Σε οριακή αύξηση του τζίρου τους αναφέρονται παράγοντες της αγοράς στην Αθήνα, προχωρώντας σε έναν πρώτο απολογισμό της καταναλωτικής κίνησης κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Παρά τις πιέσεις στο διαθέσιμο εισόδημα, η εικόνα που καταγράφεται κρίνεται συνολικά ικανοποιητική.
Ικανοποίηση στον εμπορικό κόσμο – Μικρή άνοδος σε σχέση με πέρυσι
Οι επιχειρηματίες δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, κάνοντας λόγο για μια «οριακή νίκη» σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Όπως επισημαίνουν, η αγορά κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, καταγράφοντας ωστόσο μικρή θετική μεταβολή.
Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, ανέφερε:
«Η αγορά κινήθηκε ικανοποιητικά και ενθαρρυντικά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ο τζίρος βρίσκεται στα περυσινά επίπεδα, με μικρή απόκλιση προς τα πάνω της τάξεως του 2,5% έως 5%. Νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι».
Τρόφιμα και ποτά στην κορυφή των δαπανών
Τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταναλωτές έδωσαν σαφή προτεραιότητα στις αγορές τροφίμων και ποτών κατά τη φετινή εορταστική περίοδο, περιορίζοντας τις δαπάνες σε άλλες κατηγορίες.
Ενδεικτικά:
-
Περίπου 1,53 δισ. ευρώ δαπανήθηκαν για τρόφιμα και ποτά
-
Η ένδυση ακολούθησε στη δεύτερη θέση, με δαπάνες που εκτιμώνται κοντά στα 900 εκατ. ευρώ
Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνει την τάση των νοικοκυριών να στρέφονται πρωτίστως σε βασικές ανάγκες, ακόμη και σε περιόδους αυξημένης κατανάλωσης όπως οι γιορτές.