CLOSE

Breaking news

αυτοκίνητο
A

Αλλάζουν τα δεδομένα στα τέλη κυκλοφορίας από το νέο έτος στην Ευρώπη, καθώς ορισμένοι ιδιοκτήτες οχημάτων θα δουν αυξήσεις στα ποσά.

Ειδικότερα, η πρώτη αλλαγή αφορά σε όσους έχουν μηδενικά τέλη κυκλοφορίας για τα οχήματα τους, που θα οφείλουν από το 2025 να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας, διότι τα οχήματα τους έχουν πλέον «παλιώσει», καθώς έχουν περάσει τα 15 έτη.

Υπενθυμίζεται ότι τα μηδενικά τέλη κυκλοφορίας, που ίσχυσαν στις αρχές του 2010 στις ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες συμπεριλήφθηκε η Ελλάδα αποτέλεσαν ένα ισχυρό κίνητρο για τους υποψήφιους αγοραστές καινούριων αυτοκινήτων ώστε να επιλέγουν μοντέλα με μικρούς σε κυβισμό κινητήρες οι οποίοι εκπέμπουν εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Η δεύτερη αλλαγή αναμένεται να είναι ότι θα αυξηθούν τα τέλη κυκλοφορίας από το επόμενο έτος, τα ποσά των τελών κυκλοφορίας στα παλαιότερα οχήματα, καθώς ξεκινά η εφαρμογή αντικινήτρων των πολύ παλαιών και ρυπογόνων αυτοκινήτων. Κάπως έτσι, εξετάζεται από τα αρμόδια υπουργεία η αύξηση των τελών στα λεγόμενα «μικρά» οχήματα που δεν θα ξεπερνάει τα 20 ευρώ ενώ στα περισσότερο ρυπογόνα οχήματα που κινούνται και με κινητήρες υψηλού κυβισμού οι αυξήσεις θα είναι υψηλότερες.

Μέχρι πότε μπορείτε να πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας 2024

Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων οφείλουν να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2024, μέχρι την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου, μετά την παράταση που δόθηκε από το υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την ΑΑΔΕ, τα ειδοποιητήρια πληρωμής τελών κυκλοφορίας 2024 είναι προσβάσιμα μέσω της εφαρμογής myCAR.

Η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας μπορεί να υλοποιηθεί μέσω της ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, χωρίς κωδικούς taxisnet, χρησιμοποιώντας μόνο το ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ, επιλέγοντας έναν από τους τρεις ακόλουθους, διαθέσιμους τρόπους πληρωμής.

Πώς θα πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας

Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να πληρώσουν με τους εξής τρόπους:

  • Μέσω των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών που βρίσκονται στις τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση θα ζητηθεί το QR Code, το εικονίδιο δηλαδή που βρίσκεται πάνω δεξιά στο ειδοποιητήριο.
  • Μέσω Web banking εφόσον έχετε πρόσβαση στην διαθέσιμη εφαρμογή από την τράπεζά τους. Σε αυτή την περίπτωση θα  ζητηθεί ο κωδικός RF. Είναι ο 23ψήφιος αριθμός που βρίσκεται στο κέντρο του ειδοποιητηρίου αμέσως μετά τα γράμματα «RF».
  • Στην πλησιέστερη τράπεζα ή σε κάποιο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, έχοντας εκτυπώσει εκ των προτέρων το ειδοποιητήριο.

Πώς θα θέσετε το όχημά σας σε ακινησία

Η σχετική υποβολή γίνεται μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ «myCAR» έως το τέλος του έτους. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν είναι τα εξής:

  • Συνδέεστε στην εφαρμογή  με τους κωδικούς Taxisnet.
  • Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία
  • Καταχωρείτε τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.
  • Δηλώνετε υπεύθυνα τον χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος
  • Υποβάλλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημά σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
  • Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για επιβατικά ΙΧ και δίκυκλα ΙΧ, η κατάσταση των οποίων είναι «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.

Η ακινησία ενός οχήματος θα πρέπει να δηλωθεί στην αρμόδια ΔΟΥ σε περιπτώσεις όπως:

  • Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος.
  • Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό.
  • Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί
  • Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού.
  • Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή
  • Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση
  • Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας.
  • Πλειστηριασμού του οχήματος
  • Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από τον δήμο ως εγκαταλελειμμένου.
  • Σε κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).

Στην περίπτωση θανάτου του ιδιοκτήτη του οχήματος, η ακινησία δηλώνεται από τους κληρονόμους του (εφόσον δεν έχει εκδοθεί ακόμη άδεια κυκλοφορίας στο όνομά τους) στη ΔΟΥ του θανόντος.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις