Το αγαπημένο φαγητό του δρόμου για τους Έλληνες, το σουβλάκι, βιώνει τον δικό του «πληθωρισμό» και από προσιτή επιλογή για όλους, τείνει να εξελιχθεί σε γεύμα πολυτελείας. Οι αυξήσεις στις τιμές έχουν γίνει αισθητές παντού – από τις γειτονιές της Αθήνας μέχρι τα νησιά – αφήνοντας καταναλωτές και επαγγελματίες να αναρωτιούνται πού θα σταματήσει η κούρσα των τιμών.
Οι επιχειρήσεις εστίασης βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα εκρηκτικό μείγμα αυξημένων εξόδων. Οι τιμές βασικών πρώτων υλών, όπως το κρέας, το λάδι και τα κάρβουνα, έχουν εκτοξευθεί. Την ίδια στιγμή, η ενεργειακή κρίση αυξάνει δραματικά τα λειτουργικά κόστη, ενώ και οι μισθοί των εργαζομένων βαίνουν ανοδικά, ασκώντας περαιτέρω πίεση στα οικονομικά των καταστημάτων.
Το αποτέλεσμα είναι ορατό στην τελική τιμή του αγαπημένου τυλιχτού. Η τιμή για μία πίτα με γύρο ή καλαμάκι έχει φτάσει – ή και ξεπεράσει – τα 4 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή. Σε ορισμένα νησιά, μάλιστα, αγγίζει ακόμα και τα 7 ευρώ. Το παραδοσιακό γεύμα με σουβλάκια για μια τετραμελή οικογένεια μπορεί πλέον να κοστίζει όσο ένα κανονικό γεύμα σε εστιατόριο.
Τιμή ανά περιοχές
Ενδεικτικές τιμές ανά περιοχή στην Αττική:
- Δάφνη: 3,80 ευρώ
- Νέος Κόσμος: 3,90 – 4,00 ευρώ
- Ηλιούπολη: 4,20 – 4,40 ευρώ
- Γκύζη: 3,70 – 3,90 ευρώ
- Κολωνάκι: 3,90 – 4,40 ευρώ
- Κηφισιά: 4,10 – 4,30 ευρώ
- Βουλιαγμένη: 4,00 – 4,20 ευρώ
- Πειραιάς: 3,70 – 3,90 ευρώ