Breaking news

ilektrikes_syskeues_epidotisi_allazo_syskeui
A

Άνοιξε σήμερα Τρίτη 21 Ιουνίου η πλατφόρμα του Gov.gr σχετικά με το πρόγραμμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών όπως κλιματιστικά και ψυγεία.

Οι αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών θα υποβάλλονται χωρίς δικαιολογητικά από τους ενδιαφερόμενους, με το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών που θα παρέχει επιδοτήσεις 30% έως 50% για αγορά καινούργιων.

Συγκεκριμένα μέχρι και 300 ευρώ το χρόνο υπολογίζεται το όφελος για τα νοικοκυριά από την μείωση του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας με την αντικατάσταση παλιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών από νέες, πιο αποδοτικές ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας παρουσιάζοντας σήμερα επίσημα το πρόγραμμα "Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή".

Ειδικότερα οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από σήμερα Τρίτη 21 Ιουνίου έως και την Τρίτη 5 Ιουλίου στο Allazosyskevi.gov.gr εδώ.

1. Αυτές τις συσκευές αφορά η αίτηση

Αφορά:

 • Κλιματιστικά (έως 2)
 • Ψυγεία (έως 1)
 • Καταψύκτες (έως 1)

Δεν αφορά:

 • Κουζίνες
 • Πλυντήρια ρούχων & πιάτων

Στην αίτηση οι πολίτες θα πρέπει να συμπληρώσουν το ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ τους, τον αριθμό παροχής ρεύματος, και τις συσκευές που είναι προς αντικατάσταση.

Με την έγκριση της αίτησης οι πολίτες λαμβάνουν ηλεκτρονικό εκπτωτικό κουπόνι. Η επιδότηση θα είναι από 30% έως 50% της αξίας της συσκευής, και αφαιρείται από την τιμή του προϊόντος. Προϋπόθεση είναι οι παλαιές συσκευές να λειτουργούν και να γίνει αντικατάστασή τους με συσκευές νέας τεχνολογίας. Όταν ολοκληρωθεί η εξέταση των αιτήσεων, στα μέσα Ιουλίου, οι δικαιούχοι θα μπορούν να τυπώσουν μέσω υπολογιστή το κουπόνι το οποίο θα παρουσιάσουν στον έμπορο για να υπολογιστεί η έκπτωση στην τιμή αγορά.

Στον ιστότοπο https://tool.label2020.eu/gr οι καταναλωτές μπορούν να βρουν ένα χρήσιμο εργαλείο που δημιούργησε το ΚΑΠΕΕ και η ΕΕ. Σκανάροντας τον κωδικό QR που βρίσκεται πάνω στην ενεργειακή ετικέτα μπορούν να συγκρίνουν διαφορετικά μοντέλα συσκευών ως προς την ενεργειακή απόδοση και κυρίως ως προς το κόστος λειτουργίας.

2. Οι δικαιούχοι της επιδότησης

Ανεξαρτήτως εισοδήματος, όλοι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα με τη διαφορά ότι θα υπάρχει αντικειμενική κατάταξη βάσει κοινωνικών κριτηρίων (μέλος με αναπηρία, πολύτεκνη οικογένεια, χαμηλό εισόδημα). Άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες έχουν περισσότερα μόρια, επομένως θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα επιλεγούν να αντικαταστήσουν τη συσκευή τους, λαμβάνοντας επιδότηση 35 έως 50%.

Στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» αναμένεται να ενταχθούν περίπου 350.000 νοικοκυριά για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών. Σε περίπτωση που υποβληθούν πάνω από 350.000 αιτήσεις, τότε θα γίνει ιεράρχηση των αιτήσεων με σειρά κριτηρίων κατάταξης, όπως το εισόδημα ή ακόμη και κοινωνικά

Αξίζει να σημειωθεί πως οι παλαιές συσκευές προς αντικατάσταση θα πρέπει να λειτουργούν, ενώ η επιδότηση θα κυμανθεί από 35% έως 50%, ανάλογα με το εισόδημα του επιδοτούμενου και χωρίς να υπάρχει κάποιο άνω όριο.

3. Οι αιτήσεις χωρίς δικαιολογητικά έχουν έως 50% μπόνους για κλιματιστικό και ψυγείο

Χωρίς δικαιολογητικά από τους ενδιαφερόμενους θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών που θα παρέχει επιδοτήσεις 30 έως 50 % για αγορά καινούργιων. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από μεθαύριο Τρίτη 21 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου, ενώ χθες δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Υπουργική Απόφαση με τον Οδηγό εφαρμογής του προγράμματος.

Το πληροφοριακό σύστημα που το υποστηρίζει σχεδιάστηκε προκειμένου όλα τα απαιτούμενα στοιχεία να αντλούνται αυτόματα. Το μόνο που θα χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος είναι οι κωδικοί του Taxisnet, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και το κινητό του τηλέφωνο.

Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά, στο κινητό τηλέφωνο, έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί (εφόσον συμμετέχει στο πρόγραμμα). Θα είναι υποχρεωμένος επίσης να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση.

4. Από 135 έως 700 εύρω τα ποσά ανά συσκευή

Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στα νοικοκυριά να μειώσουν έως και 40% την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Η ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας εκτιμάται ότι θα φθάσει στις 209.000 μεγαβατώρες, που αντιστοιχεί στην κατανάλωση μιας πόλης 100.000 κατοίκων. Το όφελος της οικονομίας από τη μείωση των εισαγωγών καυσίμων θα φθάσει τα 40 εκατ. ευρώ ενώ η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα είναι 125.000 τόνοι.

«Μαζί με τα προγράμματα Εξοικονομώ και την επιδότηση των λογαριασμών, χτίζουμε τείχος προστασίας απέναντι στις εκρηκτικές αυξήσεις της ενέργειας λόγω της διεθνούς κρίσης», τόνισε ο υπουργός.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης ανήγγειλε την προκήρυξη νέας δράσης ανακύκλωσης για επαγγελματικά ψυγεία που επίσης ανήκουν στην κατηγορία των ενεργοβόρων συσκευών. Υπογράμμισε επίσης την έμφαση που δίνει το ΕΣΠΑ στην πράσινη οικονομία, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή ενώ σημείωσε ότι η δράση θα οδηγήσει στην αντικατάσταση 380.000 συσκευών.

Η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου σημείωσε ότι το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ. Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα ανοίξει σταδιακά, ανάλογα με το ΑΦΜ του ενδιαφερόμενου και θα λειτουργεί χωρίς δικαιολογητικά καθώς τα απαιτούμενα στοιχεία θα αντλούνται αυτόματα από το taxis. Οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν στο κινητό τους τηλέφωνο ένα ηλεκτρονικό κουπόνι για κάθε συσκευή το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως τις 16 Σεπτεμβρίου. Απαραίτηση προϋπόθεση για την υλοποίηση της δράσης είναι η ανακύκλωση της παλιάς συσκευής που θα γίνεται με ευθύνη του εμπόρου. Αν ο έμπορος δεν παραλάβει και δεν παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση, δέν θα εισπράττει την επιχορήγηση. Η ιστοσελίδα του προγράμματος allazosyskevi.gov.gr αναμένεται να ανοίξει άμεσα ενώ κατά τη διάρκεια υποβολής των αιτήσεων (ως τις 5 Ιουλίου) θα λειτουργεί και γραφείο εξυπηρέτησης, helpdesk.

5.. Έως τρείς ο αριθμός των συσκευών

Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα, θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι δύο κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή την δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη. Τα κριτήρια υπαγωγής περιλαμβάνουν το εισόδημα και το πλήθος των μελών της οικογένειας με πρόσθετη μοριοδότηση για μονογονεϊκές και οικογένειες με ΑΜΕΑ.

Σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας είναι η διασφάλιση της ανακύκλωσης, με ευθύνη του εμπόρου, της παλιάς συσκευής η οποία θα σημαίνεται με ειδικό κωδικό QR code όπως και η διασφάλιση τοποθέτησης καινούργιας συσκευής υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν 200.000 νοικοκυριά και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 συσκευές.

Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας για κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 KWh τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση, έως και 5.000 KWh τον χρόνο, αναμένεται να πετύχει έως και 25% εξοικονόμηση ενέργειας.

6. Η λεπτομέρεια που πρέπει να προσέξετε στην έκδοση του voucher

Σύμφωνα με πληροφορίες η προκήρυξη του προγράμματος «ανακυκλώνω - αλλάζω συσκευή», θα αφορά αποκλειστικά και μόνο την αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών που όμως εξακολουθούν να λειτουργούν.

Υπενθυμίζουμε ότι η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο με την απόσυρση παλαιών συσκευών. 

7. Πως να υπολογίσετε το ποσό

Το ποσό του κάθε voucher, δηλαδή η επιδότηση που θα λάβει ο δικαιούχος εξαρτάται από τρεις παράγοντες:

 • Την κατηγορία στην οποία ανήκει η συσκευή. Σύμφωνα με την Ημερησία η επιδότηση είναι κλιμακωτή ανάλογα με την κατηγορία btu στην οποία ανήκει το κλιματιστικό που θα αγοραστεί.
 • Την εισοδηματική κατηγορία στην οποία ανήκει ο δικαιούχος. Όσο πιο χαμηλό είναι το ατομικό αλλά και το οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου τόσο αυξάνεται η επιδότηση. Τις μικρότερες επιδοτήσεις θα λάβουν όσοι έχουν μεσαία προς υψηλότερα εισοδήματα.
 • Την αξία της νέας συσκευής. Η αξία της επιταγής υπολογίζεται είτε ως ποσοστό της αξίας της νέας συσκευής είτε με το πλαφόν της κατηγορίας στην οποία εμπίπτει ο δικαιούχος. Δηλαδή κάθε εισοδηματική κατηγορία έχει ένα πλαφόν. Αν η συσκευή κοστίζει λιγότερο επιδοτείται με βάση το ποσοστό. Αν η συσκευή κοστίζει περισσότερο επιδοτείται με βάσει το πλαφόν.

Συνεπώς, εφόσον το ανώτατο πλαφόν επιδότησης είναι 572,58 ευρώ και ο ανώτατος συντελεστής ΦΠΑ 24%, το υψηλότερο ποσό voucher φτάνει έως τα 710 ευρώ.

Το μέσο ποσό της επιδότησης διαμορφώνεται - περίπου - στα εξής:

 • Ψυγεία: 300 ευρώ
 • Κλιματιστικό: 300 ευρώ
 • Καταψύκτης: 150 ευρώ

Δημοφιλείς Ειδήσεις