζι από σκυρόδεμα έξω από το γραφείο του, επιχειρώντας να συμβολίσει την πρόθεσή του για συζήτηση.
Ωστόσο, η απάντηση των διαδηλωτών ήταν και πάλι αρνητική. Ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους κάθισαν στο τραπέζι, σε μια συμβολική κίνηση με την οποία θέλησαν να καταδείξουν ότι δεν θεωρούν τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης επαρκείς για να δοθεί λύση στην κρίση.
Η επιμονή των διαδηλωτών στο αίτημα για παραίτηση του πρωθυπουργού δείχνει ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν διαφαίνεται περιθώριο αποκλιμάκωσης μέσω των προσκλήσεων για διάλογο.
Από την ένταση στη Βουλή στη γενίκευση της πολιτικής κρίσης
Η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης οξύνθηκε έπειτα από επεισόδιο μέσα στο αλβανικό Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια, έξι βουλευτές της αντιπολίτευσης τέθηκαν εκτός κοινοβουλευτικού έργου για διάστημα 60 ημερών, χωρίς να επιβληθούν αντίστοιχες κυρώσεις σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Η εξέλιξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του αρχηγού της αντιπολίτευσης, Σαλί Μπερίσα, ο οποίος συμμετείχε στη διοργάνωση των συλλαλητηρίων, ενισχύοντας την πολιτική διάσταση των κινητοποιήσεων.
Την ίδια ώρα, η επιλογή των φοιτητών να διατηρήσουν αποστάσεις από τα κόμματα αναδεικνύει τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό του αντικυβερνητικού μετώπου.
Περισσότεροι από 2.500 αστυνομικοί στους δρόμους
Αυξημένα αναμένονται τα μέτρα ασφαλείας στα Τίρανα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών, οι αστυνομικές δυνάμεις που θα αναπτυχθούν ενδέχεται να ξεπεράσουν τους 2.500 άνδρες και γυναίκες.
Στο μεταξύ, οι αστυνομικοί που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή κατά τα προηγούμενα επεισόδια λαμβάνουν το επίδομα ύψους περίπου 2.800 ευρώ, το οποίο είχε ανακοινώσει ο Έντι Ράμα. Η παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων θεωρείται βασικό στοιχείο της προετοιμασίας των αρχών για τη σημερινή συγκέντρωση.
Αντιδράσεις για τις 45 φωτογραφίες που δημοσιοποίησε ο πρωθυπουργός
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει και η δημοσιοποίηση 45 φωτογραφιών από τον Έντι Ράμα. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τα πρόσωπα που απεικονίζονται δεν είναι φοιτητές, αλλά άτομα που έχουν απασχολήσει τις αρχές για ποινικά αδικήματα.
Μεταξύ όσων αντέδρασαν ήταν ένας 20χρονος φοιτητής Ιατρικής, ο οποίος δήλωσε σε αλβανικά μέσα ενημέρωσης ότι είναι αριστούχος και υποστήριξε πως η φωτογραφία του δημοσιεύτηκε, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τις αποδιδόμενες σε αυτόν κατηγορίες.
Φοιτητές και διαδηλωτές καταγγέλλουν από την πλευρά τους απόπειρα εκφοβισμού και υποστηρίζουν ότι τέτοιες κινήσεις δεν πρόκειται να τους αποτρέψουν από τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Αντιδρούν επίσης στις αναφορές για ενδεχόμενη διακοπή φοιτητικών επιδομάτων, δηλώνοντας αποφασισμένοι να παραμείνουν στους δρόμους.
Το αποτέλεσμα της σημερινής συγκέντρωσης θα κρίνει τη συνέχεια
Με την πολιτική αντιπαράθεση να παραμένει οξεία, την αντιπολίτευση να ζητά την αποχώρηση του πρωθυπουργού και τους φοιτητές να διεκδικούν αυτόνομη παρουσία, η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί σημαντική δοκιμασία για όλες τις πλευρές.
Το βασικό ερώτημα είναι εάν η συμμετοχή θα επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των διοργανωτών και θα δώσει νέα ώθηση στις διαδηλώσεις ή εάν η δυναμική τους θα αρχίσει να υποχωρεί. Σε κάθε περίπτωση, η απόρριψη της νέας πρόσκλησης Ράμα για διάλογο καταδεικνύει ότι η απόσταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους διαδηλωτές παραμένει μεγάλη.