Breaking news

kleidi-porta-spiti.jpg
A

Το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη στέγαση ευάλωτων νέων 25-39 ετών, οι οποίοι είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, σε ιδιωτικές κατοικίες, με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο, προχωρά με καλπάζοντες ρυθμούς.

Συγκεκριμένα, έως και σήμερα έχουν εκδοθεί οι σχετικές προσκλήσεις προς τους ιδιοκτήτες κατοικιών στους δήμους Κατερίνης, Καρδίτσας, Λαρισαίων/Tρικκαίων και Λεβαδέων,, που είχαν διατεθεί για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο, στο πλαίσιο του παλαιότερου προγράμματος «Εστία», να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα «Κάλυψη» καταθέτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θα ακολουθήσουν προσκλήσεις προς τους δυνητικά ωφελούμενους που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα να υποβάλουν αιτήσεις προς τους δήμους για να τους διατεθούν οι διαθέσιμες κατοικίες.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία:

 • Έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «Κάλυψη» 46 δήμοι από όλη τη χώρα, περιλαμβανομένων των δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης.
 • Έχουν υπογραφεί εννέα προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των δήμων Νεάπολης-Συκεών, Γαλατσίου, Χαλκιδέων, Τρίπολης, Καρδίτσας, Κατερίνης, Λαρισαίων/Τρικκαίων, Λεβαδέων και Κιλκίς/Παιονίας.
 • Για τους τέσσερις πρώτους δήμους έχει εκδοθεί η πρόσκληση και προς τα ωφελούμενα νοικοκυριά (δυνητικά ωφελούμενους) και βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση των υποψηφίων στην βάση των κριτηρίων επιλογής, ώστε να δοθούν τα διαθέσιμα διαμερίσματα και να υπογραφούν τα σχετικά μισθωτήρια συμφωνητικά μεταξύ ιδιοκτητών και δήμων.
 • Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται η υπογραφή δύο ακόμη προγραμματικών συμβάσεων που αφορούν στους δήμους Αθηναίων και Παιανίας.
 • Δύο ακόμα συμβάσεις, που αφορούν στους δήμους Ηρακλείου/Μαλεβιζίου και Ιωαννιτών, βρίσκονται σε διαδικασία προσυμβατικού ελέγχου.
 • Το αμέσως επόμενο διάστημα και αφού ληφθούν οι αποφάσεις από τα δημοτικά συμβούλια, θα προχωρήσει η υπογραφή των συμβάσεων με τους υπόλοιπους δήμους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής.

Ποιοι δικαιούνται δωρεάν σπίτια

Υπενθυμίζεται επίσης πως το πρόγραμμα αφορά τη στέγαση ευάλωτων νέων, ηλικίας 25-39 ετών, που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, σε ιδιωτικές κατοικίες, με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο.

Οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις υλοποίησης του προγράμματος έχουν καθοριστεί μέσω της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), που υπεγράφη από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Οι κατοικίες που θα μισθωθούν για τη στέγαση των νέων, σε 57 δήμους όλης της χώρας, είναι εκείνες που διατέθηκαν για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος «Εστία», το οποίο ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο, εφόσον βέβαια οι ιδιοκτήτες τους θέλουν να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα και υποβάλλουν σχετική αίτηση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΚΥΑ, τα κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι τα εξής:

 • Ωφελούμενοι είναι νέοι, ηλικίας 25-39 ετών, που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δεν έχουν ιδιόκτητη πρώτη κατοικία και κατοικούν σε έναν από τους δήμους που συμμετέχει στο πρόγραμμα. Οι εν λόγω δήμοι θα απευθύνουν πρόσκληση προς τα νοικοκυριά να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα.
 • Οι ωφελούμενοι κατατάσσονται ανά δήμο με μοριοδότηση, σύμφωνα με τα εξής κριτήρια: πολύτεκνες οικογένειες, τρίτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία άνω του 67%, νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόμενη κατοικία, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά, άνεργοι εγγεγραμμένοι στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται ως μέλη σε νοικοκυριά του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Αν μία οικογένεια συγκεντρώνει περισσότερα από ένα κριτήρια, τα μόρια αθροίζονται, (εκτός από τα κριτήρια για πολύτεκνους/τρίτεκνους/οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά).
 • Μετά την κατάταξη των νοικοκυριών σε λίστα προτεραιότητας με βάση τα μόρια που συγκεντρώνουν, οι δήμοι θα καλέσουν τους ωφελούμενους να επιλέξουν από τη λίστα των διαθέσιμων κατοικιών αυτές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και την προτίμησή του ως προς την περιοχή του δήμου που βρίσκεται το ακίνητο. Κάθε νοικοκυριό επιλέγει έως τρία διαθέσιμα ακίνητα, μεταξύ των οποίων καλείται να διαλέξει το κατάλληλο προς ενοικίαση. Εάν το νοικοκυριό απορρίψει τα υποψήφια ακίνητα, κατατάσσεται αυτόματα στο τέλος της λίστας προτεραιότητας.
 • Το πρόγραμμα καλύπτει τις δαπάνες μίσθωσης των κατοικιών για τρία χρόνια. Η δαπάνη για κάθε κατοικία δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό με το οποίο είχε διατεθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Εστία» συν τον πληθωρισμό του 2022. Καλύπτονται επίσης δαπάνες για την επισκευή φθορών, που διαπιστώνονται στα ακίνητα, έως 500 ευρώ ανά κατοικία κατά τη διάρκεια της μίσθωσης με την προσκόμιση των σχετικών παραστατικών και έως το τετραπλάσιο του μηνιαίου μισθώματος κατά τη λήξη της μίσθωσης, κατόπιν αιτήματος του ιδιοκτήτη, που συνοδεύεται από βεβαίωση ιδιώτη μηχανικού για το κόστος αποκατάστασης των φθορών. Τέλος, καλύπτονται οι δαπάνες μετακόμισης έως 1.000 ευρώ ανά νοικοκυριό.
 • Το ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο υπογράφεται μεταξύ του ιδιοκτήτη του ακινήτου και του ωφελουμένου, με την εγγύηση του δήμου ή του νομικού του προσώπου σε ό,τι αφορά την καταβολή του μισθώματος. Στο συμβόλαιο ορίζεται ρητά ότι η καταβολή του ενοικίου βαρύνει τον δήμο ή νομικό πρόσωπο του δήμου. Το ενοίκιο καταβάλλεται μηνιαίως σε τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη, ενώ είναι δυνατή η προκαταβολή σε μία δόση των μισθωμάτων του α' εξαμήνου της μίσθωσης.

Διαβάστε αναλυτικά την ΚΥΑ, πατώντας εδώ.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις