Breaking news

Επίδομα ανεργίας
A

Την αλλαγή στη δομή του επιδόματος ανεργίας επιβεβαίωσε σήμερα, σε συνέντευξη του στη Ναυτεμπορική TV, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου. Ο υφυπουργός μίλησε, μεταξύ άλλων, για την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και τις αλλαγές που σχεδιάζονται για το επίδομα ανεργίας. 

Ειδικότερα, ο κ. Τσακλόγλου επεσήμανε πως θα αλλάξει η δομή του επιδόματος ανεργίας, πρόταση που, όπως σημείωσε, υπήρχε και στην έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη.  

Ο λόγος για τον οποίο παρέχεται το επίδομα ανεργίαςεξήγησε, είναι για να μην μειωθεί σημαντικά το βιοτικό επίπεδο αυτού που  το λαμβάνει. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ασχέτως των εισφορών τις οποίες έχει καταβάλει κάποιος, το επίδομα ανεργίας είναι σταθερό και μάλιστα σε όλη τη χρονική διάρκεια στην οποία καταβάλλεται.

«Αυτό το οποίο σκεπτόμαστε», δήλωσε, αλλά ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί, είναι να κάνουμε δύο πράγματα. Αρχικά να ξεκινάει από υψηλότερο ύψος αλλά καθώς περνάει ο χρόνος να μειώνεται ώστε να δίνει κίνητρο σε αυτόν που το λαμβάνει να βρει όσο το δυνατόν νωρίτερα κάποια δουλειά».  

Τι είπε για τον κατώτατο μισθό

Για τον κατώτατο μισθό ο υφυπουργός Εργασίας εξήγησε ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη θεσμοθετημένη διαδικασία. Oι κοινωνικοί εταίροι έχουν καταθέσει τα πορίσματά τους και τις προτάσεις τους και η Επιστημονική Επιτροπή επεξεργάζεται αυτά τα στοιχεία, εισηγείται στην υπουργό Εργασίας και εκείνη με τη σειρά της εισηγείται στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο λαμβάνει την τελική απόφαση.

Τόσο ο κατώτατος μισθός, όσο και οι μισθοί γενικότερα συναρτώνται, όπως σημείωσε, με την παραγωγικότητα. Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ένα βιοτικό επίπεδο όσο το δυνατόν ψηλότερο για τους εργαζόμενους που είναι στο κάτω μέρος της κατανομής, χωρίς από την άλλη μεριά να προκληθεί κάποια ζημιά στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας που να αυξήσει την ανεργία. 

Από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση μας έχουμε αύξηση στον κατώτατο μισθό της τάξης του 20% από τα 650 το πήγαμε στα 780 και θα έχουμε και περαιτέρω αύξηση τώρα. 

Πόσο πιθανός είναι ο στόχος που έχει θέσει η Κυβέρνηση στο τέλος της τετραετίας να έχουμε 950 ευρώ κατώτατο μισθό και μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ; 
Η οικονομία μας τα τελευταία χρόνια δείχνει μια δυναμική, αντίθετα απ’ ότι συμβαίνει με τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία σύμφωνα με όλους τους διεθνείς οργανισμούς αλλά και τους διεθνείς οίκους φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια.  Οπότε ο στόχος αυτός είναι εφικτός. 

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης :

Πόσο θα αυξηθεί το επίδομα ανεργίας την 1η Απριλίου

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του proson.gr, η αύξηση στον κατώτατο μισθό αναμένεται να κυμανθεί στο 5% με 6%, έτσι ώστε αυτός να φτάσει στα 820 με 830 ευρώ μικτά, δηλαδή γύρω στα 700 ευρώ καθαρά. Την είδηση αυτή επιβεβαίωσε και ο υπουργός, ο οποίος δήλωσε ότι ο νέος κατώτατος θα κυμανθεί πάνω από τα 800 ευρώ με στόχο να φτάσει τα 950 ευρώ (μικτά) μέχρι το τέλος της τετραετίας. 

Να θυμίσουμε ότι σήμερα ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 780 ευρώ μικτά ή 667 ευρώ καθαρά.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού προϋποθέτει κάποιες ενέργειες και βήματα που έχουν ξεκινήσει, ώστε να μπορέσει ολοκληρωθεί η διαδικασία έως την 1η Απριλίου 2024. Αυτή τη στιγμή υπάρχει διαβούλευση με τους φορείς, προκειμένου να οριστεί το ακριβές όριο στο οποίο θα οριστεί ο νέος κατώτατος μισθός. 

Όπως είναι γνωστό από το ύψους του κατώτατου μισθού εξαρτάται και το ύψος του επιδόματος ανεργίας, το οποίο σήμερα έχει «σκαρφαλώσει» στα 438 ευρώ. Εάν ο νέος κατώτατος φτάσει στα 820 με 830 ευρώ μικτά, τότε θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας το οποίο θα ανέβει, περίπου, στα 470 με 480 ευρώ.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις